2030: együtt kell megírni

Párbeszédre szólítják fel a pécsieket! A városvezetők arra kíváncsiak, ki, hogyan képzeli el a lakóhelyét és a megyeszékhelyet 10-20 év múlva. Így a fejlesztési terv a városvezetők, tervezők és a helyiek bevonásával készülhet el. Célja: a fenntarthatóbb és élhetőbb Pécs. Az ötletekből tavaszra készülhet el az átfogó tanulmány. A hétvégén erről tartottak sajtótájékoztatót.

A Zsolnay-negyedet 11 milliárd forintból alakították át, de az elmúlt években nemcsak ez, hanem az egész város megváltozott. Nem véletlen tehát, hogy 2010 után is megmaradt a jelző: Pécs a kultúra fővárosa. Ezen azonban túl kell lendülni, és egy szélesebb látókörű vízióra kell helyezni a hangsúlyt, mert a gazdaság és a társadalom is megköveteli – mondta Kővári János. Az Emberi és Természeti Erőforrás Bizottság elnöke szerint nem elég egy területet kijelölni vezérelvként, mint például a kultúra városa, egyetemváros vagy a mediterrán hangulatok városa. Ennél szélesebb látókörű vízióra van szükség – tette hozzá Kővári.  

A fejlesztési terv összeállításán nemcsak a városvezetők dolgoznak majd. A tervezőasztal egy tizenhét szakterületből álló csoporttal is rendelkezik, ezek között építészek, egyetemi tanárok is vannak. Sőt, még mindig várják a pécsiek ötleteit. A cél, hogy az eddigiekhez képest, most közös erővel alakítsanak a városon – mondta Nagy Csaba. Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: ilyen munkamódszerre Pécsett a rendszerváltás óta nem volt példa.

Csaba Ders városi főépítész elmondta: nem újabb építkezésekre kell főként gondolni, ha városfejlesztési koncepcióról esik szó. Olyan átfogó témákat kell körbejárni, mint például a Zsolnay-negyed jövője, az uránbánya szerepe és a tömegközlekedés is.

 

[frame]Ideje volt már változtatni

Legutóbb 1997-ben készült ilyen átfogó dokumentum, akkor a bányabezárások miatti krízishelyzet indokolta. Most azonban egy fenntarthatóbb és gazdaságilag is biztosabb lábakon álló város a cél. Legkorábban 2013-ban vehető kézbe a tanulmány.[/frame]

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Bocs’ célszerű lett volna megírni/említeni a facebook közösségi oldalukat és a weboldalt is. A linkeket beírni ! Pécs 2030
    Megjegyzem az említett helyeken kezd beindulni a dolog !

Comments are closed.