11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapPécs Aktuál8000 fős lehet a pécsi stadion

8000 fős lehet a pécsi stadion

Várhatóan nem lesz túlméretezve a pécsi focistadion, hiszen a jelenlegi látogatószámhoz igazítanák a befogadóképességét. A létesítmény építése leghamarabb 2015-ben kezdődhet el.

Az elmúlt hónapokban a PMFC körüli bizonytalanság miatt sokakban felmerült, hogy akár a pécsi stadionépítés is kútba eshet, hiszen élvonalbeli klubcsapat nélkül nincs értelme felhúzni a létesítményt. A Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság azonban közölte, a kormány határozata alapján a Nemzeti Stadionfejlesztési Program részeként Pécs 2014-ben 500 millió, 2015-2016-ban újabb 500 millió forintot kap, amelynek szakmai tartalmát a Magyar Labdarúgó Szövetség határozza meg.

Feleki Attila, a PMFC Sport Kft. ügyvezetője közölte: ők korábban azt is vállalták, hogy elkészíttetik a terveket, többször tárgyaltak a főépítésszel, városvezetéssel, a rajtot a pécsi önkormányzat mondhatja ki.

PMFC-stadion

Csaba Ders, Pécs főépítésze szerint azonban még számos megbeszélésre van szükség és kormányzati szinten is egyeztetni kell a tervekről. Egyelőre az sem dőlt még el, hogy új helyszínen, vagy a mostani helyén, Mecsekalján húznák fel a stadiont – de már több területet is vizsgálnak, amely könnyen megközelíthető és nincs a lakóövezet kellős közepén, mint a PMFC pálya. 

A főépítész elmondta: 4-8 ezer fős stadionban lehet gondolkodni Pécsett, és az is megfontolandó elképzelés, hogy első körben csak egy kisebb létesítményt húznának fel, de úgy, hogy azt később bővíteni lehessen, ha indokolt. Ezzel együtt egy komplex központot is építenének, amely a kiszolgálólétesítmények mellett edzőpályákat is magában foglalna. Úgy számol, hogy a terveket 2015-re véglegesíthetik, s azt követően indulhat el kivitelezési munka.

Nem csak focira jó

Egy stadion nem csak a futballnak, vagy a szurkolóknak hasznos, hanem az egész városnak – vélik a szakemberek. Számos közösségi programot lehet ugyanis rendezni bennük a koncertektől a színházi előadásokig. Ezek mellett a pécsi iskolák is használhatnák a létesítményt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő