8000 fős lehet a pécsi stadion

Várhatóan nem lesz túlméretezve a pécsi focistadion, hiszen a jelenlegi látogatószámhoz igazítanák a befogadóképességét. A létesítmény építése leghamarabb 2015-ben kezdődhet el.

Az elmúlt hónapokban a PMFC körüli bizonytalanság miatt sokakban felmerült, hogy akár a pécsi stadionépítés is kútba eshet, hiszen élvonalbeli klubcsapat nélkül nincs értelme felhúzni a létesítményt. A Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság azonban közölte, a kormány határozata alapján a Nemzeti Stadionfejlesztési Program részeként Pécs 2014-ben 500 millió, 2015-2016-ban újabb 500 millió forintot kap, amelynek szakmai tartalmát a Magyar Labdarúgó Szövetség határozza meg.

Feleki Attila, a PMFC Sport Kft. ügyvezetője közölte: ők korábban azt is vállalták, hogy elkészíttetik a terveket, többször tárgyaltak a főépítésszel, városvezetéssel, a rajtot a pécsi önkormányzat mondhatja ki.

PMFC-stadion

Csaba Ders, Pécs főépítésze szerint azonban még számos megbeszélésre van szükség és kormányzati szinten is egyeztetni kell a tervekről. Egyelőre az sem dőlt még el, hogy új helyszínen, vagy a mostani helyén, Mecsekalján húznák fel a stadiont – de már több területet is vizsgálnak, amely könnyen megközelíthető és nincs a lakóövezet kellős közepén, mint a PMFC pálya. 

A főépítész elmondta: 4-8 ezer fős stadionban lehet gondolkodni Pécsett, és az is megfontolandó elképzelés, hogy első körben csak egy kisebb létesítményt húznának fel, de úgy, hogy azt később bővíteni lehessen, ha indokolt. Ezzel együtt egy komplex központot is építenének, amely a kiszolgálólétesítmények mellett edzőpályákat is magában foglalna. Úgy számol, hogy a terveket 2015-re véglegesíthetik, s azt követően indulhat el kivitelezési munka.

Nem csak focira jó

Egy stadion nem csak a futballnak, vagy a szurkolóknak hasznos, hanem az egész városnak – vélik a szakemberek. Számos közösségi programot lehet ugyanis rendezni bennük a koncertektől a színházi előadásokig. Ezek mellett a pécsi iskolák is használhatnák a létesítményt.

Hirdetés

13 HOZZÁSZÓLÁS

  1. 7623-nak! Azért “ilyen érdekes az emberi lény”, és azért “írjuk ezt mind komolyan”, mert évek óta a legnagyobb igényük széles körben a pécsieknek a fürdőlehetőségre lenne, mert ami jelenleg adott, az messze nem meríti ki az igényeket…Tényleg jó dolog az új kosárlabda csarnok, meg a focistadion és ennek őszintén örülünk, egy rossz szavam sincs ezekre,sőt! de az említett hiányossággal érdemben egy vezető vagy beruházó sem foglalkozik, és mindig tízezrek ingáznak nyáron fürödni a “regionális központból” vidékre…

  2. Olyan érdekes az emberi lény…
    Ha stadion épül, akkor minek? Ha épül ki fogja üzemeltetni, mert úgy sem rentábilis. Ha nem épül, akkor miért nem épül? Miért nem kosárcsarnok épül? Ha az épül, akkor az minek és miért nem inkább uszoda, sőt aquapark!
    Ha épül biciklis út, akkor az csak felfestés, ha nem épül, nem alakítják ki, akkor miért nem alakítanak ki? Ha építenek valamit, miért annyiból építették, van annál olcsóbb is. Ha olcsóbb, akkor miért lett gagyi?
    Miért nem fedik be a kori pályát, hol van vízi sportra alkalmas tó stb.
    Ezeket mindenki komolyan írja le, gondolja, vagy csak éppen ami eszébe jut?
    És az előzőekről csak az jut eszembe, hogy a kérdéseik nagy részét miért nem a szociknak teszik fel, akik 1994 óta többségben voltak a Közgyűlésben és a 15-16 évük alatt nem történt semmi, kivéve, hogy mindig mutogatnak valakire, vagy valamire, hogy azért nem.

    Gondolom azért építenek 8000 stadiont, mert a jelenlegi bajnoki meccsek szurkolói létszámának a 2-3-szorosára tervezik a befogadó képességét.
    Én biztos nem a jelenlegit építeném át, hanem építenék egy újat. Ezt már toller elvtárs is elqrta 13 évvel korábban, mert akkor is kaptunk volna félmilliárdot a Verseny utcára…

  3. Kérdésnek: Amennyire tudom Feleki eddig csak belerakott a PMFC-be, mert fizetés nélkül dolgozik szemben az elődeivel, és még egy rakás pénzt is kölcsönzött a Dezsőnek.
    Vajon akkor mit lop ki szerinted? A rozsdás kerítéseket, vagy a wc ülőkéket?

    A Tüskésréti beruházás jól hangzik, én is kíváncsi vagyok hogy fürdőzésre is alkalmas lesz a helyszin vagy az a funkció itt nem valósul meg.

  4. Re-nek! Igen, köszi a linket, a múltkor én is olvastam, és őszintén örültem is neki (mert azt is tudni kell…!) , de ebben a cikkben egy szó sem esik arról, hogy ebben a tóban kialakítanának egy strandot, vagy hogy abban a kikotort zagy-tóban mindenféle tiltás nélkül, biztonságosan lehet-e majd fürödni……

  5. “Egy stadion nem csak a futballnak, vagy a szurkólóknak hasznos, hanem az egész városnak – vélik a szakemberek. Számos közösségi programot lehet ugyanis rendezni bennük a koncertektől a színházi előadásokig. Ezek mellett a pécsi iskolák is használhatnák a létesítményt.”
    Kíváncsi lennék az új Fradi stadiont vagy a debrecenit majd hány iskolás fogja használni. Vicc.

  6. Lehet, hogy addig nem is lesz csapat! Fefe barátunk és a stáb kilop mindent, ami még mozdítható…

  7. Egy milliárd forint arra lesz elég, hogy kb 900 millióért elkészülnek a szakértői vélemények, tanulmányok, 100 millióból meg kicserélik a VIP szektor székeit, meg néhány csaptelepet.

  8. Lehet, de nem lesz…

    Sajnálom, hogy egyébként a párt akire szavazok, ennyire súlytalannak ítéli Pécset.

    Pécs a Dunántúl (még) legnagyobb városa, de kapásból tudok mondani több olyan Dunántúli települést mondani, ahova jóval több pénz érkezett stadionrekonstrukcióra (Sz.hely, Fehérvár, Győr külvárosa Gyirmót is elsőre 600 milliót kap,stb)

    Elszomorít hogy ennyire súlytalanok a helyi emberek. De a szocik még rosszabbak….

  9. ha Rátgéber lenne a PMSC edzője már rég 20 000 stadion lenne itt Pécsett. Most pedig a 8 ezres is nagy.

  10. Mindenünk lesz már, csak a több mint 150000 pécsinek egy normális tava vagy fürdője nincsen, ahova a 40 fokban mondjuk a fülledt panelból elmehetne fürödni….Még Bivalyb@sznádon is előbb lesz aquapark mint itt…Szomorú…!

  11. Koripályára mikor terveznek TETŐT rakni?
    Annak is örülnék, ha bringatárolók lennének (őrzött) a város több pontján, illetve legyen egy normális uszodai-komplexum, a Hullámot A-Z-ig újítsák fel! Ennek több értelme lenne, mint a mutyizó bőrlasztis bolhacirkusznak!

Comments are closed.