hirdetés

Akar Pécsen ingyen élni?

  • Rezsnyák Péter

    Igen, jogos az észrevétel, és köszönöm az építészek nevében is! Sajnos pongyola a cikk fogalmazása, és ez egy szakcikknél nem lenne megengedhető, de bántás nélkül tegyük itt gyorsan helyre: “Régen a tájolás pozitív hatásait, igy a napsugárzásból adódó nyereséget nem tudták így figyelembe venni, mert nem tudtak vele megbizhatóan számolni, másrészt egy régi tipusú nyilászárón nem lehetett pozitív energiamérleget elérni. Azaz hiába sütött a nap egy fagyos téli napon hétágra, éjszaka elszökött a meleg. Most viszont méretezhető már a nagyméretű, jóminőségű délre tájolt ablakok hőnyeresége.”

  • Zoltánné Kiss

    Nem értek egyet azzal, hogy régen nem vették figyelembe a tájolást. A falvakban az utcák úgy épültek, hogy tudták, az épületek melyik fala nézzen észak avagy dél felé. A saját 40 éve épült házunk tájolása is tökéletes. Ilyen szempontból régen sem terveztek rosszabb házakat. A másik, amit hiányolok, az árnyékolást másképp el sem tudjuk képzelni, mint zsalugáterekkel? Fákat kell ültetni, azok megoldják az árnyékolást is, és ráadásul a levegőt is tisztítják, egyéb szemnek való gyönyörűségekről nem is beszélve.

  • Rezsnyák Péter

    Örvendetes, hogy a téma előtérbe került, de a “közel nulla” energiafelhasználású épületek sajnos nagyon is sok energiát felhasználnak! Igazából ezt sem tudom, honnan a megtévesztő elnevezés! Mellesleg a nulla eneregiaigényű épület az maga lenne a perpetum mobile!