Együtt-PM: totális érdektelenség Pécsen

Mintegy tízen voltak kíváncsiak a Bajnai Gordon által fémjelzett Együtt 2014 társelnökére, Juhász Péterre, és az LMP-ből kiszakadt Párbeszéd Magyarországért szervezet független országgyűlési képviselőjére, Szilágyi Lászlóra egy hétfői pécsi lakossági találkozón.

Alig volt kíváncsi néhány ember – a szervezőkkel együtt is alig voltak többen, mint tucatnyian – a két politikusra, illetve az általuk képviselt politikára a választási szövetség pécsi lakossági találkozójára, amelyet a Slyven Rendezvényközpontban rendeztek hétfőn este.

Egy drogharcos, egy zöld

A résztvevőkről: „Az ország drogosa” – így minősítette még 2006-ban az Index.hu Juhász Pétert, a marihuana legalizálásáért harcoló Kendermag Egyesület akkori alelnökét. Az egykori harcos érdekvédő a nemrég megalakult, Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 párt egyik társelnöke lett. A Kendermag Egyesület alelnökéről a bíróság 2007-ben kimondta, veszélyes a társadalomra, mert a büntetőeljárást, a jog eszközét és a bíróságot kívánta felhasználni arra, hogy a kábítószer-fogyasztás legalizálását hirdesse.

Szilágyi László független országgyűlési képviselő, volt LMP-s, a Párbeszéd Magyarországért politikusa. Ő 1989-től civil környezetvédő aktivistaként dolgozott, a Hulladék MunkaSzövetség (HuMuSz) alapítója, 2004-től 2010 elejéig elnöke volt; világ életében a zöldek közé tartozott.

Ők azért jöttek hétfőn Pécsre, hogy megnyissák a választási szövetség május végéig tartó országjárását. A hétfőn kezdődő turnén húsz politikusuk 80 városban mintegy kétszáz programon vesz részt, fórumokat, kitelepüléseket tartanak. Az országjárásuk célja, hogy egyeztessék programjukat a választókkal, felhatalmazást kérjenek rá, hogy a nyáron már annak birtokában tárgyalhassanak leendő szövetségeseikkel. „A jó kormányzás programját mindenekelőtt a választókkal kell megbeszélni, nem elég, ha politikusok és szakértők állapodnak meg róla” – indokolt Bajna hétfői közleményében.

Mindennek fényében kezdte meg beszédét Juhász Péter.

Ketten beszéltek…

Kádárt is visszasírják

– Rossz irányba mennek a dolgok: a sajtó nem szabad, a szakértőket kizárták a döntésekből, antidemokratikus a rendszer – kezdte Juhász. Mint mondta, azért alakult meg a szövetség, mert még a Kádár-rendszer is demokratikusabb volt, mint a Fidesz-kormány. Magyarország eltávolodott Európából, a Parlament nem hazánk előbbre vitelét szolgálja, pusztán érdekeket képvisel – tette hozzá.

Rezsimváltás 1.0?

Kijelentette: egyedül nem fog menni a kormányváltás, amit tudnak ők is. – Az MSZP-re is szükség lesz, hiszen a náluk lévő 1-1,2 millió szavazó kell a rezsimváltáshoz. 2014 arról szól, demokráciában vagy autokráciában akarunk élni, ahol a szavazók érdekében történik a kormányzás – mondta.

– Itt az idő a váltásra, erősek vagyunk, hiszen a Fidesz mára egy törpepárttá zsugorodott, elvesztette választóinak a felét a választások óta – próbálta lelkesíteni az összegyűlt kis társaságot Juhász, s a megjelentek lelkére is kötötte: adják tovább az üzeneteket, bátorítsák az embereket, mert van remény, lesz ellenzéki együttműködés.

A menetrendről azt mondta: nyáron szakpolitikai egyeztetéseket akarnak az MSZP-vel, télre megszülethet az ellenzéki együttműködés, tavasszal meg leváltják a Fidesz-kormányt.

Nincs hallgatóság, ez baj…

Szilágyi László azt mondta, a PM ugyan még csak két és fél hónapos párt, de annyit már tudnak a politikáról: csak az vezethet eredményre, vihet egy jobb irányba, ha az emberek kezükbe veszik sorsukat.

Elmondta, a PM-Együtt szövetségnek komoly elképzelései vannak minden szakterülettel kapcsolatban, csak egyelőre nincs fórumuk, nincs médiájuk, ahol leírnák, amit mondanak, éppen ezét örül az országjárás gondolatának.

A politikus Juhász gondolatmenetét folytatva tovább sorolta, mi a rossz az országban: meggyengítették az érdekképviseleteket, semmibe veszik a szakszervezeteket. – Olyan rezsim épült, amit le kell bontanunk, egy nyitott Magyarországot kell létrehoznunk – mondta.

Az LMP-ből való kiválásról azt mondta, azért döntöttek, mert dolguk van, az LMP pedig nem ebbe az irányba tartott, nem volt képes az együttműködésre az Együtt 2014-el, a Millával. – Mi hajlandóak voltunk erre, hiszen azt gondoljuk, csak a mi, közös ellenzéki erőnk lesz képes a mai hatalom képviselőinek legyőzésére – mondta.

… ennyien hallgatták őket

Szereti őket a külföld?

A sikerhez komoly tartalékaink vannak, csak el kell jutnunk az emberekhez. Éppen ezért bízok benne, hogy a mai érdeklődőknél többen látogatnak majd el a rendezvényeinkre – fogadkozott Szilágyi, aki hozzátette azt is: a nemzetközi politika bizonyosan inkább mellettük áll majd, mint a jobboldal mellett.

De hol az átütő erő?

Egy felszólaló tanár azt kérdezte, miért nincs átütő erő az ellenzéki pártokban, a szövetségben? Miért nem reagálnak gyorsabban a kormány üzeneteire, miért nincsenek helyi kezdeményezések, miért nem szólítják meg a vidéket, miért nincsenek erőteljes, jól kommunikálható üzenetek, komoly program. „Itt és így meg tud bukni egy választás, erre figyeljenek oda” – mondta a lelkes fórumozó segítő szándékkal.

Juhász azt mondta, a Milla ugyan egy médiahack volt, de a Szolidaritás százezrekhez ér el. Elismerte viszont most születik a szövetség, most kezdődik minden. – Ezrek jelentkeztek önkéntesnek, kétezren szaktudásukat ajánlották fel; van, alakul a tömegbázis, egy év múlva kell megerősödnünk – mondta. A PM részéről nem tudott nyilatkozni, ezért odaszólt Szilágyinak, „ti vagytok”? Szilágyi azt mondta, ők is az elején vannak még, de szerinte nagy ma hazánkban az apátia, a beletörődés, nagyon nehéz közösséget, pláne politikai közösséget kovácsolni…

És mi lesz az emberekkel?

Egy másik felszólaló azt kérdezte, miért nem szólnak az emberek nyelvén, egyszerűen, érthetően, mint a Fidesz. Juhász szerint kevésbé lesznek hajlandóak a túlzott egyszerűségre, a lózungokra, a hazugságokra. – Előbb-utóbb az ilyen kártyavárak összedőlnek – mondta. Megígérte, hogy igyekeznek lecsontosítani az üzeneteket.

Lenyomtak egy-két kokit

A megjelentek közül többen is sérelmezték, hogy valami hiba csúszott a fórum megszervezésébe – amit Juhász is elismert, de azt is megjegyezték: kevés, ha elmondják a politikusok, miért rossz a mai kormány. – Ezt tudjuk, ezért vagyunk itt, szakértőkre, programra vagyunk kíváncsiak – szólította fel egyikük a két megjelentet. Juhász erre reagálva gyorsan sorolni kezdte: többkulcsos adót szeretnének, hosszútávú rezsicsökkentést tűztek ki célul és segítenek a szegényebb sorsúaknak minden szóba jöhető lehetőséggel.

Bretter is majdnem koncertre ment

Bretter Zoltán volt SZDSZ-es politikus is megjelent, aki azzal bátorította Juhászt és Szilágyit, hogy egy jó kis koncert van ma a városban. Ő is sokat tépelődött, melyik rendezvényt válassza, mondta.

A „fórum” kevésbé fajsúlyos kérdések mellett ért véget, átütő erő, ahogy az az egyik hozzászóló az épületből kifelé haladva megjegyezte, nem volt az előadókban. Talán majd ha Bajnai jön…

Hirdetés