Élet lehet az elhunytak hamvaiból Pécsett

Egyre terjed a világban – és már Magyarországon is –  a hagyományos, koporsós búcsúztatás helyett a „zöld” temetkezés, amikor a fa gyökerei közé vagy folyóba szórják az elhunytak hamvait. Kevesen tudják, hogy minderre Pécsett is lehetőség van.

Hamvasztás vagy koporsó?

Magyarországon kétfajta megoldás közül választhatunk: a hamvasztás vagy a koporsós temetkezés között. Ha a koporsós temetkezés mellett döntünk, sok variációs lehetőség nem marad, maximum a sírhely kövének kiválasztása. A koporsót elhelyezik a temetőben, a sírhelyet pedig szeretteinknek kell gondozniuk, javítaniuk még évekig.

Folyóba, erdőbe, levegőbe is!

A hamvasztás nagyjából 1000 Celsius-fokon történik,  amihez rengeteg energiát kell felhasználni. Ez így nem a “legzöldebb” megoldás, mégis vannak olyan lehetőségeink, amelyek révén még akár jót is tehetünk környezetünknek a hamvak segítségével. Sőt, már Pécsett is van ezekre lehetőségünk!

Rendelkezhetnek úgy az elhunytak hozzátartozói, hogy szerettük hamvairól maguk gondoskodnak, akár folyóban vagy erdőben is elszórhatják a hamvakat.

Biourna 3

A Pécsi Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója, Maruzs Erik szerint a jogszabályok ezekre lehetőséget adnak, csupán a területileg illetékes hatóságoktól, vagyis a vízügyi-, illetve az erdészeti hatóságtól kell engedélyt kérni hozzá. Ha úgy döntünk, hogy saját tulajdonunkban levő területen szeretnénk a hamvakat elszórni, akkor ezt a nyilvántartási kötelezettség miatt be kell jelenteni a temetkezési vállalatnál.

Pécsen arra is van lehetőségünk, hogy a hamvakat a köztemető területén vízbe szórjuk, hiszen a pécsi sírkertben van három erre hivatott szórókút is, amelyekből kettő is üzemel, az egyik pedig a Zsolnay-gyár által készített alkotás.

Biournában is temetkezhetünk!

Ami talán a leginkább környezetbarát, egyben modern újítás a Pécsi Temetkezési Kft.-nál.

– A mi koncepciónk, hogy hosszú távon zöld temető váljon a pécsi köztemetőből, vagyis sokkal inkább egy épített kertként szeretnénk a temetőt megjeleníteni. Összhatásában törekszünk arra, hogy parkszerű legyen, minél több növénnyel és minél kevesebb sírkővel – mondta Maruzs Erik.

Ennek érdekében már ki is jelöltek egy részparcellát a temetőben a biournás temetkezéshez: ennek során egy papírurna kerül a földbe, amelynek a felső részébe, a hamvak fölé kerül egy vékony földréteg, illetve tápoldat, amelyből aztán egy fa nőhet ki. A pécsi vállalatnál szeretnék egységesíteni az ilyen jellegű urnás temetkezést –  ezért várhatóan gingko biloba fát ültetik majd el.

Biourna 4

Az ügyvezető szerint a biournás búcsúztatás a hagyományos temetkezésnél nem drágább, ám egyelőre még annyira nem népszerű Pécsett.

Hirdetés