Elkészült a pécsi gigaerőmű

Így néz ki egy napelempark

Elkészült Magyarország egyik legnagyobb, 10 megawatt kapacitású naperőműve Pécsen – közölte pénteken az MVM Hungarowind Kft. az MTI-vel.

A társaság tájékoztatása szerint a sikeres próbaüzem után megtörtént a fotovoltaikus erőmű műszaki átadása, az új létesítmény várhatóan március első felében állhat kereskedelmi üzembe.

A beruházás mintegy 4,2 milliárd forint európai uniós és állami támogatás segítségével valósult meg, az erőmű kialakításához szükséges további 703 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította – tették hozzá.

Naperőmű

Az új létesítményt a pécsi hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének több mint tízhektáros területén alakították ki. Az erőmű méretét jól mutatja, hogy több mint 38 ezer napelempanelt szereltek fel, a kivitelezés csúcsidőszakában naponta 260 ember vett részt a munkában. A naperőmű évente 10,115 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett – írták.

Ismertetésük szerint a létesítmény különlegessége, hogy a 10 megawatt beépített összkapacitás nyolc, egyenként 1,25 megawattos, modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, ezek pedig egymástól függetlenül is képesek működni.

A közleményben arra is kitértek, hogy a naperőmű tervezését és kivitelezését a nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott, az MVM OVIT Zrt. és az AsiaNet Hungary Kft. alkotta konzorcium végezte, a műszaki ellenőri feladatokat pedig az MVM ERBE Zrt. látta el.

A beruházás célja, hogy tovább csökkenjen Magyarországon a fosszilis energiafelhasználás mértéke és mérséklődjön a károsanyag-kibocsátás. Az erőmű várhatóan közel évi 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását – összegzett a társaság.

 • pufika

  jaj… idegfúzió, na az van

 • Thomas Cheesee

  Azért érdekes lenne látni a háttér adatokat. Ha valaki EU-s támogatott pénzből épít ilyet akkor mennyiért veszik meg tőle az áramot, ha saját tőkéből (Bóly) akkor mennyiért. Na itt van az a bizonyos eb elhantolva. Pécsett van vagy 5 olyan napelem “park” ami észak, észak kelet felé néz. De hát az Eu-s pénzt el kellet költeni. Ja, hogy nem termel…. Az nem gond senkinek, hiszen megvalósult x+y%-ért…

 • János Dunai

  főldet hordani ural vagy kamaz helyett versenyautóval. Ez a napenergia ilyen.Majd ha tesla bácsi ötlete ha létezik bejönne akkor lépnénk elöre.igy csak a pénzesek szórakozasa rongyrazasa.vagy a hidegfúzio vagy ilyenek.inkább gyorsitani kellene a beruházását es az aluminiumgyártast kézbe venni itthon.ha van elég bauxit.álltolag van…

 • Attila Kokó Kovács

  Azt lehetne megtudni ez a napelem rengeteg mit és kiket fog ellátni energiával? És azt lehetne tudni ha már gazdaságos akkor a tetves kormánya miért vetett a napelemre ki környezetvédelmi adót? És azt lehetne tudni hogy miért kell nekünk a káros gondokkal teli és pénzügyileg a teljes csődbe vivő paks 2?