Így adakoznak a civilek Pécsen

Továbbra is nagy népszerűségnek örvend a Pécsbook, egy amatőr és profi fotósok által két éve alapított nonprofit kezdeményezés, amelynek célja, hogy a legnagyobb közösségi oldalon létrehozott interaktív felületre feltöltött képekből és kommentekből szerkesztett könyvet állítsanak össze. A kötet értékesítéséből származó bevételekből a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány munkáját segítik adományok révén.

hirdetés

Hétfőn kora este újabb adománnyal bővült a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának kardiológiai részlege. A Pécsbook bevételeiből befolyt összegből ezúttal két műszert, egy úgynevezett ABPM-készüléket, valamint egy, az EKG monitorizálására alkalmas eszközt adományoztak a rászorulók (illetve a szakorvosok) részére.

holter

– Tavaly a szülészeti klinika újszülött osztályának vettünk a felajánlásból egy EKG-berendezést. A mostani eszközökkel a gyerekek vérnyomását és esetleges szívritmuszavarát tudjuk vizsgálni. Az utóbbi Holter-eszköz Baranyában az egyetlen olyan EKG-monitorizálást lehetővé tevő eszköz gyermekek számára – mondta Dr. Masszi György, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány elnöke. (Az ABPM-készülék piaci értéke 6-800 ezer forint, míg az EKG-műszer ára másfél millió forinttól kezdődik.)

Dr. Környei Mária kardiológus szakorvos hozzátette, évente 50-100 kis betegnél tudják elvégezni a monitorizálást. A program megjeleníti a kóros értékeket, s ők kiértékelik az adatokat, amelyből kiderül, hogy szükség van-e gyógyszeres kezelésre, vagy egyéb – akár műtéti – beavatkozásra.

DSC_0035

A jótékony felajánlást lehetővé tevő Pécsbook elnevezésű nonprofit kezdeményezés fiatal pécsi – amatőr és profi – fotósok összefogása révén jött létre, akik a Facebookon létrehozott oldalukon gyűjtik egybe a Pécsről és Baranyáról készített képeket.

– Semmiféle megkötés nincs, csak annyi, hogy Pécsről vagy Baranyáról készült fotók érkezzenek be. Ha minőségileg is el tudjuk fogadni őket, akkor kitesszük az oldalra. A lájkok és a közönség visszajelzései alapján – ami fő szempont – választjuk ki azokat, amelyek végül bekerülnek a könyvbe – mondta Sasvári János alapító tag.

Ezt az ötletet karolta fel a Dr. Masszi György által fémjelzett, fennállásának húszéves évfordulóját idén ünneplő Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány. Miután a szervezet felel a könyvkiadási jogokért, így tudják a könyv értékesítéséből származó bevételeket az alapítványon keresztül olyan orvosi műszerekre költeni, amelyek életmentők lehetnek a gyerekek számára. Bár a gyermekklinikán minden szükséges eszköz a rendelkezésre áll, Masszi György szerint amennyiben a lehetőség továbbra is adott lesz, akkor a gyermekintenzív osztályon hadrendbe állított defibrillátor cseréjére kerülhet sor a legközelebbi alkalommal.

Hirdetés