hirdetés

Jön a babyboom Pécsen?

 • EM

  Lapisnak: A gyereket nem a politikusoknak “csináljuk”. Se jobb-, se pedig balkézről. Még csak nem is magunknak.
  A cikkhez: Jó volna, ha végre a családos nőket is megkérdeznék erről, szerintem olyasmit mondanának, hogy a legkínosabb a családi és a munkavállalói szerepek ütközése. Ezen kellene segíteni, az hatékonyabb volna.
  1. Vissza nagyszülőket! A nyugdíjkorhatár részben indokolatlan emelése miatt (mert ennyi munkahely sosem lesz már!) ők sajnos elérhetetlenné váltak a kisebb gyerekek betegsége stb. esetén. Márpedig a táppénz=állásvesztés, akkor is, ha se nem jogszerű, se nem etikus. Ha tényleg szándékunk a családok megerősítése, vagy a generációk közti szolidaritás javítása, akkor ez célszerű lépés volna!
  – Több lehetőséget a rugalmas munakvégzésre/részmunkára/távmunkára, és ezek társadalmi ELISMERTETÉSÉT (ma a kuglik agyában: ha otthon dolgozik=nem dolgozik). E munkaformák feltételeinek megteremtését.
  – Mikor gondolt valaki arra, hogy mennyit költ egy nagycsaládos bérletre? Támogatják a nyugdíjasokat, mert ők a legnagyobb szavazói réteg. Nekik ingyen van. Nekünk még kedvezmény sem jár. Nem megyünk moziba, nyaralni, színházba…sehová. Munka és házimunka, mint szórakozás. És elég egy váratlan kiadás, ettől a hó vége a hó elején beköszönt – aztán egy évig sem jövünk helyre. Pedig minden előbb amortizálódik, bútor, mosógép…főleg az utóbbi. (Mert a bútor, az végülis mindegy, amíg szét nem esik.)
  – A nagycsaládosok előbb mehessenek nyugdíjba! Megdolgoznak érte! A férfi esetében is, a nő esetében is minimum 5-5 év kedvezményt javasolnék 3 vagy több gyerek esetén. A jelenlegi 5 gyerek után 1 év kedvezmény elég cinikus ötlet volt.
  – Ki gondolja úgy, hogy egy egyéves gyereknek jobb a bölcsődében? Én nem. Egy átlagos munkahelyen ma sajnos már nem napi nyolc órát dolgozunk, főleg nem a sztenderd nyolctól-négyig élet zajlik! Igazságosabban kellene elosztani a munkából adódó terheket a teljes társadalomban, ez is sokaknak segítene! Ja, és nincs elég bölcsőde…
  Hát elsőre ennyi.