Késhet a családtámogatás

Az államkincstár informatikai rendszere átáll egy újabb és korszerűbb struktúrára. Azonban ez idő alatt nem tudják fogadni az új igényeket, így a családtámogatási ellátások akár hónapokat is csúszhatnak.

hirdetés

Aki mostanában igényelt vagy igényel családtámogatást az államkincstártól, akár több hónapos csúszásra is számíthat. Ugyanis átmenetileg leáll az ügyintézés, mivel az államkincstár informatikai rendszerét újabbra és korszerűbbre cserélik – olvasható a Baranya Megyei Államkincstár honlapján. Az új rendszertől jobb, gyorsabb és ügyfélbarátibb működést remélnek.

A már elbírált támogatások kiutalása zavartalanul működik, és csúszásra sem kell számítani. Azonban az új anyasági és fogyatékossági igények folyósítása átmenetileg meghosszabbodhat. Ezeket a kérelmeket ugyanis a régi rendszer már nem, az új pedig még nem látja.

Várhatóan májusra bírálják el az új igényeket, azok beérkezési sorrendjében. A támogatást visszamenőleg egy összegben utalja majd ki az államkincstár.

– A kisebbik lányom néhány hete lett két éves, ezért én is megigényeltem a gyest. Annak örülök, hogy visszamenőleg kiutalják az összeget, de azért most hiányozni fog az a közel 25 ezer forint a háztartásból, amit havonta kapunk – mondta Gabriella. – Úgy tudom, hogy mostanában próbálják meg feldolgozni a kérelmeket, viszont a beérkezés sorrendjében utalják ki a pénzt.

– Engem szerencsére ez a része nem érint. Már hónapokkal ezelőtt igényeltem a gyest, és minden hónapban rendesen kapom is. A fiam ősszel volt két éves – mesélte Annamária. – De mikor először hallottam róla, megijedtem, hogy az én támogatásom is csúszni fog.

– Abban a hitben voltam, hogy ugyanúgy, mint a gyedet, a gyest is a munkáltatónak kell intéznie, ezért nem is foglalkoztam vele. De emiatt majdnem lecsúsztam róla – mondta Ildikó. – Ugyan sikerült időben igényelnem, de a gyerekem nemrég lett két éves, így csak visszamenőleg kapom meg a támogatást, mert az informatikai rendszer átalakítása is érint.

 

A Magyar Államkincstár közleménye

Új informatikai fejlesztés valósult meg a Magyar Államkincstárnál. A családtámogatási ellátások folyósítását támogató beruházás uniós társfinanszírozással jött létre, így az átállást követően a 2013. április havi családtámogatási ellátásokat az eddigieknek megfelelően a szokásos időben, 2013. május 2-án utalta a Kincstár.

Az új rendszerrel 2013. április 25-étől a soron kívüli utalások teljesítése is megkezdődött. A 2013. március havi családtámogatási és fogyatékossági támogatásokat a Kincstár a megszokott időpontban – április 2-3-án – elutalta.  Az egyszeri anyasági támogatás iránti igények elbírálása, illetve folyósítása is zavartalanul működött ebben az időszakban.

A 2013. március 22-e után benyújtott igényeket a Magyar Államkincstár feldolgozta. Azokban az esetekben, amikor az ellátás megállapítható volt, illetve benyújtáskor hiánytalanok voltak az igényléshez szükséges papírok, az utalások szintén rendben (május 2-ával) megtörténtek.  Az intézmény mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt kerüljenek feldolgozásra az új rendszer bevezetése közben benyújtott igények.

A Magyar Államkincstár által közel 1,5 millió személy részére folyósított családtámogatási ellátások az eddigieknek megfelelően a közeljövőben is pontosan, időben kiutalásra kerülnek.

 

 

 • Felcsúti törpe

  A Nemzeti Együttműködés Rendszerében kérem nincsenek beteg, fogyatékos emberek. Az ilyesmi a nyugati imperialisták szánalmas trükkje, hogy lejárassák nagyszerű népünket, de mi, a napi testnevelés, a gyakori pálinkaivás és pilisi szívcsakra miatt eleve mindig fittek és boldogok vagyunk. A családtámogatás meg fog jönni időben, csak előbb a kormány lesújt vele a dekadens nyugatra, megfialtatja keleten, majd az interkontinentális fordítókorong segítségével visszapórgeti a magyar gazdaságba, hogy bennünket irigyeljen a világ…

 • farkas jozsefné

  tölem is elvették a kiemelt családit és gyest pedig a fiam sulyosan tartos beteg valami bno kod nem felelt meg hülyeség mert a törvény uj április 1 töl de a fiam azota is beteg és élete végéig az marad sajnos .mit lehett ez ellen teni ?

 • Én

  Miért pont egyből a cigányok?????? MINDENKI MAGÁBÓL INDUL KI!!

 • Azta

  Pfúúú, a cig@nyok most biztos meghülyülnek! xDDDD

 • valaki

  sztem régen rossz, ha a családipótlékból akarsz megélni…

 • öregpécsi

  És akkor fog jönni hozzá a jegybanki alapkamat duplája is???
  Meg ki fog adni kölcsönt adni a megélhetéshez addig???

 • Egy pécsi

  Április 1.-től több tízezer tartósan beteg gyermek után nem fog járni emelt családi pótlék, GYES, úgyhogy bíííírni fogja a rendszer… szégyen

 • pécsi

  Amig nem volt számitógépes rendszer, addig is müködött a dolog. Szégyen, hogy több hónapot kelljen várni a kismamáknak és a fogyatékosoknak a pénzükre.