Így fog kinézni az új pécsi állatkert

Elkészültek a látványtervek az új állatkerthez. A 2014 novemberére teljesen megújuló parkhoz parkolót, fogadóközpontot is építenek majd. A központ egy többszintes, modern, zöldtetős (azaz fűvel bevetett) épület lesz.

Az új állatkertet család- és mozgáskorlátozott-barátnak tervezték: több ponton különböző pihenőhelyeket és játszóhelyeket alakítanak ki, és felépítenek egy 800 négyzetméteres fogadóközpontot is.

Itt kap helyet a pénztár, és ide költözik a belvárosból az akvárium-terrárium is.

– Alul lesz az akvárium és fölül a terrárium, ott kap helyet a majomház, és ehhez az épülethez csatlakozik majd a fókaszállás is – mondta Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere.

Az 1,1 milliárdos modernizálás során új kifutókat is építenek, ezzel nagyobb és kényelmesebb szállásuk lesz az állatoknak.

Megtörténik a terület alászigetelése is, az állatkert ugyanis épp a tettyei ivóvízbázis fölött van. A teljesen megújuló parkban már elképzelhetetlen lesz, hogy szennyezett víz szivárogjon a talajba.

– Az állatokat is aszerint fogjuk elhelyezni, hogy melyek veszélyesebbek vagy kevésbé veszélyesek a vízbázisra – mondta Egry Dóra, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. fejlesztési igazgatója.

A park bejárata körül egy csaknem százfős parkolót alakítanak ki, több buszparkolóval együtt. A munka nyár végén kezdődhet el, és 2014 novemberében fejeződhet be.

Így néz ki majd felülnézetből a pécsi ZOO

 

Este is érdemes lesz megnézni majd a parkot, a látvány ígéretes.

 

 • azta

  Nekem tetszik és örülök, hogy lesz fóka is, mert elég szegényes jelenleg az állatállomány.

 • valaki

  Kedves matador! Nem mindenkiinek adatik meg, hogy két – három esetleg több gyermekkel elutazhasson Budapestre. Sőt nálunk még mindig élvezik a gyerekek az állatkertet, annak ellenére hogy minden évben felmegyünk. Tudod, ha adnál az állatkertnek az adód egy százalékából, vagy esetleg többet javulna a helyzet; s máris éreznéd hogy tettél valami jót is legalább az életedben. Egyébiránt sajnállak. Rád is ez a mondat lehet a jellemző: “kívül szőke vagyok de belül sötét”

 • HM

  Megmondom őszintén a látványterv tényleg szép, azonban a beltartalom nem igazán derül ki a képekről. A helyszín a Pécsi Parkerdő területe, melynek teljes környezete Natura 2000 terület és tájvédelmi körzet (ha jól tudom). Nagy hiányát érzem egy olyan tervnek (ha tetszik látványtervnek), mely a valós környezetében és nem egy virtuális, nem létező (ha meg nem sértek senkit) tudatos hazugságban ábrázolja a környezetét. A tudósításban olvasható hogy 100 fős (férőhelyes) parkoló kerül kialakításra, ez alapterület szempontjából kb. 1200 m2, érdekes volna tudni ez hol kerül elhelyezésre, mert a morfológia ezt nem nagyon engedi. Egy kicsit elégedetlenkednék: Jó volna szakítani azzal a gyakorlattal, hogy a helyi lakosságot nyílt tervpályázatok helyett, látványos, látványtervekkel etetik, miközben a lényegről senki sem tud semmit.

 • pécsi

  Kedves Matador!

  Ön vagy provokál, hogy Ön szerint 5000 fő látogatja meg az állatkertet… vagy
  Ennyire nincs tisztába a látogatók számával… vagy
  ennyire butus, hogy ezt leírja…

 • egy ember

  Óvodában dolgozom és a nagycsoportosokkal és szüleikkel járjuk az ország állatkertjeit viszont még a Pécsiben nem voltunk Lehet elmegyünk majd tavasszal meg nézzük milyen most és amikor készen lesznek a gyönyörű tervek szerint az állatkert akkor még egyszer elmegyünk megnézni!

 • Tutti G…

  Én inkább Vadasparknak hivnám mivel sajnos az állatkert a keritésen kivül van……….amugy szép a látványterv.

 • matador

  Igen ! HA lesz 150-200 ezer látogató , HA lesz városi támogatás a végtelenségig ,
  Ha még felviszik a turistákat a 38 éves Ikaruszok és lefele meg is tudnak állni { amúgy a legjobb busz volt , de hála széleséknek már nem gyártják } HA…HA….HA + EU támogatás .
  Erre TE alapozd a házad !
  Költöttek már pénzt az Árpád-tetői hatástanulmányra , a Tűskésrét projektre …stb MINEK?
  Most legalább lesz valami , {itt megint HA..HA? }és mi állítólagos”utcafelelősők” is hasznosak leszünk , mint oroszlán eledel ?
  Tudod Neymar , engem nem fenyeget a Werberi “utcai felelősség” , de amikor a város ilyen gazdag , akkor én másra költenék , mert a balf.szságnál a jobbf.szság sokkal fájdalmasabb !

 • Neymar

  Te gezarol nagyon okos vagy!A látogatók száma évi 100 ezer!Ja bocs matador!Ha új zoo lesz akkor ez 150-200 ezer lehet.Ja és itt neked is lesz helyed a rosszul teljesítő utcafelelősök itt végzik,mint oroszláneledel.

 • Igen

  Reméljük így lesz. Boldog állatokat jobb nézni, mint szenvedőket.

 • énekének

  Ne csak a látogatóknak, de az állatoknak is legyen megújulás! Mert eddig lehangoló, nyomasztó volt az állatkert, és nem azért, mert nem volt fogadóközpont és pihenő-játszóhely…ha végre az állatok kerülnének középpontba úgy, hogy ne csak sajnálni lehessen őket…no, az jó volna.

 • matador

  Aki megtervezte ezt a projektet , az a saját vagyonából üzemeltesse is !
  A város jobban járna , ha az állatkert látogatóit {kb. 5.000 fő} elutaztatná Budapestre az állatkertbe , megvendégelné Őket egy étteremben és ez csak 10 millióba fájna nekünk évente .
  Mindig sajnáltuk a depressziós medvét , oroszlánt és egyéb ketrecbe zárt jószágot !

 • Kitti

  Nagyon jól néz ki. Mi várjuk már hogy készen legyen. A gyerekek imádják.