Közfürdőnek használják a temetőt

Zuhanyzónak nézik a temető WC-jét a hajléktalanok. A mosdókagylóba hajolva tisztálkodnak, és a papírtörlővel törölköznek – mondja a Pécsi Temetkezési Kft. ügyvezetője. Ráadásul mocskot és rendetlenséget hagynak maguk után. A temető vezetősége tehetetlen, egyetlen eszközük a napi többszöri takarítás.

A temető ügyvezetője szerint nemcsak egy egyszerű mosakodásról van szó: tetőtől talpig tisztálkodnak. Maruzs Erik szerint törölköző gyanánt WC-papírt és a papírtörlőt használnak. Közben összesározzák a mosdót és a csempét, de van, hogy leszerelik a csaptelepet is.

– A temető zárása után bezárjuk a mellékhelyiséget, de többször előfordult, hogy benyomták az ajtót, és ott aludtak, mivel fűtjük a helyiséget –mondta Maruzs Erik, a Pécsi Temetkezési Kft. ügyvezetője.

A problémát azonban nehéz megoldani: az 57 hektárnyi területre csupán két őr jut, ők pedig nem tudnak mindenhol ott lenni.

A hajléktalanok tagadják, hogy a sírkertben tisztálkodnának. Azt mondják, a temetőhöz közeli, volt laktanya épületében mosakodnak, mivel ott is laknak.

– Van vagy nyolc kannánk, ezekkel hordjuk a vizet a temetőből ide be. Itt megmelegítjük, van egy lavórunk, és abban fürdünk, mosakszunk – mondta egyikük.

A Pécsi Temetkezési Kft-nél azt mondják, semmit sem tudnak tenni. Az ÁNTSZ szabályzata szerint ugyanis nem zárhatják be a mosdókat, és pénzt sem kérhetnek a használatukért. Egyetlen eszközük maradt: a naponta akár négyszer-ötször is kitakarítanak.

 • Baltazár

  Kedveseim!A Dugonics utcában és a Remény házában is lehet hetente 2x fürdeni ill, van tiszta ruha és élelem is!Naponta!Ibolya ne torzítson ezek mind alkeszek én próbáltam nekik munkát adni,tegye ezt Ön is:Akik nem ilyenek azok a Gombában laknak havi pár ezerért!Itt csak a z alja lakik!

 • Szerk

  Kedves Zsófia!

  Régóta követem a “munkáit”, most is egy hasonló jó színvonalú írást hozott, főleg a képek jók, illenek az újság imidzséhez!

  Egy volt olvasójuk…

 • fodor ibolya

  Majak, tiszta szívből örülök a hozzászólásának, a hozásállásának. lehet a hajléktalanokat szidni, lehet őket mindenért elővenni, de az keveseknek jut eszébe, hogy segíteni kellene!! És hogy mindenkinek van ott egy téglája……

 • Kérdés

  Ez a két fotó a napi négy-öt takarítás melyik időközében készült?

 • majak

  Egy két tisztálkodó konténer, vagy épület kellene, ahol ezek a szerencsétlenek legalább a dolgukat el tudnák végezni, meg mosakodni tudnának. Most ugyanis erre nem nagyon van lehetőségük.