Készül a Magyarok Kenyere

Több mint 1200 felajánló búzája egy kenyérben – összeöntötték a Magyarok Kenyeréhez érkezett adománybúzát Mohácson. A magyar és határon túli önkormányzatok által küldött felajánlásból végül augusztus 20-ára sütik ki és szegik meg a magyarok összetartozását jelképező Magyarok Kenyerét Pécsett.

Az akciónak jótékony célja is van a a Magyarok Kenyere mellett cipókat is készítenek, amit végül eladnak és a bevétel egy részét pécsi gyermekek étkeztetésére fordítják, valamint a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak és idén először az Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthonnak ajánlanak fel.

Az ország egyik legidősebb vízimalmába hozták a Magyarok Kenyeréhez felajánlott búzát őrlésre. A mohácsi Szent Miklós malomban -jelképesen- 1244 felajánló búzáját öntötték össze és őrölték liszté.

– Idén a tavalyinál is több helyről érkezett búza, ez alapja lehet egy igazán jó Magyarok Kenyeréhez – mondta Bugarszky Norbert, malomgazda.

Nemzet Kenyere

A búzát Magyarországról, valamint az összes szomszédos ország magyarlakta településeiről ajánlották fel. A több mint 205 tonna búzához a kovászt Kárpátaljáról,az 1000 lelkes Verbőcről, míg a sót Parajdról hozták.

– Az első évben 9 tonna gyűlt össze, idén pedig már 200 tonnánál is több. Nehéz elérzékenyülés nélkül beszélni erről az összefogásról és tenni akarásról, ami ezt az ünnepet övezi immáron négy éve – mondta Korinek László, ötletgazda.

Nemzet Kenyere

A Mohácson megőrölt búzából végül augusztus 20.-ára készítik el a Magyarok Kenyerét, amit Pécsett áldanak és szegnek majd meg. Emellett több ezer cipót is sütnek, amit meg lehet majd vásárolni a nemzeti ünnepen. A befolyt pénzt részben gyermekek étkeztetésre, a megmaradt lisztet pedig a Böjte Csaba által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítványnak adják, ahol több mint 2500 gyermek egy éves étkezését tudják ebből biztosítani.

 

Hirdetés