Saját szobrát rongálta meg a pécsi garázda

Sárga, piros és narancssárga festékkel öntötte le Böszörményi István, pécsi szobrász saját alkotását az Aradi vértanúk útján. Majd ezt a közösségi oldalán is büszkén jelentette be. 

hirdetés

A szobrász Szíriusz című művét rongálta meg. Sárga, piros és narancssárga festékkel öntötte le – derült ki a közösségi oldalára feltett bejegyzésből. A pecsma.hu-nak az egyik szemfüles olvasó jelezte, hogy pénteken délelőtt valaki megrongálta a szobrot. Akkor még nem lehetett tudni, hogy ki tette ezt.

A szobrász pénteken délelőtt Facebook-oldalán tette közzé, hogy saját maga öntötte le festékkel saját alkotását – szolidaritását kifejezve Gulyás Márton ellenzéki aktivista letartóztatása és közmunkára ítélése miatt.

A Tisztelet és Szolidaritás Gulyás Mártonnak elnevezésű csoportban azt írta, hogy “Még sok-sok festékre van szükség, hogy megtisztítsuk a hazát”.

Érdekes – bár nem meglepő – módon többen gratuláltak tettéhez, így például Borza Endre építész is…

boszormenyiface

17901754_10209991926573141_125440568_o

A 2006-ban avatott, mészkőből készült műalkotás nemrég is a figyelem középpontjába került, amikor tavaly nyáron a művész – aki mostanában Garázda feliratú pólóban vesz rész ellenzéki megmozdulásokon – kiakadt azon, hogy túl közel ültettek egy facsemetét a szoborhoz.

17917061_10209991926213132_585248506_o

 

 • A. Zimmer

  Gondolom most eljárás indul Böszörményi úr ellen is és a károkozással azonos büntetésben részesül + természetesen a takarítás költségeit is kifizetheti.
  Ez a szobor már a városé! Ő már eladta, lemondott róla, már nem a tulajdona.

 • Rokkósy Frédy

  “aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást aljas indokból vagy célból, nagy nyilvánosság előtt, vagy jelentős érdeksérelmet okozva követik el.”
  Saját tulajdonát alakította, aktualizálta. BI-n múlik, hogy ad-e be magánindítványt….

 • Laca Makákó

  Öntögessed csak… legalább kicsit színesebb lesz ez a semmilyen szürke kis “műved”!!!