Kilőtték a szökött farkast

 • Peter Szekeres

  1) Elítélem Pécs Város Önkormányzatát, akik az Állatkert igazgatói posztjára olyan pályázatot hagytak jóvá és támogattak, amelynek Szatyor Miklós megfelelt ! Elítélem azokat, akik ezt a kiírást megfogalmazták és a Közgyűlés elé terjesztették. Kíváncsi lennék, hogy vajon milyen végzettségnek, képzettségnek, szakmai tapasztalatnak kellett megfeleli ahhoz, hogy Szatyor Miklós, mint szenvedélyes vadász legyen a pécsi állatkert igazgatója ? Az, aki nagyobb távolságról, távcsöves puskával, magaslesről leli örömét a vadon élő állatok “gyérítésében”, vajon a legalkalmasabb személy-e arra, hogy egy nagy értéket képviselő, felújítás alatt álló állatkert igazgatója legyen ?
  2) Elítélem Szatyor Miklóst és az Önkormányzatot, hogy az Állatkertnek nem biztosít olyan felszerelést (altató puskát) ami nem csak tíz méterről, hanem nagyobb távolságban is hatásosan használható !
  3) Elítélem Szatyor Miklóst, mint Állatkert Igazgatót azért, mert nyilvánvalóan nem volt tisztában a veronai (küldő) állatkert tartási körülményeivel, és – ez már szakmai kérdés – nem volt tisztában azzal, hogy egy fiatal farkas milyen tartási körülmények közül képes megszökni !
  4) A “rettenetes fenevad”- nak ill. ragadozónak titulált szegény fiatal farkas állatkertben született, így sohasem volt módja és lehetősége pl. megtanulni vadászni, önmagát ellátni…Eddigi életében is gondozók, emberek vették körül, akik táplálták és óvták.
  5) Vitéz Szatyor Miklós igazgató végképp alkalmatlan posztja betöltésére, ha 50 lépésre egy ilyen állattal szembekerülve nem az a reakciója, hogy hogyan lehetne közelebb hívni, befogni ( a puskáján kívül ilyen eszköz nem volt nála), hanem kissé sárgás nadrággal, a nagyközönséget védő misszióját betöltve, egyben vadászösztöneinek engedelmeskedve, a farkaskölyköt európai módszer szerint foglyul ejtette, azaz sorozat-lövéssel leterítette….
  6) Nem ismerem az összeget, amennyiért ez a farkaskölyök hozzánk került, de állampolgárként remélem, hogy ez nem az Állatkert veszteséglistáján, hanem Szatyor Miklós fizetési listáján fog megjelenni, mindazon már korábban, az uralkodása alatt elpusztult állatok értékével egyetemben, melyek szintén az ő gondatlanságának rovására írhatóak.
  7) A DN-ben megjelent cikk íróját, minden nagyrabecsülésem mellett, feladata betöltésére alkalmatlannak tartom, különösen ami a korábbi hivatkozásokat illeti, melyek nem felelnek meg az igazságnak….ehhez képest Szatyor Miklós “őszinte sajnálkozása” már csak hab a tortán…
  8) Végül szeretnék gratulálni Szatyor Miklósnak, akinek az eddigi trófea-gyűjteményébe most már egy farkas is beleszámít ! Vajon a következőkben még mennyi, a saját maga vezette Állatkertből szökött állattal fog végezni ???? És a lakosság minden alkalommal meg lesz mentve, Szatyor Miklós pedig egyenesen a mennyekbe száll a környék legfőbb védelmezőjeként…
  9) Elítélem Szatyor Miklóst, aki a megfelelő tartási körülmények kialakítása előtt fogadja az Állatkert részére beszerzett újabb és újabb állatokat, miközben az Állatkert felújítása, bővítése folyik olyan ütemben, ahogy…csak ebből teremtődhet olyan káosz, hogy egyik-másik állat elpusztul…..vagy megszökik.
  10) Tisztelettel kérem Pécs Város Önkormányzatát, hogy az ügy kapcsán pártatlan, gondos és körültekintő vizsgálatot indítson az Állatkert gazdálkodása, működtetése, személyi feltételrendszere, felszereltsége és a felújítás menete vonatkozásában, és a vizsgálat eredményéről tájékoztassa a város polgárait !!!

 • Fati Ma

  “Az állatkert igazgatója megerősítette, hogy a farkas szelíd, eddig nem vadászott, de az ösztönei működnek.”
  Én úgy tudom, hogy a farkas kerüli az embert.
  Barbár dolog volt kilőni de egyszerűbb, mint túljárni a farkas eszén és befogni.

 • Valaki Csak

  Talán azért tudja így ez a valaki, mert van olyan pécsi média, aki bizony úgy hozta le, hogy szívroham volt. Ne ezt az illetőt hibáztasd. Azt írta le, amit olvasott!

 • Valaki Csak

  Azért az tényleg érdekes és elgondolkodtató, hogy Olaszországból idehozatták ezt a szerencsétlen farkast (élt Magyarországon 1 napot) és nem tudják, hogy mi a neme! Ha valami veszek vagy ajándékba kapok, az le van hivatalosan papírozva. Akkor miért nem tudták, hogy mit hozattak ide Pécsre? Ebben a városban nagyon nem jön össze (hirtelen egy hét leforgása alatt) az állatvédelem bizonyos helyeken…..

 • Lei

  szegény állat nem ezt érdemelte. kábítólövedékkel kellett volna kilőni.
  és nem mellesleg pénteken érkezett állatot a kifutóba még nem rakunk ki,
  hanem míg megszokja az új helyet s a gondozókat, addig kennel. kedves
  Szatyor Úr ezt nem kellett volna esetleg tudniuk ott a pécsi
  állatkertben mellesleg? aztán meg szegény állat fázik rá hát gratulálok.

 • L’Obasso

  Eddig sem frekventáltam a pécsi állatkertet, mert minősíthetetlen körülmények között voltak tartva az állatok, de azt hiszem ezek után a felújított verzióra sem leszek kíváncsi.

 • 824545201

  Mocskos aljadék vadászok.

 • Doctor K

  L’Obasso orulok, hogy egyetertunk a vadaszattal kapcsolatban, es megertem, hogy azt gondolod, hogy fontos szerepe van az allatkerteknek a veszelyeztetett fajok megmenteseben. Nyilvanvaloan rengeteg penzt koltenek arra, hogy ezt a nezetet erositsek, hiszen komoly uzleti erdekuk fuzodik hozza. Sajnos, a legujabb fuggetlen kutatasok statisztikai azt mutatjak, hogy ez a nezet a valosaggal teljesen ellentetes. (Angolul peldaul itt: http://www.hsi.org/news/news/2010/04/aza_critique_042210.html). A veszelyezetett fajok egyedeibol csak elenyeszo egyedet engednek vissza termeszetes elohelyukre, mar csak azert is, mert, ahogyan azt Te is belatod, az allatkertekben felnevelt allatok nincsenek felkeszulve arra, hogy ongfenntartok legyenek. A kornyezetettudatossagra es legfokeppen az empatiara es allatok iranti erzekenysegre pedig nem fogsagban, a termeszetes elohelyukbol kiszakitva sokkal hatekonyabban lehet nevelni a gyerekeket. Ezt ma mar multimedias eszkozokkel peldaul sokkal jobban meg lehet oldani. Panamaban peldaul jartam egy olyan biodiverzitas muzeumban, ahol makettek es oriasi kivetitok segitsegevel mutattak be a helyi fauna kifejlodeset. Fantasztikus egy 3D-s kivetites (eszmeletlen video itt: https://www.youtube.com/watch?v=Py3y2Dk4Bus), de egy egyszeru termeszetfilm is megteszi.
  Sajnos, nem igaz, hogy az allatok 100 szazeleka fogsagban szuletett volna. Befogasok meg mindig vannak. Nem mondom, hogy engedjek szabadon a jelenleg fogsagban elo allatokat, ennek nem lenne ertelme. De, mintahogy peldaul mar Costa Rica is megtette azt, be lehet tiltani az allatkerteket es gondoskodni lehet eletuk vegeig a meg raboskodo allatokrol. (http://www.hirarena.com/ne-menjenek-az-allatkertekbe_1070). Egyszoval: aki valoban szereti az allatokat, az nem tamogatja a fogsagban tartasukat, vagy barmi mas modon valo kihasznalasukat.

 • János Pfeiffer

  Ha Budapesten vagy környékén tűnt volna el addig keresnék míg meg nincs. Hogy engedjem a Mecsek oldalban a kertbe a gyerekeket játszani, iskolába menni…….stb?

 • L’Obasso

  Az állatkertek elleni gyűlöletkampányodban egyetlen másodpercre se hátráltasson, hogy a mai modern állatkertekben tartott állatok gyakorlatilag száz százaléka fogságban született, a vadonban éhen pusztulna, tehát nekik az állatkert nem börtön, hanem a létfenntartás egyetlen módja. Arról nem beszélve, hogy rengeteg állatfaj gyakorlatilag annak köszönheti a fennmaradását, hogy állatkertekben sikerrel szaporítják, és az így született példányokat sikerrel integrálják a vadonba. Tisztában vagyok vele, hogy az “igazi” állatvédők ennek vitatják a sikerét, de ettől eltekintve is fontos szerepet játszanak a környezettudatosságra nevelésben. Eléggé véget ért már szerencsére az a kor, amikor az állatkert azt jelentette, hogy cilinderes urak csapkodták a vadbefogott csimpánz ketrecén a rácsot a sétapálcával hétvégi programként, hidd el.
  A vadászatról szóló véleményeddel viszont teljesen egyetértek, idióta, primitív emberek faszméregetésének tartom, és zéró toleranciával tiltanám be az egész világon. (A sportvadászatot legalábbis, azt el tudom fogadni, hogy adekvát ragadozóállomány hiányában minimális ritkítás indokolt lehet).

 • Boldizsár Péter

  Szimpatikus vélemény, sokban egyet értünk! Már csak azt nem értem, ha nem keresik,s továbbra is lezárva tartják az erdőket, akkor honnan várják a bejelentéseket? Turisták ha minél többen mennek az erdőbe nagyobb eséllyel látják! De lehet, jobb is így annak a farkasnak!

 • én

  hívják Zoltánt a Farkasembert és meg lesz

 • Doctor K

  Miert kellene kiloni a farkast? Miert nem lehet egyszeruen elaltatni altato lovedekkel? Es egyaltalan: Miert nem beszelunk a legfontosabb temarol: ha nem lennenek allatkertek, (azaz eletfogytiglani bortonok artatlan lenyeknek csupan azert, hogy mi bamulhassuk oket), most nem kellene ezzel a “problemaval” foglalkozni, es most szazreket kolteni a keresesre. A muflonokra es gimszarvasokra pedig a cikk utalasaval ellentetben nem a farkasok, hanem a vadaszok jelentik a legnagyobb veszelyt.

 • Zsolt

  Ha jól emlékszem öt ember sérült meg akkor. Én egy fél órát harcoltam a farkassal, hogy segítsek egy nőn és az általa kisért nagyon vérző kisgyereken. Durva volt.

 • Zsolt

  Hát egy állatkerti farkas nem mindig egészséges.

 • Tema

  *nem

 • Tema

  Jó lenne valamit hozni na ide bem kell 3méteres drótkerités!?

 • Beáta Bázing

  És hol van az a nagy erőkkel kivonuló erdészet,rendőrség??? Itt lakom az állatkerttől 15 percre. Sok gyerekes családdal egyetemben. Kiránduló övezet. Sehol senki. Mármint aki szólna, hogy vigyázzanak, mert ……És még egy fontos kérdés…..Hogyan szándékoznak kilőni???? Remélhetőleg altató lövedékkel!! Erről kaphatnánk tájékoztatást???!!!

 • Patkó Rita

  Oh, mar értem… A hölgy, akinek a mit álmodtált-t címeztem, törölte az okos kommentjét, miszerint szívrohamott kapott a nagymama…

 • Patkó Rita

  Ezt miért nekem címezted?

 • Tema

  Hol vannak a rendőrhelikopterek a tek a katasztrófa védelem találják már meg komolyan nincs ekkora a mecsek
  10 óra óta !!

 • Boldizsár Péter

  Továbbra sem tisztázott az sem, hogy 1995-ben hogyan szabadulhatott ki a
  ketrecéből egy farkas, amely széttépett egy öregasszonyt, illetve egy
  kisgyereket is több helyen megmart. Piroskát egyébként egy közeli
  lakótelep mellett lőtték le a rendőrök. A rendőrség az állat gondozóját
  vélte egyszemélyi felelősnek, ezért foglalkozás körében elkövetett,
  halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, valamint többrendbeli,
  maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetéssel
  gyanúsították.

 • János Pfeiffer

  Műtősfiú voltam a műtéten.

 • János Pfeiffer

  Ha szerinted a nyak harapását és az egyik unoka 8 órás arcműtétjét szívrohamnak nevezed akkor el vagy tájolva.

 • Patkó Rita

  Te mit álmodtál?

 • Ágnes Bozsó

  Nem félünk a farkastól, Goethe János Farkastól, nem esz meg, csak megkóstol!

 • Henn-Mike Nóra

  Igen, tekintve, hogy a fenti esetben anno a nagymama az ijedtségtől szívrohamot kapott és sajnos abba halt bele. Tehát az állat csak közvetve tehet róla. Csak úgy kevéssé lenne szenzációhajhász a cikk…

 • Patkó Rita

  Akkor az unokájával sétáló nagymama szomorú kázusa, elkerülte a figyelmed… De, gondolom az “egyedi eset” lehetett (szerinted!?). 😛

 • Gábor Bakó

  Kicsi a valószínűsége, hogy veszélyt jelentsen. Ez pànikkeltés. http://wild-world.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1168385

 • Beáta Bázing

  Hol vannak a rendőrség,vagy mások ,akik tájékoztatnák a kiránduló embereket??? Ugyanis egy ismerősöm fia arra kirándul és sehol senki!!

 • Gábor Bakó

  Egészséges farkas főleg egyedül előbb hal éhen, minthogy emberre tàmadjon.