Mindent szabad, ami nem tilos

Az Alkotmánybíróság (AB) a napokban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. A testület megsemmisítette továbbá azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek alapján a települések pénzbírsággal sújthattak “közösségellenes magatartási formákat”.

 

Az Ab döntése nyomán azonban nem veszítik hatályukat az önkormányzati rendeletek, amíg azokat vissza nem vonják. Igaz, szinte nullára csökkent annak az esélye, hogy a város behajtsa a bírságokat azoktól, akik “közösségellenesen” viselkedtek.

– Pécsen továbbra is tilos többek között a belvárosban kéregetni, éjjel szeszesitalt árusítani, az utcán alkoholt fogyasztani, galambokat etetni, vasárnaponként füvet nyírni – szögezte le lapunknak Lovász István, hozzátéve: a rendelet betartatását továbbra is elvárják a Pécsi Közterület Felügyelettől. (Korábbi cikkünkben megírtuk, mivel árthatunk másoknak, vagyis mi számít közösségellenesnek Pécsett.)

Beinthet a rendszernek?

A jegyző szerint az Ab fő problémája azzal volt, hogy az érintett törvényben a “közösségellenes magatartás” fogalma tág, nem kellően meghatározott és túl széles mozgásteret biztosít az önkormányzatoknak arra, hogy meghatározzák, milyen tevékenység minősül az adott településen a közösségi együttéléssel nem összeegyeztethetőnek és így bírsággal sújthatónak.

– Ha a későbbiekben az országgyűlés több eljárási garanciával, pontosabb felhatalmazási keretekkel, precízebb körülírással cizellálja a törvényt, eloszlathatóak lesznek a vele szemben most felhozott alkotmányos aggályok – magyarázta Lovász.

A közösségellenes magatartásokat szankcionáló, illetve felsoroló, jelenleg hatályos pécsi rendelet egyébként az egyik legjobb az országban. A jegyző szerint nem is ezzel, hanem az önkormányzati törvény vonatkozó rendelkezésével – amelyet feljogosítja a rendeletek alkotására és a bírságolásra az önkormányzatokat – volt problémája az Ab-nek. A testület döntése azoban nem marad hatástalan Pécsett sem.

– A ma még hatályos rendeletünk szankciók útján való kikényszerítése ugyanis problémás lehet – magyarázza Lovász.

Arról van ugyanis szó, hogy akit ezentúl bírsággal sújtanak a “közösségellenes magatartása” miatt, az – az Ab határozatára hivatkozva – simán megtámadhatja ezt jogilag, és nagy eséllyel nem is kell fizetnie, tehát a számára kedvő ítélet is születik majd az ügyében.

[frame]

Néhány város túllőtt a célon

Bár Pécsen a földön maradtak a szabályok meghozatalakor, úgy tűnik, egyes települések vezetői valóban túllőttek a célon.

Hódmezővásárhelyen például 14 éves kor felett tilos a csúszdázás és a hintázás. Ózdon azt büntetik, aki padot ácsol a családi sírhant elé a temetőben. Beleden pedig az is bírságra számíthat, aki hagyja elgyomosodni udvarát a kertben. Vértesszőlősön pedig jelen keretek között nemcsak inni nem szabad az utcán, részegen kóborolni sem; az is bűnhődhet ugyanis, aki „közterületen szeszesital hatása által kirívó magatartást tanúsít”.

[/frame]

  • Höhö

    Akkor holnap megyek és berúgok a Városháza előtt, majd le is pis..lom!