Mit tanultak a baranyai zsaruk a cigányoktól?

A romákkal kapcsolatos rendőri munka hatékonyabbá tételét, a mindennapi intézkedések javítását várják attól a programtól, amely a közelmúltban fejeződött be a megyében. A kilenc állomásos képzésen részben roma származású oktatók tanítgatták a zsarukat.

Nemrég zárult egy több mint háromszáz baranyai rendőrt érintő előadássorozat, amely kilenc állomáson át szólt a megye főként utcai szolgálatot teljesítő járőreinek. Az eseményeken a Bölcsészettudományi Kar romológia tanszékének tanárai okították ki a rendőröket a cigányság helyi sajátosságairól és hagyományairól, a romákkal kapcsolatos tudnivalókról.

romologia1

Dr. Orsós Anna, a tanszék vezetője szerint nagy szükség is volt erre, szerinte nemcsak a rendőröknek, hanem minden nem roma származású embernek hasznára vált volna a képzés.

– A járőrök megtanulhatták, milyen tényezők befolyásolják a romák életét, milyen hatással van életükre a mélyszegénység, milyen a kultúrájuk. Sajnos – ahogy a legtöbb ember – a rendőrök is csak nagyon minimális, s felületes információkkal rendelkeznek a magyarországi cigányokról – magyarázta a rendőrséggel közösen indított programról Orsós Anna.

– Többek között felhívtuk a rendőrök figyelmét arra, hogy a cigányokkal kapcsolatos közkeletű sajátosságok nem feltétlenül az etnikai hovatartozásukon alapulnak. Sokkal inkább a társadalomban elfoglalt helyre, a mélyszegénységre, a nehéz életkörülményekre vezethetőek vissza – tette hozzá a szakember.

A tanszékvezető szerint csak jól jártak azzal a zsaruk, hogy szemtől szemben, szakemberektől kaptak iránymutatásokat, hogyan is közeledjenek a cigánysághoz. – Bár sok nálunk a szegény, az alacsonyan iskolázott cigány, azt is elmondtuk a rendőröknek, hogy ezekből az általánosításokból nem szabad sztereotípiákat gyártani, amelyek a teljes népcsoportra vonatkoznak – tette hozzá Orsós Anna.

Szerinte arra is jó volt a sorozat, hogy a rendőrök a jövőben más szemmel nézzenek a cigányságra, próbálják magukat beleélni helyzetükbe.

Kerestük a megyei rendőr-főkapitányságot is, mert kíváncsiak voltunk, a rendőrök miként élték meg a felkészítést.

Molnár Katalin szóvivő elmondta: a cigány kultúra, hagyományok ismerete elengedhetetlenül szükséges a mindennapi rendőri intézkedések során. Szerinte ezek eredményessége is múlhat egy-egy szokás, hagyomány ismeretén vagy annak hiányán.

 • Erzsi pécsről

  Olyan helyen lakom ahol a lakosság nagy része roma nemzetiségű.
  Aki be akar illeszkedni a társadalomba,igen is harcol azért hogy tiszteségel ,becsülettel éljen,és a gyerekeit is így neveli,pedig nincsenek,egyszerű helyzetben az előítéletek miatt.Minden fán van férges gyümölcs,és a legtöbbjük tisztább mint bármelyik magyar család.Bármikor be lehet menni hozzájuk,rend van tiszták a gyerekek.Törekednek arra hogy elfogadják őket,és ez így helyes.Ezek a családok példát mutatnak mindenkinek.Sajnos a mi kis országunkban hatalmas a faji megkülömböztetés,és ha egy roma család szerepel a hírekben mert nem tudnak viselkedni,akkor mindenki általánosít.Ellenben ha ezt egy magyar család teszi mindenki mélyen hallgat és nem szitkozódik.

 • x

  Eléggé ismerem, hogy milyen színvonalú az oktatás. Egy szép kifényezett elméleti részt megtanítanak, ami köszönő viszonyban sincs a valósággal. Nem is a cigányok bűnöznek, hanem a mélyszegénység, nem? A mélyszegénységben élő (sok esetben mélyigénytelen) cigányok azért bűnözek, mert mélyszegények és senki sem fogadja el őket? Ne vicceljetek már! Adj egy cigánynak 100 milliót, becsületes ember fog válni belőle? …-t. Ne legyünk már naívak.

  Az a cigány, aki ki ki akart törni valamennyire a mélyszegénységből, az képezte magát, tanult, szakmája/diplomája van és hasznos része a társadalomnak. Vagy ha neki nem sikerült ez, a gyerekét kötelezte arra, hogy nem cseszheti el az életét úgy, ahogy ő is tette. A középszintű oktatás és 1 szakma mindenkinek ingyenes, ha valaki úgy tanul, az egyetem is. Erről ennyit.

  Nincs élet szaga mindent a kultúrára, az elnyomó többségre (manapság már szinte mindent tolerálni kell, még az anyagyilkosságot is…), a mélyszegénységre fogni…

 • vackor

  Szerintem a rendőrök meg már tapasztalatból ismerik a cigány kultúrát.

 • Cím

  Legyél szemfüles, élelmes???????????????????????

 • a medve nem játék

  Pontosan mi a szomorú?

 • BrumBrum

  Ez nagyon-nagyon szomorú………..