hirdetés

Múzeumok: bezárják, amire nincs igény?

 • Pingback: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013 Pécsen | Made in Pécs()

 • Pingback: Kontárok és tolvajok | Gépnarancs()

 • szoci

  Óóó igen a tények makacs dolgok… fabényi kinevezésénél tasnádinak hem volt könnyü dolga, elsöre nem is talált értelmes embert aki elvállalta volna posztot, de aztán csak meggyözte a párttársait…egyébként nem volt sohasem fityisz káder, csak megtartották bénának, a bencsik helyett is azért választották, hogy kiszolgálja a beolvadást a MNG-Szépmü mammutba… okos ember az a györgy péter…na mindegy már elment, béke poraira… lehetett volna rosszabb is… én még bírtam is, föleg a humorát

  Azt a hibát pedig biztosan nem követik el, hogy kiengednek bármilyen gyüjteményt a kezükböl, hiszen az vonza a látogatókat ami után meg kapják az állami pénzt… ennyi eszük nekik is van… nem szabad lebecsülni öket

 • re szoci

  Csak a tények miatt. Fabényi fidesz-káder. Emiatt volt a Műcsarnok igazgatója az előző Orbán-érában, most pedig a bal(liberális)oldal hangos tiltakozása mellett kinevezték a Ludwig Múzeum vezetőjévé. Hónapok óta semmi köze a Pécshez, szóval elég fölöslegesnek tűnik támadni. Arról nem is beszélve, hogy bárkit bármikor ki lehet rúgni, ezért nem kell még jobban leamortizálni egy intézményt. Kivéve, ha éppen ez a cél. Mondjuk az értékes gyűjtemények Zsolnay Negyedbe és/vagy Budapestre vitelének előkészítése.

 • szoci

  …fabényinek és körének már felesleges az okoskodása (kommentelése), volt idejük bizonyítani… amúgy külön köszönet Szili Katalinnak és Tasnádi Péternek (R.I.P.), hogy Pécsre hozta őket…összeségében egyszerűnek tűnik a képlet: így nem kellenek az új fenntartónak

 • gondolkodó

  A múzeumban (is) nyilván szükség van szerkezeti és szemléletbeli megújulásra. Ennek azonban tetemes költsége van. A gyűjteményeket nem lehet kirakni az utcára, megfelelő körülmények között kell raktározni azokat. A 13 kiállítóhelyből kettő az, ami valóban leromlott állagú, egy kiállítóhelyként nem üzemel – a többit az elmúlt években újították fel, nem kevés pénzből. Ugye azt senki sem gondolja, hogy pénz nélkül, az esetleges pályázati forrásokra számítva ezek máról holnapra felújíthatók és korszerű kiállítással láthatóak el?! A JPM – a sugalltakkal ellentétben – sokat és eredményesen pályázik, alulfinanszírozottsága miatt ugyanis ez az egyetlen lehetősége arra, hogy időszakos kiállításokat szervezzen vagy éppen a nyári és őszi fesztiváljait megvalósítsa. Tavaly egyébként az egyik pincejáratra dolgozott ki egy izgalmas, kifejezetten mai, látogatóvonzó “nagy” pályázatot – amit a város vezetése nem engedett beadni, mondván: nem ez a fő csapásirány, ne veszélyeztesse az ennél fontosabbnak ítélt ügyeket. Ezek után egy kissé hiteltelen számon kérni rajta a pályázatokat. Az ilyen hangulatkeltő, hitelrontó cikkek viszont konkrétan látogatókat visznek el – ami nem csak közvetlen, de közvetett bevételkiesést is okoz, lévén: az egyetlen támogatás, ami az államtól érkezik, a nézőszámot veszi alapul. És ha az még a mostani szintet sem éri majd el, a város pedig továbbra is távol tartja magát a finanszírozástól, akkor mégis mi lesz? Bezárjuk a belvárost? Mire a mindenható “menedzser szemléletű” megérkezik, lassan már nem lesz mit menedzselni. Szóval tényleg jogos a kérdés:ez most kinek az érdeke?!!

 • Pécsi Tüke

  Azért nagyon elgondolkodtató a dilettáns, azaz információhiányos írás, és a sugalmazott politikusi hozzáállás. Hisz elődeink (is) megteremtettek egy országosan páratlan gyűjteményt, ami hatalmas (magyar és európai) értéket jelent. S azt sem szabad elfelejteni, hogy MÚZEUM-ról van szó, más feladattal, előírásokkal, stb., mint pl,. egy napi kultúrprogramokat szervező intézménynek. Tehát jó lenne ha a felelősök és az újságíró is tisztában lenne azzal, hogy mi a feladata egy kiállítóhelynek (pl. Pécsi Galéria) és egy múzeumnak. S talán azt is meg kellene vizsgálni, hogy milyen feltételrendszer között működött eddig az intézmény (köztudottan forráshiányosan, hatalmas megszorítások közepette). A “szimpatikus” de hozzá nem értő városvezetés akkor támasszon elvárásokat, ha megteremti a működés feltételeit, addig csak rosszindulatú vagdalózás az egész.

 • vicces

  Szerintem az alpolgármester összekeveri az egy fillérrel sem támogatott, napi túlélésért küzdő múzeumot az agyon finanszírozott, valóban pénznyelő automata ZSÖK-kel. Vagy ez a cikk valójában Nagy Csaba felajánlása, hogy ha végre megjön az áhított, vélhetően szakmán kívüli “menedzser igazgató”, akkor esetleg a szóbeli vállveregetés (ja, bocs, ez esetben belerúgás) helyett esetleg a város anyagiakkal is dotálná az “általa fenntartott” (!) intézményt? Bár a cikk hangneme alapján nyilván nem ez a cél, hanem a JPM felszámolása/széthordása. Köztudottan elég sok keselyű köröz mostanság a múzeum valóban értékes gyűjteményei felett… Hát csak hajrá, igen Tisztelt, Felelős Városvezetés, hajrá!

 • Nocsak

  Hát ez érdekes! Korábban azt mondták, mindenért a Fabényi felelős. De ő elment, most (még) nincs is igazgató. Nagy Csaba meg hogyhogy ilyeneket nyilatkozik?! A város eddig egy kanyi vasat nem költött a múzeumokra, milyen befektetett pénznek is kellene ennyire gyorsan megtérülnie? (Ráadásul a Csontváry Múzeumot asszem tavaly felújították, és a Zsolnayt pár évvel korábban.) És mindezt az alpolgármester egy városi fenntartású médiumban nyilatkozza. A város ok nélkül belerúg a saját intézményébe a saját lapjának aktív közreműködésével. HOGY IS VAN EZ?! Kinek az érdeke?! “Önnek nem hiányzik a válasz?”

 • sj

  Sunyi cikk. Ferdítésektől, hazugságoktól teljes – így írnak (pecs)ma.

 • látogató

  Pécsnek eddig egy fillérjébe sem került a múzeum, mert az kizárólag az állami tamogatásból él. Természetesen újítani kell azokon a múzeumokon, ahol a terek amortizálódtak, a kiállítások megkoptak. Az úniós pályázatokon való részvételhez a városi vezetésnek hozzá kell járulnia. Ez eddig nem történt meg. A hangzatos menedzser szemlélet megvalósításához némi anyagi áldozat is szükséges. És ahogy korábban is elhangzott, nem elég bezárni, a raktárakról is gondoskodni kell. Ki járt a menedzser tipusu bölcsek közül valaha is az európai színvonalú Martyn Múzeumban, vagy ki látogatja az időszaki kiállításokat, amik országos jelentőségűek? Ezeket nem ugyan azok a munkatársak teremtik meg, akiket most legszívesebben utcára hajtanának?

 • OMG

  Egyetértek azzal, hogy meg kell szüntetni ezt a sok értelmetlen és gagyi múzeumot. Totálisan érdeketelen tárlatokkal működnek, nagyjából 1965-ös színvonalon. Azt se bánnám, ha csak 2-3 maradna Pécsen, de azok ütősek lennének! Ahová büszkén vihetem be a külföldi barátainkat is. Mert most nem ez a helyzet.