hirdetés

Nekimentek a tanárnak

 • zsolt

  Legalább linkelni tudnának pécsma propagandistái. A cikk fent van mancs.hu-n. Tessenek elolvasni és utáni írogatni. http://magyarnarancs.hu/belpol/lathatatlan-intezet-88181
  Részlet:
  “Egyes hírek szerint Balogh utódát Gyurok János pécsi egyetemi docens személyében találták meg, aki életrajza szerint eddig a volt Jugoszlávia országaiban, Indiában, Nepálban, Izraelben, az USA-ban, Kanadában, Dél-Amerikában, Kubában, Egyiptomban, Belgiumban, Spanyolországban, Észak-Koreában kutatta a kisebbségeket és a migrációt, továbbá sportszociológiával foglalkozott. Feltettünk neki néhány kérdést – csakúgy, mint a többi érintettnek – az RKK-ról, annál is inkább, mert a vezetőváltás pályáztatás nélkül és a nyilvánosság teljes kizárásával történt. Miután Gyurok egy telefonbeszélgetés során megerősítette a kinevezéséről szóló értesülést, és hajlandónak mutatkozott további kérdések megválaszolására is – amelyek el is jutottak hozzá írásban -, hetekre elérhetetlenné vált, később pedig közölte, hogy kérdéseinkre az ESZA kommunikációs osztálya fog válaszolni. Végül nem az ESZA-tól, hanem a felügyeleti szerv, az NFÜ sajtóosztályától érkeztek meg a válaszok, ők nyilatkoztak arról, hogy Gyurok milyen releváns tapasztalattal rendelkezik a romakutatások területén. Bár Gyurok János számos cikk szerzője, a hozzáférhető listában nem találni a magyar cigányságra vonatkozó releváns publikációkat. Bódi Zsuzsanna Ajánló bibliográfia cigány könyvtárak összeállításához című munkájában például a több száz tételes bibliográfiában egyetlen cím sem szerepel tőle, és a magyarországi cigánysággal kapcsolatos szakirodalomban sem citálják kutatási eredményeit. A kisebbségkutatásnak tagadhatatlanul vannak általánosan alkalmazható elvei és módszerei, de ebből nem következik, hogy Gyurok János számos (jellemzően a horvátságra fókuszáló) kutatása elegendő háttér az RKK vezetéséhez – állítják a terület avatott szakértői.”

 • Sziriusz Félix

  Mindenfajta politikai kurzustól függetlenül egy ilyen kutatóközpont mindenképp bölcs dolog: a nemzetközi szintű tájékozódás és a leghelyesebb hazai stratégia kimunkálásának a lehetőségét adja. A cigányság megismerése (és talán méginkább: önmegismerése) kihagyhatatlan lépés ahhoz, hogy kultúrájuk, identitásuk megerősítésével integrálódjanak az európai s ugyanígy a magyar társadalomba. Elfogadásuk (illetőleg önelfogadásuk) nélkül nincs zökkenőmentes iintegráció: és az ismeret (bizonyos értelemben) az interakció, az emberi közeledés és a szellemi felemelkedés egyik alapvető feltétele és lehetősége. Ennek a munkának szubjektív helyzeténél és felkészültségénél fogva is kitűnő szakembere és egyik koordinátora lehet a kisebbségi létet megélő és Indiában is kutatásokat végző tanárember. A cigányság X-XI. századi beáramlása “régi ügy”, eleddig nagyon kevés nem cigány gyökerekkel rendelkező értelmiségi kötelezte el magát, hogy egy ilyen munkában legyen a cigányság segítségére. (Svédországban folyóiratuk is volt fél évszázaddal is korábban, nálunk a Kádár-éra elején volt hasonló, hamvába hullt próbálkozás), A központ támogatására szánt összeg a feladat nagyságához mérten csak kolduspénz, úgyhogy a nálunk szokásos nyavalygás, gyanúper, anyázás helyett megsüvegelendő az, aki egy ilyen feladatnak szeretne hite szerint megfelelni.

 • asdasd

  “A fővárosi liberális körök azonban máris fogást próbáltak találni a vezetőn”
  a legjobb párkatonák ti vagytok 😀 😀 😀 hajrá pécsma!!