Távfűtött lesz a pécsi székesegyház!

Hatalmas munka kezdődhet jövő év elején a pécsi székesegyházban: a bazilika belső részeit restaurálják, kívülről letisztítják, megújul a világítás és a hangosítás, a fűtésben pedig alapvető változás lesz, ugyanis a városi távfűtőrendszerre kötik a székesegyházat.

hirdetés

Pécs egyik jelképe, a régió legnagyobb temploma hatalmas beruházás előtt áll: mint megtudtuk, egy több évig tartó munka során teljesen restaurálják a székesegyházat. Az közismert, hogy korábban a beázások komoly károkat okoztak, ennek nyomai belül több helyen is láthatóak. Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója elmondta, a beázásokat már korábban megszüntették, most arra is mód nyílik, hogy restaurálják a károsodott részeket.

A beázásokat már megszüntették, most a restaurálás következik (Fotó: Ruprecht Judit, Pécsi Egyházmegye)

A több száz millió forint értékű munkára a kormány támogatása révén a forrás adott, hamarosan kiírják a közbeszerzést is (ez ugyanakkor nem lesz egyszerű, hiszen ezen a páratlan műemléken értelemszerűen csak megfelelő képzettségű szakemberek dolgozhatnak). A restaurátori engedélyeket már megszerezték, így ha a közbeszerzés a tervek szerint alakul, jövő év elején kezdődhet a munka.

Ami viszont nem lesz rövid, a szakemberek 2-3 évre becsülik a hosszát. Rengeteg ugyanis a feladat: a beázásokon túl restaurálják a bazilika oldalkápolnáit (talán kevesen tudják, hogy itt Lotz Károly és Székely Bertalan falfestményei is láthatóak), megszépülnek a mívesen faragott padok, a műemlék fa gyóntatószékek, a csillárok. Ugyancsak restaurálják a sekrestye bútorzatát és festményeit is – kevesek számára ismert, de ez a terem ugyanolyan díszes, mint maga a bazilika. De a technikai háttér is megújul: a világítási rendszert korszerűsítik, és modernebb lesz a hangosítás.

Restaurálják a faragott padokat, a gyóntatószékeket is

Egy jelentős változás lesz még, ami a fűtést érinti: Dohóczki Péter lapunknak elmondta, a beruházás során a városi távfűtőrendszerre kötik rá a székesegyházat.

Mint a gazdasági igazgató vázolta, a tervek szerint kívül is lesznek munkálatok: a már felújított homlokzaton egy átfogó tisztítást terveznek, a homokkő tornyokat pedig impregnálják, hogy még tovább ellen tudjanak állni az időjárás viszontagságainak.

Korábban már írtunk arról, hogy a püspökség felújítja a Dóm teret és a Rózsakertet is, ezek a cikkeink itt és itt érhetőek el!

Hirdetés