P. Horváth megmagyarázta, hogy miért nem kirúgták, hanem megegyezéssel jött el

A pécsi református kollégium igazgatója tiszteli, kiváló írónak és közéleti személyiségnek tartja P. Horváth Tamás írót, akit nem kirúgtak, hanem közös megegyezéssel távozott, miután a közvetlen felettesei szerint nem mosogatott el, holott ez is a feladata lett volna, hiszen több száz gyermek egészsége az elsődleges egy iskolai menzán. P. Horváthot egyébként éppen Hoppál Péter kulturális államtitkár segítette korábban munkához és a fideszes városvezetés is többször támogatta már. 

A P. Horváth által előadott történet szerint a Református Kollégium konyháján dolgozott nyár óta, és bár lejárt a próbaideje, mégis elbocsátották az állásából, méghozzá a Liberálisok által szervezett tüntetés után. Ugyanakkor erről egészen más véleménye van a Pécsi Református Kollégium főigazgatójának, dr. Kádár Péternek.

Íme, a szóban forgó tüntetés:

Barátságos művészlélek

Mint azt lapunknak elmondta, ő barátságos embernek ismerte meg, s bár igazi művészembernek, bölcsésznek tartották, kicsit furcsállták, hogy a konyhán dolgozik, de szerettek volna neki esélyt adni, hogy szakácsként is kipróbálhassa magát.

Korábban Hoppál Péter segített neki munkát találni

– Miután lejárt a próbaideje, értékelést kértem az élelmezésvezetőtől és a gazdasági vezetőtől is, hiszen ők ismerik a közvetlen beosztottak munkáját. Ők közölték: nem mosta el maga után rendesen az üstöket, nem tartott rendet maga körül, holott alapszabály, hogy a szakácsnak mindent rendbe kell tennie maga után a következő műszakig. Ezek a hétköznapi, unalmas rutinfeladatok elmaradtak. Nem vitatjuk, hogy kisebb forgalmú étteremben megállná a helyét, de az intézményi közétkeztetés más világ, szigorú szabályokat kell betartani – mondta a főigazgató.

P. Horváth Tamás lapunknak azt mondta, hogy ő nem állította azt, hogy politikai okokból távolították el.

Nagyon boldogok voltak, hogy ott vagyok, előtte pár nappal véglegesítettek, meg voltak elégedve. És akkor volt az a tüntetés, amin felolvastam a tényszerű mondandómat. Aztán a tüntetés után behívott az igazgató, és közölte, hogy jobb lenne ha nem itt dolgoznék, meg nem tudtam beilleszkedni – mondta. P. Horváth hozzátette: ő nem hallotta az igazgató által vázolt szakmai indokokat, vele ilyesmit nem közöltek, mindez “baromság” – fogalmazott a pécsi író.

Nem kirúgták, beleegyezett

Arra a kérdésünkre, hogyha mindent rendben találtak vele szemben, akkor miért ment bele abba, hogy közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyát, azt válaszolta: most zárult le egy évek óta tartó munkaügyi pere, “nem akartam kitenni a kollégáimat egy pernek, és kevés kártérítést kaptam volna a mostani munkám után”, “nyugit szerettem volna”, ugyanakkor nem sokkal később már nyilatkozott a baloldali sajtónak esetéről.

Felvetésünkre, hogy nem egyenes következménye egy elbocsájtásnak az, hogy a munkavállaló beperelje a volt munkáltatóját, azt közölte: ő ezt nem tudja, mert nincs tisztában a munkaügyi perekkel.

Az író szerint ő azt nem állítja, hogy a tüntetés miatt rúgták ki

Az író ugyanakkor azt mondja, hogy a Facebookos bejegyzése ellenére ő nem állította, hogy a tüntetés miatt rúgták ki, ő csak tényeket közölt. “Honnan tudjam, miért? Ez egy pletyka, megérzés” – tette hozzá, egyébként is az ellenzék által hangoztatott állásponttal szemben, szerinte munkaerőhiány van, így nem tudja, hogyan pótolják.

P. Horváth továbbá komoly vitába keveredett a közösségi oldalon az egyik fideszes képviselővel, mondván, hogy a pécsi írót éppen a fideszes városvezetés támogatta. Mint kiderült, 2014-ben és 2015-ben összesen 900 ezer forinttal támogatták a regényei kiadását, és 2017-ben is megítéltek neki 300 ezer forintot (ez utóbbi összeget még nem folyósították ugyan).

Zsolnayban 5 emailig jutott

P. Horváth Tamást egyébként információink szerint Hoppál Péter kulturális államtitkár (akkor kulturális bizottsági elnök) ajánlotta Márta Istvánnak, a ZsÖK akkori vezetőjének figyelmébe, miután a kulturális negyed sajtós munkatársat keresett. Ám alig egy hetet töltött a negyednél, öt email után megváltak tőle, miután kettőt hibásan postázott. Akkor azt mondta, néhány elrontott emailnek még nem kellene egyből kirúgáshoz vezetnie.

P. Horváthtal készült interjúnk éppen a Zsolnay-negyedtől való távozása napján jelent meg, amelyben beszélt arról is, hogy az iskolából is távoznia kellett.

A pécsi író esetét  egyébként az az egyszemélyes baloldali blog szerzője szellőztette meg, aki szónoklatra kérte fel a tüntetésen P. Horváthot, majd ugyanaz a blogger a Magyar Liberális Párt által szervezett demonstrációról adott tudósítást.

 • Lídia Nádori

  Jól van, ügyes kutya.

 • Manu

  Egyszemélyes baloldali blog…. mégis nagyobb impakt faktora lett egy év alatt mint nektek az indulás óta. Ez meg megint egy gusztustalan karaktergyilkos cikk, de hát valami kellett tenni a fa alá.

 • bme

  Milyen konyha az, ahol többszáz gyerekre főznek és a szakácsnak még mosogatnia is kell a konyhalány helyett? Ezen az alapon a főigazgató úr is totálisan alkalmatlan, ha nem saját maga mossa fel az intézmény folyosóit, elvégre neki is rendet kell tartania saját maga körül.

 • Gyula Lajos

  Milyen szakács az aki nem mosogat el maga után?

  Kőműves, festő, asztalos után sem jönnek takarító lányok

  Csak a pofája tud járni.

  Közös megegyezés nem kirúgás. Közös megegyezés két fél egybehangzó akarata alapján jön létre, azt nem köteles egyik fél sem aláírni.

 • Tuxie_Foxie

  Szervilizmus rulez. Erre nem lesznek büszkék az unokáitok. Habony diktálja a szövehet vagy már megtanultátok tőle a “szakmát”?

 • esetleg arról írnátok, hogy miről beszélt a szakács?
  ja, hogy ahhoz gyávák vagytok… BókaMáté, te szervilis szar.