Raklapokból fodrászat

Raklapok, fehér és fekete táblafesték és néhány építészhallgató – ennyi kellett ahhoz, hogy az egyik pécsi fodrászat teljesen új arculatot kapjon pécsi fiatalok jóvoltából. A b2 Innovációs Hallgatói Csoporthoz hasonló nem sok van az országban, tevékenységükkel, megmozdulásaikkal még egy amerikai társaság figyelmét is felkeltették. 

montazs

[box title=”Mi az a b2 Innovációs Hallgatói Csoport?”]A csoport 2010 tavaszán jött létre zömében építészmérnök hallgatókból, majd kibővültek közgazdaságtant, szociológiát és természettudományt tanuló egyetemistákkal. A céljuk, hogy elősegítsék Pécs és a régió fejlődését, a projektjeiknél az európaiság és a fenntartható fejlődés eszméjét tartják szem előtt. Első közös akciójukat, a Makovecz Imre-emlékestet a Belváros.LIKE elnevezésű rendezvény követte, majd megszervezték a III. Pécsi Építész Jamboreet.

Munkájuk gyümölcse azonban most érett be, nemrég elkészült első belsőépítészeti projektjük: egy pécsi fodrászat enteriőrjét készítették el. A tervezéstől a megvalósulásig minden egyes munkafolyamatot ők végeztek. A csoport három tagjával, Bognár Hajnalkával, Bíró Andrással, és Kósa Balázzsal (doktorandusz, a hallgatói csoport elnökével), illetve a Zé Hair Club Szépségszalon tulajdonosával, Baumann Zitával beszélgettünk.[/box]

pécsi fodrászat

Több dologban is speciális ennek a pécsi fodrászatnak a megújulása, de nézzük először a legszembetűnőbbet. Gyakorlatilag minden raklapból van. Miért?

B.Z. – Én csak azt tudtam, hogy valamit szeretnék változtatni, de nem volt konkrét tervem. Egyik kollégám vetette fel, hogy egy-két bútor lehetne raklapból. Ezekből viszonylag sok volt a birtokunkban.

K.B. – Dolgozhattunk volna teljesen más anyagokkal is, de nem az volt a cél, hogy a tulajdonos milliókat költsön az átalakításra. Minden egyes projektnél alapvető szempont, hogy kevés pénzből valósítsunk meg valami látványosat és jót.

pécsi fodrászat

Miért táblafestékkel vontátok be a falak jó részét?

B. A – Felmerült az igény, hogy az itt dolgozók szeretnének információkat hagyni egymásnak valahol az üzletben. Kezdetben teljesen másban gondolkodtunk, de ez a megoldás sokkal egyszerűbb és fenntarthatóbb.

K. B.-  Ezen kívül szerettünk volna kiszolgálni azokat a gyerekes anyukákat, akik nem tudják otthon hagyni a csemetéjüket, amíg fodrásznál ülnek. A kicsik most rajzolgatnak unatkozás helyett.

B.H..- Ráadásul a falra rajzolt figurák, színes kréták segítségével folyamatosan meg tud újulni az üzlet.

Mit szóltak a vendégek az új külsőhöz?

B.Z. –  Sokféle vendég jár hozzánk: egyetemisták, oktatók, orvosok, de az új arculat  korosztálytól függetlenül mindenkinek nagyon tetszik. Az idősebbek az ötletet és az egyediséget értékelik leginkább. Sőt, olyan is előfordult, hogy valaki csak a belső kialakítás végett jött, de alapvetően nem mi vágjuk a haját. A szalon egyik vendégének pedig annyira megtetszett az új külsőnk, hogy elkészítette az arculathoz illő bögrét.

pécsi fodrászat

Az enteriőr stílusa mellett az is szokatlan, hogy a kivitelezést is ti, építészek és építészhallgatók végeztétek. Mi ezzel a célotok?

K.B – A csoport létrejöttének több oka is van, de talán az egyik legfontosabb a gyakorlatszerzés. Hogy a hallgatók lássák, milyen az, amikor a papírra vetett terveik megvalósulnak. Hiszen ha az építész tervrajza nem elég pontos, akkor a kivitelezés sem lehet tökéletes. Természetesen nem véletlenül csak most került sor építési projektre. Hiszen elsőévesen még nincsenek felkészülve erre a feladatra, még akkor sem, ha több oktató – köztük én is – felügyeli a munkájukat.

B.H. – Nekünk az a hasznunk az egészből, hogy a kivitelezés során szembesülhetünk olyan problémákkal, amikkel egyébként csak a munkát végző szakemberek találkoznak. Ebben a konkrét esetben például hiába történt meg a helyiség geometriai felmérése, a falak minősége miatt alakításra szorultak a raklapbútorok.

Egyedülálló csoport

 • A csoport  tavaly részt vett egy kisvejkei építőtáborban, ahol a helyi romák épületeinek felújításában vállaltak önkéntes munkát. A tábort idén is megrendezik, és ők most is segítenek a majd a munkálatokban.
 • A b2 az IAESTE Magyar Mérnökhallgatók Egyesületével is kapcsolatban áll, különféle projektekben együttműködnek.
 • A főként építészhallgatókból és doktoranduszokból álló csapat dr. Hutter Ákos és dr. Rohoska Csaba iránytása alatt részt vett a város által beadott és azóta elnyert pályázatban, melynek segítségével 150 millió forintból újul majd meg Györgytelep.
 • Nemrég Jamaicából a Global Awareness Society International elnevezésű szervezet kereste meg a csapatot. A társaság meghívta Kósa Balázst májusi konferenciájukra, ahol előadóként többek között a b2 munkásságáról is beszélni fog.

Fotók: Szentendrei Antal

 • bb

  Végre egy csapat, aki rájött arra, hogy a tervezés csak fél siker és elengedhetetlen hozzá a megvalósítás/kivitelezés! Az ötlet is frankó, természetes alapanyag és látványos anyagfelhasználás! Bár a kérdés, hogy a fodrászat mivoltát mennyire tanulmányozták, mivel az egyik olyan szakma, ahol sok eszközt érdemes elrejteni (pl. hajfelvarrás, melírozás, headline és még sorolhatnám, minek az eszközeit…) Erről nem látni képeket!
  Sok tervező élhetetlen és használhatatlan épületeket/tereket/helységeket tervez (pl. 80 cm széles gardróbfolyosó, amiből 50 cm mélységű a korpusz, te pedig oldalazva maximum beszökelhetsz…vagy túl sok É-i ablak, ahol pedig valóban jól jönne a fény és a meleg, oda nem tervez csak falat, közben pedig baromi büszke magára!

 • Lol

  Örülök, hogy segítettem!:D

 • re:lol

  Házi dizájnszakértőnk dr. Lol
  Tömör kritikáival fényt gyújt az éjszakában és irányt mutat nekünk szerencsétlen porban csúszóknak…köszönjük neked dr. Lol!

 • re:hmb

  Hajrá Balu ügyesek voltatok nagy gratula! Az irigykedőkkel meg nem kell törődni!

 • re:hmb

  2012 velencei biennálé magyar pavilon (pollack)
  2015 milanoi expo (pollack)
  Csak hogy a két legutóbbi alkalmat említsem amikor az országban a legjobb volt

 • re:hmb

  Ez a “vicces” pollack elnyerte a 2012 velencei biennálé nagyar pavilonjának a tervezési jogát most pedig a 2015-ös milánói expó magyar pavilonjábak a tervezését. Csak, hogy a két legutóbbi aljalmat említsem amikor megelőzte az építésztársadalom krémjét…

 • Lol

  Igénytelen pótmegoldás.

 • Nicky

  Ötletes, fiatalos, klassz.

 • hmb

  Kósa Balázs..
  Vicc, ahogy az egész pollack.