Térfigyelés: új helyeken látnak

Hamarosan tovább bővülhet a jelenleg harminckét darabot számláló pécsi térfigyelő kamerahálózat. Az önkormányzat már megkezdte az előkészületeket, s ősszel üzembe helyezi az új készülékeket. Többek között a Szent István tér és a középkori egyetem környéke is kaphat berendezéseket.

hirdetés

Néhány hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a város fontolgatja, miként lehetne tovább fejleszteni a pécsi köztéri kamerahálózatot. Nem sokkal később eldöntötték, hogy olyan csomópontokhoz, utcákba, terekre is kihelyeznek berendezéseket, ahol eddig nem voltak ilyen eszközök, viszont jelenlétük indokolt lett volna.

– Bár nem egyszerű feladat a rendszer bővítése, fejlesztése, az első lépéseket már megtettük a terveink megvalósítása érdekében. Átalakítottuk a kamerák képeit fogadó központot, így az három nap helyett már öt napon át tudja rögzíteni a videófelvételeket. Emellett októberre a középkori egyetem fejlesztését végző Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel közösen üzembe helyezzük a Szent István téri átjátszóállomást is. Ez szükséges ahhoz, hogy új területeken folyhasson a térfigyelés a belvárosban – mondja Nagy Csaba a program jelenlegi állásáról.

Az alpolgármester szerint még idén, az ősz második felében, a tél elején kamerákat kap Pécs legújabb gyöngyszeme, a középkori egyetem és az azt övező sétány a várfal mentén. Ezt követően helyeznek el vadonatúj kamerákat a Szent István térre, ugyanis a város e részét a korábbi hálózatban nem tudták figyelni.

A központ már öt napon át tárolja a felvételeket

Mindezek mellett több belvárosi kamerát le is cserélnek.

– A rendőrséggel egyeztettünk, miként lehetne a meglévő rendszert modernizálni, hatékonyabbá tenni. Ennek megfelelően a fix kamerák egy részét kicseréljük mozgatható készülékekre, míg több készülék betekintési szögét megváltoztatjuk. Így olyan területeket is elérünk, amelyeket korábban nem láttak a központban – tette hozzá Nagy Csaba.

A mostani fejlesztések nagyjából tizenötmillió forintba kerülnek, de jövőre is folytatnák a munkát.

– Pályázati forrásokból és városi költségvetésből reményeink szerint tovább bővítjük majd a rendszert a következő év első felében. A város újabb pontjaira szándékozunk ugyanis kamerákat kihelyezni – így Nagy.

Ebben a programban például a Petőfi utca-Hungária út csomópontjába, a Ferencesek útjára, a Jókai térre, a Színház térre, a Lyceum utca környékére, a Felsővámház utcába, az Árkád déli oldalához is kerülhetnek kamerák a lámpaoszlopokra.

[frame]

Minden hétre jut valami

Az elmúlt három évben 40 és 90 közé esett azoknak az eseteknek a száma, amikor a kamerák képei alapján vonultak ki rendőrök Pécs bizonyos részeire. Egy-egy esztendőben pedig nagyjából félszáz esetben a rendőrség utólag kéri ki a kamerák képeit a közterület-felügyelettől. E képeket általában a bizonyítási eljárások során használják.

[/frame]

 • na ez az

  Remélem folytatódik ez a program is!

 • indulhat a trafikos népszavazás!!!!!!!!!!

  Indulhat az aláírásgyűjtés a trafikos népszavazáshoz
  2013. szeptember 12., csütörtök, 13:03 • Utolsó frissítés: 1 órája
  Szerző: hvg.hu

  Címkék: népszavazás; trafik; Országos Választási Bizottság; Kúria; trafikmutyi;

  kinyomtatomKinyomtatom • ElküldömElküldöm Twitter
  Elindulhat az aláírásgyűjtés a trafikos népszavazásokról, miután a Kúria jóváhagyta az Országos Választási Bizottság erről szóló döntését. A dohánytermékek árrésének csökkentéséről, illetve a trafikban árulható termékekről szóló kérdést egy magánszemély nyújtotta be, aki az Origónak azt mondta: mindent megtesz, hogy összegyűjtse a 200 ezer aláírást.

  Az Országos Választási Bizottság júliusban döntött: lehet népszavazást tartani arról, hogy 10 százalék helyett 3,3 százalék legyen az árrés, vagyis a nyereség a dohányterméken. Korábban jóváhagyták már azt a kérdést is, amely arról szól, hogy csak dohánytermékeket lehessen árulni a trafikokban.

  A Kúriánál négyen kifogásolták a határozatokat, de a Kúria ezeket csütörtökön elutasította, ami azt jelenti, hogy elkezdődhet az aláírásgyűjtés ezekben a kérdésekben.

  Négy hónap alatt kell 200 ezer aláírást összeszedni ahhoz, hogy kiírják az ügydöntő népszavazást, amelynek eredménye kötelező lesz a parlament számára.

  Bíró Zoltán, a kérdések benyújtója azt mondta az Origónak: mindenképp össze akarja gyűjteni az aláírásokat, ezért már le is foglalt egy honlapcímet, a http://www.nemzetinepszavazas.hu-t, amelyről bárki letöltheti majd a hivatalos íveket.

  Korábban kormánypárti képviselők azt mondták, hogy nem aggódnak a trafikos népszavazások miatt, mert a legrosszabb esetben még a népszavazás előtt módosítják a törvényeket.

  Az ellenzéki képviselők is azt mondták korábban: biztosak benne, hogy a kormány nem engedi, hogy a választók véleményt mondjanak a trafikügyekről.