hirdetés

6000 új munkahely Pécsett

 • Tündének

  Kedves Tünde!

  Én dolgoztam városi cégnél ennél a csapatnál is. Egy fikarcnyit se különbek az előző brigádhoz képest (haveroknak havi 600-700 kilós fizu). Továbbá amit leírt, az teljesen igaz. Multik kellenének versenyképes bérekkel, de lehetne kezdeni valamit akár a bányákkal is. Csizi Péter azért kerül elő gyakran, mert látszik, hogy zéró érzéke van a gazdasághoz. Ő mindent hitelből akar megoldani. Ehhez nem kell nagy ész. Még szép, hogy az emberek kiakadnak a hozzá nem értő politikusokon….

 • Tünde

  Hűha, gondolkodik itt valaki? Úgy látom, hogy semmi se jó, de megoldást azt nem kínált föl senki. Nem jó a közmunka (még mindig jobb, mint az maroknyújtogatós segély, csak jobban kéne szervezni és ellenőrizni). Nem jó a multi, mert éhbérért dolgoztat. Amikor az Elcoteq itt volt, azt szidták. Egy a lényeg: nagy számú munkavállalót csak multi tud foglalkoztatni. A városvezetésnek olyan feltételeket kellene kidolgozni és olyan lobbi- és marketingmunkát kellene végezni, hogy az országba bejönni akaró külföldi cég tudomására hozzuk, hogy Pécs létezik és autópálya visz oda. Nemcsak Nyíregyházán lehet Lego-gyárat építeni. Az sincs közelebb a nyugati határhoz. Ha nem kell a multi, akkor pedig a helyi vállalkozásokat kellene támogatni. Ez már sokkal nehezebb, hisz a fennmaradásukhoz fizetőképes vásárlóerőre van szükség.
  Az egyetem léte kulcsfontosságú. De talán ők is tehetnének abban, hogy olyan szakok működjenek, amelyekből piacképes munkaerő kerül ki. Műszaki értelmiségre nagy szükség volna. A Pollack-ot kellene nyomni előre. Azért nem minden olyan borzasztó: lásd Science Building.
  Pécs stagnálását nem biztos, hogy a Fidesz nyakába kéne varrni. A városvezetés, még ha Fideszes is, nem maga a párt. Én egyébként úgy tudtam, hogy a polgármester az Páva Zsolt. Ő hol van? Miért csak Csizi Péter kerül szóba mindenhol?
  Gondolkodjunk el azon, hogy mi lenne ebből az országból, ha újra elkezdődne az osztogatás, a szimpatizánsok megvásárlása. Ismét tele lennénk adóssággal, ismét veszélybe kerülnének a nyugdíjak (mint 2009-ben). Feleslegesen szenvedtük és fizettük meg azt, hogy az ország ebbe a adósságbesorolásba kerüljön, mint most van. Minden kezdődik előlről, ha a szocik nyernek. Nekem ez nem hiányzik.

 • Magyar

  Kedves nevetséges pénzbeli különbség, van telek és van épitmény….de a dk elmeséli …

 • Nevetséges

  Mesélje már el mi a különbség az építményadó, és az ingatlanadó között? Mert ezt maximum csak a fidesz szimpatizáns tudja nem ugyanúgy értelmezni…

 • Pingback: A város, ahonnan menekülnek az egyetemisták | www.miskolcihirek.com()

 • (X)

  Re: jus primae noctis
  Még nem unja a pontatlan információk sokadik közlését ?
  Mert én eléggé… hogy pl. Pécsett nincs (nem is volt) ingatlanadó,építményadó van.
  Többször javasoltam,nézzen utána a neten, hogy más városokban mennyi 1m2 után az építményadó! Mert vannak helyek,ahol pl. a pécsinek a 3x (háromszorosa)

 • lagor

  Így van ! A Mi családunk is köz munkás ! Nekünk ez is jó ! Köszönjök Miniszter Úr !!!!!
  Ki fizetjük a lak bért meg enni tudunk !! Másra nem elég csak a cigire!!!!

 • Cím

  Kinek kéne Napocskát rajzolni?????????????????????????????????????????????????

 • AHA

  Egy KSH-s véleménye, nyilatkozata sajnos mára semmit nem ér. A mindenkori politika bólogató bábja, nem ragozom, nincs értelme. A munkanélküliség ma Pécsett a diplomás kiszolgáltatott közrabszolgák nélkül 28,41%. A független statisztikai intézetek, mint mi is ezt bármikor megerősítik bárkinek. Mindenki azt hazudik, amit csak szeretne, és amit még a lelkiismerete elbír, számokkal kapcsolatosan nem vitázom, azok tények. A közmunkaprogram sikerességét szét kell választani. Egy alulképzett, adott esetben 8 általános végzettségű egyénnek még jó is lehet, viszont több diplomás, tartósan munkanélküli (!!!) embernek a közmunka az kudarc. Mert amíg a kiemelt szegély szélét gyomtalanítja, nem tud állást keresni, nem készíti elő a leendő vállalkozását, összességében óriási bukás mindkét félnek. Ezért kár képezni, a rendszer inog, átgondolatlan, hevenyészett. A számok előremutatást nem jeleznek, de még stagnálást sem a munkanélküliség ellen indított harcban. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy rengeteg tartós munkanélküli (az összes 2012-ben regisztrált pécsi 12,75%-a) külföldre tudott menni, ami még így is lefelé kozmetikázta a félelmetes mutatót. 2013-ban a pécsett regisztrált munkanélküliek 22,11%-a hagyta el az országot, ami 1990 óta rekord. Ezt lehet többféleképpen kommunikálni, de teljesen felesleges ebből populista lőzungokat kreálni, mindenki tisztán érti a tendenciát. Baj van.

 • KSH-s

  7,7% a munkanélküliség, ami sok éve nem volt ilyen alacsony Pécsen és a megyében! Ez a tény! A másik tény, a közmunkások 1,5 milliárdnyi munkát végeztek el “ingyen” Pécsnek, amit ha nem ők csinálnak, akkor közpénzből kellett volna fedezni. 3. tény: a szocik ingyen adnák a segélyt, a semmiért, míg most csak akkor jár a segély (és fizetés) ha dolgoznak érte! Én ezt támogatom továbbra is.

 • AHA

  Hivatalosan mit ismernek el munkanélküliségi ráta alatt az egy dolog. Állítólag 11% körül, vegytiszta hazugság megint. Valóságban ez 28,41%. Tetszik, nem tetszik ENNYI! Biztos a forrás! 6000 munkahely szintén hazugság, mert akkor nem lenne 28,41%-os a munkanélküliség, ez pedig vegytiszta logika. Hacsak nem 6000 űrkutatás fejlesztési mérnök állás van, gyakorlattal, 8 felsőfokú nyelvvizsgával, mert azt valóban nem valószínű, hogy a régióban valaki be tudná tölteni. Ne hülyítsük egymást, nap mint nap statisztikákat elemzek, számítok. Ja és ebbe nem számítottam bele a kényszer elhelyezkedőket, az ún. “szoc.munkásokat, azokkal együtt ez a ráta 34,88%. Na de azok nem munkavállalók!

 • kakukk

  A pécsi munkanélküliség 12%-os! Nehogy már 6000 új munkahely eredmény legyen! Egy ilyen bejelentésnek egy politikus életében olyannak kéne lenne, mint ahogy a második osztályos gyerekem hibátlan ad össze és von ki. Ez a munkája! Ez nem kiemelkedő munka, ez természetes! Magyarország rosszabbul teljesít. Pécs különösen!

 • Nevetséges

  Csak azt nem értem én, hogy ha 6000 felett nőtt a munkahelyek száma, akkor miért laknak egyre kevesebben ebben a városban? Hiszen itt kánaán van, csak az nem talál munkát, aki nem akar.
  Ha mindebből levesszük a közmunkát (ez akkor is csak segély ha el is várunk érte cserébe valamit…), a diákmunkát, az időszakos munkát (lásd első tétel EKF lebonyolításhoz) és csak a versenyszférát nézzük akkor már 2000 sem marad ez a szám. ÉS ott is főleg a szakmunkásokat igénylő, minimális fizetséget érő több-műszakos munkák maradnak meg.
  E mellett pedig nem kellene ilyen-olyan címeken milliárdos támogatásokat nyújtani vállalkozásoknak hogy alkalmazzanak embereket. “Mindössze” békén kellene hagyni őket, a szabályokat nem öt percenként módosítani, újabb és újabb adókkal (pl. tranzakciós adók) nem kellene ellehetetleníteni az életüket…
  Szégyen gyalázat ez a városvezetés! És természetesen az újságíró is megéri a pénzét, aki gondolkodás nélkül le meri ezeket a számokat írni, a helyett hogy legalább elgondolkozna mi van a számok mögött…

 • jus primae noctis

  Csizi Péter alpolgármestersége és vezénylete alatt vettették ki Magyarország legmagasabb ingatlanadóját. A pécsi teljeskörű ingatlanadót az a fideszes városvezetés vezette be, amelynek pártja országos reklámkampányban büszkélkedett vele: nemet mondtak az IMF-nek, nemet mondtak az ingatlanadóra. Úgy tűnik, Pécs és Csizi Péter nem mondott nemet, sőt. A város eladósodottságára hivatkozva rótták ki szociális érzékenység és a szolidaritás legkisebb jele nélkül az adót, miközben az állam éppen átvállalta a város adósságát. A családok több tízezer forintot voltak kénytelenek fizetni lakásuk után, de a vállalkozások sem jártak jobban. Emiatt Pécsett közel tízezer vállalkozás és munkahely szűnt meg. Tanácsadói, haveri szerződésekre viszont évente több százmillió forintot fizetnek ki fideszközeli rokonoknak, barátoknak.

 • baljós

  Ezt a lapot törölni kéne a földről

 • ne má…..

  ne má …….”PMJV nyári diákmunka 300fő” na ez kemény, ez valóban munkahely …..

 • hajrápécs

  na akkor ebből vegyük le a közmunkát és az ilyen-olyan kamu városi pályázatok által generált lufimunkákat. A Flextronics 800 munkahelye értelemszerűen nem igaz, éhbérért foglalkoztatnak embereket. Marad kb. 300 munkahely…
  És nem csökkent a rezsi sem, mert az elszámoló számlákon kifizetitek a különbözetet.

  Hát ez nem jött be, Baranya és Pécs rohamos ütemben szakad le, de “legalább” a legnagyobb foglalkoztató egyetemtől elvontak majdnem 2 milliárd forintot. Oktatás fejlesztése? ugyan már… stadionok, Mészáros Lőrinc, 6 darab ezüsttál 4,7 milliárdért. és persze az oroszokkal való “függetlenség”.

 • majak

  Szánalmas.

 • Re: helyi arc

  Az Elcoteq-ben akkor már “csak” 2400 ember dolgozott a külsősökkel együtt.

 • helyi arc

  azért a cikkben azt lelkesen elfelejtik közölni, hogy 2010-11-ben az Elcoteq bezárásával 7000 embert tettek az utcára…

 • Arp 1

  És Hol, ha szabad kérdezni, mert én eddig 1-el se találkoztam

 • vackor

  A Flextronicsba mióta dolgozik 800 ember? Ja, hogy beígérték és az ígéretet is bevesszük a statisztikába. Szép ez az ábra csak fele sem igaz.

 • papa

  És ki záratta be a bányákat és a gyárakat (kesztyű, bőr)?

 • Cím

  A földön járok. Régen volt az, hogy amit mondtak, vagy leírtak úgy is volt. Az igazság mindig nézőpont kérdése.

 • Ap8

  Jobban élnek mint 4 éve …. Csizi ùrnak csak gratulàlni tudok a kampànyfogàsért… De nem egyoldalú a statisztika picit?…

 • Krisz

  MZ/X, teljesen igazat kell adnom… hazudni lehet, az a baj, hogy manapság csak villognak a munkahelyteremtésekkel… rengeteg közmunkás van, nem lehet őket értelmes feladatra beosztani? Nem csak utcát söpreni lehet, hanem ÉPÍTENI. Rengeteg szakember is van köztük, akiket azonban a politikai viszonyok miatt felszámolt cégek kénytelenek voltak elküldeni!

 • Kertvárosból

  A megszűnt munkahelyeket a szocikon keressétek, akik elprivatozálták a külföldieknek. No persze azt ők is tudták, hogy azoknak nem azért kell hogy itt munkahelyet biztosítsanak a Pécsieknek, hanem azért hogy azokat szépen előre megfontolt szándékkal bedarálják, ezzel saját feleslegüknek teremtsenek piacot! LSD:Börgyár, Bányák, Húsipar, EON, Vízmú? stb….

 • haha

  Hát ekkorát nem hazudtak még ebben országban. Ezt is csak a Páváék tudják, hányni tudok ezektől

 • Lol

  MZ/X-nél a pont!

 • MZ/X

  Na igen kb azóta megszűnt 20ezer munkahely és lett helyette 6ezer aminek fele közmunkás! Gratulálok!

 • mrx

  Aha… és mennyi szűnt meg? 15 ezer? …

 • Magyar

  Nem, a táblázatot olvasdd. Egyébként sajnos ez még mindig kevés, de ez nem az elmult 4 év, hanem a bányabezárások okozta ür. Személyes becslésem szerint 20-30 ezer uj munkahely kellene a régiónkba.

 • Pécsi

  Hol, az utcán közmunkások képében?