8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálGyükés: kompromisszumos megoldás született

Gyükés: kompromisszumos megoldás született

Sajtóközleményt juttatott el a közgyűlés előtt tárgyalt témát illetően az önkormányzat lapunkhoz. Alább közöljük azt, változtatások nélkül.

„Ideiglenes építési tilalmat rendelt el a pécsi önkormányzat Gyükés városrészben, az érintett telektulajdonosokkal folytatott egyeztetések után novemberben pedig újra napirendre tűzi a kérdést. A változtatási tilalom elrendelésére a környék lakóinak ivó- és tűzivíz szolgáltatásának biztosítása érdekében volt haladéktalanul szükség.

Pécs város vezetése meghallgatja a közösség tagjait. Ilyen lakossági jelzésekből – 22 helyi lakos által aláírt petícióból – augusztus 18-án tudtuk meg, hogy Gyükés városrészben egy nagyobb méretű ingatlan fejlesztését tervezik. A Kormányhivatal illetékes főosztálya megerősítette, hogy építési engedélyt kértek egy ilyen beruházásra.

A Tettye Forrásház Zrt. szakvéleménye szerint egy ilyen léptékű építkezés már veszélyeztetné a területen élők ivó- és tűzivíz ellátását.

Mivel a kormány az építési hatósági jogköröket elvonta az önkormányzatoktól, egyetlen lehetőségként az építési tilalom bevezetése maradt arra, hogy elkerüljük, hogy veszélybe kerüljön a városrész vízellátása.

Mivel a tervezett beruházás már a napokban megkaphatta volna az építési engedélyt, ezért a közgyűlésnek szeptember 19-i ülésén mindenképpen döntést kellett hoznia a kérdésben.

A keddi döntés ugyanakkor figyelembe vette a Gyükésben élők és ott építkezni szándékozók véleményét is, így kompromisszumos megállapodás született. Az eredetileg tervezettnél sokkal kisebb területet érint a tilalom, az érintett ingatlanok tulajdonosait pedig egyenként keressük meg. Az egyeztetések eredménye alapján a közgyűlés novemberben újra napirendre veszi a témát.

A pécsi önkormányzat kedden egy hatékony párbeszéden alapuló, gyors és kompromisszumos döntést hozott. Ez amellett, hogy biztosítja a környék vízellátását, valamennyi érintett lakó érdekeit is figyelembe veszi.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő