5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözélet6000 új polgára lesz hamarosan Pécsnek!

6000 új polgára lesz hamarosan Pécsnek!

Nemcsak a felvételi, hanem a pótfelvételi eljárások is befejeződtek, lassan újra visszatérnek az egyetemisták Pécsre, sőt, a külföldi hallgatók első csoportjai már itt is vannak. Mintegy 6000 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a pécsi egyetemen. 

Ha végigsétálunk például a Király utcán vagy a Szigeti út környékén, egyre többször hallhatunk német vagy angol szót fiataloktól, a Ferencesek utcáján is egyre több a biciklis diák – lassan visszatérnek a külföldi egyetemisták Pécsre.

Minden évben nagy a jelentkezési parti a pécsi főtéren

De nemcsak visszatérnek, hanem újak is érkeznek, a jelenlegi adatok szerint 6000 elsőéves egyetemi polgára lehet Pécsnek (természetesen ez csak a beiratkozáskor válik ténylegessé, de a jelentkezők döntő többsége általában el is kezdi a tanévet.)

Bár a Pont Ott Partit elverte egy hatalmas vihar, a jelentkezők jó része azért feltételezhetően nem volt szomorú. A pécsi egyetemre ugyanis csaknem 5000 (egészen pontosan 4870) diák került be, és több kar is növelte létszámát a tavalyi felvételi adatokhoz képest. Ahogy Bódis József rektor akkor ismertette: az Egészségtudományi Kar, a Műszaki és Informatikai Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és a Közgazdaságtudományi Kar évről évre több hallgatót tud felvenni, és örömteli, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar is növelni tudta hallgatóinak számát az idei felvételi eljárásban.

A napokban az is kiderült, hányan jutottak be a pótfelvételi eljárás során. Ebben a körben országosan a legnépszerűbb volt a baranyai universitas: a Pécsi Tudományegyetemre került be a legtöbb hallgató, 456, a második a Debreceni Egyetem 442-vel, a harmadik pedig a Budapesti Gazdasági Egyetem, ahova 438 embert vettek fel a pótfelvételin. A Széchenyi István Egyetemre 340-en, a Szegedi Tudományegyetemre 316-an kerültek most be.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy az évről évre bővülő külföldi hallgatói létszám is tovább növekedhet, akkor látszik, mintegy 6000 elsőéves diákkal számolhat Pécs és egyeteme a jubileumi tanévben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő