Pécsi az idei év első koraszülött babája

Az első pécsi koraszülött baba pihen

Családbarát koraszülött ellátást segítő eszközökkel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéke, ahol a 2016. év első korababája, Nagy Dóra született.  A Melletted a helyem Egyesület és szakmai partnere, a GE többek között ezzel az akcióival szeretné felhívni a figyelmet a koraszülöttekre és a családbarát ellátásra.

A koraszületés Magyarországon sokkal több családot érint, mint gondolnánk. A legfrissebb adatok szerint hazánkban majdnem minden tizedik baba korábban érkezik és a nyolcezer koraszülött közül körülbelül 1200 gyermek 1500 gramm alatti testsúllyal születik. A koraszülöttségből adódó rövid és hosszú távú nehézségekkel nem csak a babáknak, hanem a családtagoknak és a tágabb környezetnek, végső soron pedig az egész társadalomnak is meg kell küzdenie.

Az első pécsi koraszülött baba pihen
Az első pécsi koraszülött baba pihen

Számos módszer segít abban, hogy hatékonyabban elkerülhessük a rövid és hosszú távú nehézségeket illetve a maradandó károsodásokat. A fejlett eszközparkkal ellátott koraszülött egységek mellett a családbarát megközelítések és módszerek is kiemelt jelentőséggel bírnak. A WHO éppen 20 éve kutatja a kenguruzás (tehát a bőr-bőr kontaktus) hatékonyságát, melynek eredményeképp mára a módszert ez egyik leghatékonyabbnak tartják a koraszülött fejlesztésében.

A kenguruzás gyógyít
A kenguruzás gyógyít

Kenguruzás közben a koraszülött babák gyógyulnak. A módszer segíti a stabilabb szívműködés és légzést, hosszabb nyugodt alvási periódusokat biztosít és a  kognitív fejlődést is támogatja. A kenguruztatott koraszülöttek súlygyarapodása gyorsabb, ami azzal magyarázható, hogy édesanyjuk, édesapjuk mellkasán stresszmentes környezetben pihenhetnek. Mivel stabilabbak az életfunkcióik, így energiájuk nagyobb hányadát fordíthatják a fejlődésre A kenguruzás pozitívan hat a szülői elégedettségre is, és segíti az anyatejes táplálást is így koraszülöttek kevesebb időt töltenek a kórházban” – mondta el Dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvos, az MH EK Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, az Egyesület elnöke.

A pécsi klinikán működik az ország egyik legjobban felszerelt és rendkívül magas szakmai kvalitásokkal rendelkező stábbal dolgozó PIC-e, így elmondhatjuk, hogy ilyen szempontból is jó helyre született az év első koraszülött babája” – emelte ki Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A GE Healthcare magyarországi üzletága a Melletted a helyem Egyesülettel karöltve támogatja a korai fejlesztésen alapuló gondozást és a szülőkkel való minél harmonikusabb együttműködést, így az év első korababájának születése alkalmából a GE Hungary gyűjtést szervezett dolgozói körében. A befolyt összegből megvásárolt eszközökkel a pécsi kórház családbarát ellátási törekvéseit segítik.

A kengurumódszer népszerűsítését tűzi ki célul maga elé a Melletted a helyem Egyesület következő akciója is, melyben a közelgő világnap alkalmából versenyt hirdet a PIC-ek közt, arra buzdítva őket, hogy a lehető legtöbb időt töltsék édesanyjuk vagy édesapjuk mellkasán kenguruzva a babák  A programhoz az Egyesület honlapján lehet csatlakozni, ahol egy héten át lehet rögzíteni a kenguruzások időtartamát. A verseny a mai napon indul és 2016. május 15. éjfélig tart.