2500 km-t evez a Dunán, a pécsiek elkísérték

DCIM174_VIRBVIRB0310-

Magányos farkasként szeli a Duna habjait egy német férfi, Pascal Rösler. A természetvédő és természetjáró férfit azonban a pécsiek nem hagyták magára, vele együtt csordogáltak lefelé a Dunán.

Pascal Rösler több mint egy hete szállt vízre Münchenben. Tervei szerint a Dunán egészen a Fekete-tengerig evez. A célja ezzel nem más, mint hogy felhívja a Dunára, valamint a víz tisztaságára a figyelmet.

Pascal-t (középen) 13 kilométer hosszan kísérték a pécsi fiúk

– Szeretem a vizet, rengeteget evezek is. Van, hogy 6-8 órákat megyek egyedül. Egy ilyen evezésen jutott eszembe tavaly, hogy annyi mindent kaptunk mi emberek a víztől, de mi ritkán adunk ebből vissza – mesélte a kezdeteket Pascal Rösler.

A német férfi ezért elhatározta: leevez a Fekete-tengerig. A figyelemfelhívó akcióval adományokat is gyűjt alapítványa számára, amit szeretne majd a Duna vizének stabilizálására fordítani.

– Bár a Duna vize kifogástalan és nagyon tiszta, de napi szinten 6 tonna műanyag kerül a folyóba, amit mi magunk el sem tudunk képzelni, mekkora mennyiség. Azzal az összeggel, amit az evezés alatt összegyűjtök, szeretnék egy olyan kampányt elkezdeni, amivel stabilizálni lehet a víz állapotát – vázolta terveit Pascal.

A természetvédő magányosan halad, Magyarországon viszont a pécsiek egy 13 kilométeres távra csatlakoztak hozzá. Nedjalkov Balázs és Koch Márton Dunaszekcsőnél várta Pascalt, hogy Mohácsig evezzenek vele.

Magyarországon rengeteg csodálni való van a Duna mentén

– Pascal akciójával egy német oldalon találkoztunk, valamint mi is használjuk azt a fajta deszkát, amin ő evez, a SUP-pot. Éppen ezért úgy gondoltuk, szolidaritásból mi is bevállalunk egy kis szakaszt – mondta Nedjalkov Balázs.

A német férfinek még több mint 1500 kilométer van vissza. Napi 40 kilométert tesz meg, úgyhogy még jó darabig csordogál lefelé a Dunán.

A SUP a Stand Up Paddle rövidítése, jelentése: “álló evezés”. Nemrég robbant be a sportolók világába. Az egész világon nagyon gyorsan elterjedt, Magyarországon pár éve jelent meg. Fejleszti az egyensúlyérzéket, az állóképességet és az erőnlétet; másrészt pedig a víz és a természet közelsége, az ott végzett testmozgás miatt rendkívül jó stresszűző.
hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés