11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapSportA győzelem a cél Portugália ellen

A győzelem a cél Portugália ellen

A februárban nagy sikerrel megrendezett Magyarország–Szlovákia női kosárlabda Európa-bajnoki selejtezőt követően ismét kulcsfontosságú mérkőzést rendeznek a Lauber Dezső Sportcsarnokban: november 19-én Portugália legjobbjai lesznek a magyarok ellenfelei. Az összecsapás előtt sajtótájékoztatón beszéltek az esélyekről a magyar játékosok, a szövetségi kapitány, Pécs város polgármestere és a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének főtitkára.

Négy mérkőzésből egyetlen hibával az E-csoport második helyén áll Stefan Svitek gárdája a jövőre Csehországban megrendezendő Európa-bajnokság kvalifikációs körében. A megfiatalított csapat vezetősége és játékosai annyira otthonosan és jól érezték magukat Pécsett a szlovákok elleni februári találkozón – ráadásul a szurkolók aktív szurkolása mellett győztesen is hagyhatták el a pályát –, hogy a válogatott és a szövetség kérésére november 19-én az ötödik, Portugália elleni selejtezőnek is a Lauber Dezső Sportcsarnok adhat otthont.

A magyar lányoknak mindenképp szükségük lesz az újabb buzdításra, hiszen győzniük kell ahhoz, hogy életben maradjanak a kvalifikációs reményeik. Az utolsó fordulóban ugyanis a magyarokhoz hasonlóan jelenleg szintén 7 pontos szlovákokhoz látogatnak legjobbjaink, ahol pedig bravúrra lenne szükség a győzelemhez.

A PEAC-Pécs három játékosát, Licskai Zsófiát, Raksányi Krisztinát és Zele Dorinát válogatta be a szövetségi kapitány a portugálok elleni összecsapásra, emellett a múlt héten tette le az állampolgársági esküt az amerikai születésű Courtney Vandersloot, aki szintén Svitek rendelkezésére áll az Eb-selejtezőkön. A 173 centiméteres játékos jelenleg a török bajnokságban játszik, ahol többek között Vajda Anna csapattársa is. Dr. Páva Zsolt polgármester örömét fejezte ki, hogy az MKOSZ vezetősége ismét Pécs városának és a PSN Zrt.-nek szavazott bizalmat, így a baranyai megyeszékhely adhat otthont ennek a kulcsfontosságú találkozónak is.

HUN-POR

– 2000-ben volt egy hasonló összecsapás, amikor a magyar lányok Oroszország legjobbjait győzték le szintén a Lauber Dezső Sportcsarnokban nagyjából 3000 ember előtt. Azóta természetesen változtak a körülmények, de bízom benne, hogy jövőre újra szurkolhatunk a magyar női válogatottnak az Európa-bajnokságon. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy február után újra Pécset, a kosárlabda városát választotta a szövetség a találkozó helyszínéül, sok szurkolót várunk szombaton a lelátókra – mondta a sajtótájékoztatón Pécs város polgármestere.

– A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének képviselőjeként boldogan mondhatom, hogy szállítják a válogatottjaink a sikereket, a férfiak már kvalifikálták magukat az Eb-re, most pedig a hölgyek feltehetik a gyémántot a koronára. Az MKOSZ mindent megtett, hogy a válogatottjaink a legjobbat kapják. Pécs éveken keresztül jól vizsgázott a mérkőzések megszervezéséből, a város és a szurkolók újra a siker kovácsai lehetnek – árulta el Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára. A november elején állampolgársági esküt tett Courtney Vandersloot ugyan még új a keretben, mégis mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarországot segítse.

– Hihetetlenül jó érzés ennek a csapatnak a tagjának lenni, a lányok nagyon barátságosan fogadtak. Jó helyzetben vagyunk a kvalifikációt tekintve, elérhetőek a céljaink, így az is, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. Azért vagyok itt, hogy segítsek, mindent a legjobb tudásom szerint teszek majd a pályán – fogalmazott az amerikai születésű kosárlabdázó.

A jó pár évig pécsi színeket képviselő Fegyverneky Zsófia szintén örömét fejezte ki, hogy a Lauber Dezső Sportcsarnokban rendezik a Portugália elleni összecsapást.

– Minden játékos örült, amikor meghallotta, hogy a Szlovákia elleni találkozót követően ismét Pécsett lépünk pályára egy ilyen fontos találkozón. Biztos vagyok benne, hogy a nézők sokat fognak segíteni majd nekünk, így most már csak nekünk kell hozzátennünk a saját részünket. Egyelőre csak a portugálokra koncentrálunk, a saját játékunkra kell figyelnünk és nem lehet baj – árulta el a válogatott csapatkapitánya.

A szövetségi kapitány, Stefan Svitek szerint jó meccsritmusban vannak a játékosok.
– Ebből a szempontból jó, hogy a szezon közben és nem nyáron játsszuk a selejtezőt. Biztos vagyok benne, hogy nagy akaraterővel és tiszta szívvel játszanak majd szombaton a lányok, ez megkönnyíti a munkát. A portugálok atletikus, alacsony, ámde nagyon gyors kosárlabdát képviselnek, a távoli dobásokra kell felkészülnünk – vázolta az ellenfél taktikáját a magyar szövetségi kapitány.
A szurkolók a november 19-ei Magyarország–Portugália összecsapásra elővételben november 16-, 17- és 18-án (szerda, csütörtök, péntek) válthatják meg belépőjegyeiket a szombaton 20 órakor kezdődő találkozóra, emellett természetesen közvetlenül a meccs előtt (18 órától) is lehet jegyet vásárolni. A felnőttek elővételben 1000, a találkozó napján 1500, a diákok pedig egységesen 1000 forintért tekinthetik meg az Eb-selejtezőt, 14 éves kor alatt ingyen szurkolhatnak a gyerekek a magyar válogatottnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő