13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapSportAmerikából is érkeznek a viadalra

Amerikából is érkeznek a viadalra

Észak-Amerika is csatlakozott a korábbi Kárpát-medenceiről Összmagyar nemzeti diákbajnokságra keresztelt kezdeményezéshez. Velük együtt 250 fiatal és kísérőjük érkezik november 22. és 24. között Pécsre.

Éppen tíz esztendeje hívta életre Kű Lajos, a Ferencváros egykori kiváló válogatott futballistája a Kárpát-medencei összmagyar nemzeti diákbajnokságot. Az idén Pécs vállalta, a több regionális selejtezőt követő döntő házigazdaszerepét. Újabb földrészként Észak-Amerika is csatlakozik a négy sportágat magába foglaló viadalhoz.

​- A név egyszerűen Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságra változik, hiszen már nem csak a Kárpát-medencéből várunk az anyaországon kívül élő fiatalokat ​- újságolta büszkén Kű Lajos, hozzátéve, hogy az előkészületeket látva Pécs méltó és nívós rendezőként csatlakozik a sorba.

A sportember a nyáron az Egyesült Államokban és Kanadában kereste fel a legnagyobb magyar közösségeket. New Yorkban, Torontóban, Ottawában, valamint Montrealban tartott előadásokat a helyi szervezeteknek, rendkívül fontosnak tartva, hogy Burgenland, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Délvidék mellett végre Amerika is bekapcsolódjon a diákbajnokság rendszerébe, hiszen ezen a területen is népes közösség őrzi a magyar gyökereket.

Innen végül tíz gyerek jöhet a baranyai megyeszékhelyre, ahol november 22. és 24. között a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. rendezi meg a négy sportág és a szellemi vetélkedő döntőit.

[note note_color=”#e8e854″]A program november 22-én, pénteken este ünnepélyes megnyitóval indul, majd szombat reggel a dzsámiban ökumenikus istentisztelettel folytatódik. Ezt követően indulnak a sportversenyek: az asztaliteniszezők a PTE Pollack-csarnokában, a birkózók és kézilabdázók a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a sakkozók pedig a Baptista Szeretetszolgálat Széchenyi István Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Általános Iskolája és Sportiskolája nemrég megújult Radnóti utcai sportlétesítményében mérik össze erejüket-tudásukat. Szombat este az érkező régiók rövid kulturális bemutatkozása, illetve az idén a Szent István, Gárdonyi, Hunyadi, Aranycsapat, Zsolnay témaköröket körülölelő műveltségi-történelmi vetélkedő színesíti a programot, amely vasárnap délután ünnepélyes díjkiosztóval zárul.[/note]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő