Biczó Bence: príma esztendő

Kemény, de (vagy épp ezért) sikeres évet tudhat maga mögött a PVSE, illetve városunk jelenlegi első számú úszója, Biczó Bence. Ha nem állna még előtte a decemberi, lengyelországi rövid pályás Eb, a vb-döntővel, a felnőtt magyar bajnoki címmel, Cseh László legyőzésével tarkított 2011 éve megkoronázásának is tekinthetnénk a napokban elnyert Junior Prima Díját.

A világ úszóköztudatába a tavalyi ifjúsági olimpiai címével berobbant 18 esztendős tehetség aktuális korosztályaiban talán valóban minden megnyerhető versenyt meg is nyert az elmúlt esztendőkben. 2011-ben viszont végérvényesen felnőtt a felnőtt elithez.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a hónap elején a rövid pályás ob-n nem kisebb úszólegendát hagyott maga mögött 200 pillangón, mint a világbajnok Cseh László. Ráadásul nem is akármilyen idővel, az 1:52,94 perc ugyanis nemcsak egyéni, de Európa-csúcs is egyben. Amit rögtön előrevetíthetünk a már említett rövid pályás Eb-re, amelyen tavaly 1:53,86-tal még bronzérmes volt, miközben az aranyhoz 1:53,5 kellett.

A világraszóló sikerek láttán a média hamar elkezdte a pekingi fenomén Michael Phelpshez mérni Biczó Bence eredményeit. Edzője, Sántics Béla azonban minderről úgy vélekedik, hogy bár kétségkívül hízelgő is a dolog, ők nem szeretnének ennek a csapdájába esni. Csodálkozásunkat látva meg is magyarázza: sokkal jobb az, ha valaki a racionális elvárásokat túlteljesíti, mintha a „Phelps-veréshez” fogható felfokozott csodavárásnak nem felel meg maradéktalanul.

Tavaly ugyanis az ifiolimpiai siker után olyan magasra tette számára a mércét a sportsajtó, hogy végül a 8. helye után a „fanyalgók” azt kérdezték: „csak”?

Ő azt mondja, tanítványa nem „csak”, hanem szenzációs eredményként jutott vb-döntőbe – az elvégzett munka alapján nagyon bíznak benne persze, hogy jövőre ez az eredmény még jobb lesz.

Kellően bízik benne az úszóvilág krémje is: decemberben az Egyesült Államokban Atlanta Dual néven szerveznek ugyanis egy Amerika-válogatott – Európa-válogatott párosgálát, amelyen a szervezők meghívása alapján 200 pillangón Biczó Bence képviselheti az öreg kontinenst.

A PVSE hullámfürdőbeli úszóműhelyével kapcsolatos további hír, hogy hosszú kitérő után visszatért korábbi egyesületéhez az éveken át nagy ígéretnek tartott, ám a versenyeken rendszeresen betliző mellúszó, Financsek Gábor. Ahogy Sántics Béla fogalmaz, most úgy tűnik, pszichésen és fizikailag is megfelelő állapotban készül, két ezüstöt és egy bronzot elhozott a százhalombattai ob-ról is, és jó esélye van rá, hogy kiharcolja a tehetségének megfelelő helyet a válogatottban is.

A rövid pályás ob-n kettejükön kívül az egyaránt ’93-as születésű Király Bence, Lengyel Anna, Rozanovic Ádám és Sánta Adrienn képviselte a PVSE-t – mindannyian jól helytállva, 4-5-6. helyeket szereztek saját számaikban.

Szűcs Zsolt írása.

Hirdetés