Csonka Rióba viszi hírünket

A PSN Zrt. Sportiskola Európa-bajnok sportlövőjét, Csonka Zsófiát és edzőjét, Csonka Pétert köszöntötte Csizi Péter országgyűlési lépviselő kedden. Csonka Zsófia sportpályafutása során mind sportpisztollyal, mind légpisztollyal, mind csapatversenyben számos érmes helyezést ért el. Nemrég kvalifikálta magát a jövő évi riói olimpiára.

Csonka Zsófia a hazai bajnokságokon túlmenően Junior Európa-bajnokságok, Junior világbajnokságok, Európa-bajnokságok résztvevője 1996-tól. 2012-től sikereit már a PSN Zrt. igazolt versenyzőjeként aratta. Néhány nappal ezelőtt a maribori Európa-bajnokságon a sportpisztolyos 30+30 lövés versenyszámban aranyérmet nyert.

Csonka Zsófia a női sportpisztolyosok között a maribori sportlövő Európa-bajnokságon 580 körös eredménnyel hetedikként jutott a nyolcas döntőbe a 30+30 lövéses alapversenyben, ahol rajta kívül csak a grúz Nino Salukvadze és a német Monika Karsch nem rendelkezett ötkarikás kvótával. Mivel ketten juthattak indulási joghoz, a két rivális közül elég volt az egyiket megelőznie, hogy megváltsa repülőjegyét Rio de Janeiróba.

csonka zsófi3

A döntőben a 25 lövéses rangsoroló szakasz végén hármas holtverseny alakult ki az élen úgy, hogy Csonka, a fehérorosz Viktorija Csajka és az ukrán Olena Kosztevics egyformán 16 pontot ért el, azaz a kvóta biztossá vált. Minden olyan lövésért, amely legalább 10,2-es volt, egy pont járt. Szétlövés következett, ebben a magyar volt a legjobb, s Csajka követte őt, így ők ketten versenyeztek a végén az aranyéremért. Ezt a párharcot aztán Csonka 8-6-ra nyerte. Egy-egy lövésnél két pontot kapott a pontosabban célzó versenyző.

csonka zsófi4

Csonka ebben a számban hatodik volt a londoni olimpián és előtte már a pekingin, sőt az athénin is szerepelt.

Sportlövészetben a versenyzők az országuknak szereznek kvótát, de általában az indul, aki kiharcolta. Egy számban egyébként legfeljebb kettőt lehet begyűjteni. Női sportpisztolyban a magyarok kihasználták a maximális lehetőséget, mivel az első kvótát, még tavaly szeptemberben Tobai-Sike Renáta ugyanebben a számban szerezte.

Hirdetés