Csöppet sem nőies pofonok a ringben

Új súlycsoportjában is bizonyított Kovács Mária: a PVSK-Szentlőrinc korábbi világ- és Európa-bajnok ökölvívója az immár a londoni olimpiai műsorba is fölvett 75 kilóban lépett kötelek közé a napokban a barbadosi női ökölvívó vb-n, ahol három győzelem után a korábbi címvédővel szembeni szoros vereségével bronzérmet szerzett.

A sportág legmagasabb súlycsoportjában korábban már a csúcsra jutó Kovács Mária a szigetország turistaparadicsom fővárosában, Bridgetown-ban először lépett ringbe új súlycsoportjában. A fogyasztásra ezúttal nem valamiféle női szeszély, hanem a nemzetközi sportdiplomácia kényszerítette: a MOB ugyanis a közelmúltban fölvette az ötkarikás műsorba a női ökölvívást is, ám némi korlátozással. A legfölső súlycsoport már nem került bele a műsorba, így a nemzetközi elit egy részének, az olimpiai szereplésre is vágyóknak némi fogyókúrát kellett vállalniuk.

Ahogy a PVSK-Szentlőrinc egyébként Szegeden készülő öklözője fogalmaz, ő már az esztendő elején belevágott e programba, így közvetlenül a vb előtt nem kellett drasztikus ételmegvonást alkalmaznia, azaz jó erőben, remek felkészülést maga mögött tudva érkezett Barbadosra.

Ennél is fájóbb számára, mondja, hogy az elődöntőben végül alulmaradt – ráadásul úgy, hogy a második menetben még 5-2-es előnyben volt. Végül 11-11-nél szólt a gong, mi több, a segédpontok is hajszálra azonosak voltak. Így bírói jelölés következett, amely a címvédő, egyben Ázsia-bajnok kínai Li Jinzinek kedvezett – ennek kimenetele pedig Kovács Mária szerint, ismerve a kínai és a magyar sportdiplomácia ereje közti különbséget, már nem is lehetett kérdés.

A PVSK élversenyzője mindemellett utólag visszatekintve azt mondja, ha van is benne némi keserűség emiatt, összességében nemcsak saját teljesítményével, hanem a bronzzal is elégedett lehet. Már csak azért is, mert az olimpia miatt soha nem látott erősségű mezőny gyűlt össze ebben a súlycsoportban is – a dobogón például csak korábbi világbajnokok álltak.

A folytatásról szólva elmondta, hogy csak igen rövid pihenőre készülhet, aztán máris jön egy újabb edzőtábor, majd novemberben a magyar bajnokság. Jövőre pedig újabb vb és Eb. Az új szabályok szerint ezek még nem, csak a 2012-es versenyek kvalifikálnak közvetlenül az olimpiára, ám a mostani jó szereplés mégiscsak előnnyel kecsegtet, hiszen a következő viadalokon a dobogósokat eleve irányított sorsolással illesztik majd a mezőnybe, vagyis az nem fordulhat elő, hogy két végső esélyes már az első körökben egymással kerüljön szembe.

Végül visszatérve a számára immár folyamatosan kötelező fogyasztásra, úgy fogalmaz, még ebben is szerencsésnek mondhatja magát. Ha közvetlenül a versenyek előtt valóban szorosabb diétára is kényszerül, a felkészülési időszakban egyetlen kedvenc ételéről sem kell lemondania, csak a mértékletességre kell odafigyelnie mindenben.

Szűcs Zsolt írása.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés