12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapSportEURO-2012 - Fokozott készültség Varsóban két pokolgép miatt

EURO-2012 – Fokozott készültség Varsóban két pokolgép miatt

Fokozott készültséget rendeltek el a lengyel-ukrán szervezésű Európa-bajnokság csütörtöki varsói elődöntője előtt a lengyel fővárosban, miután határőrök két kisebb pokolgépre és a fővárosi stadion fényképére bukkantak egy tutajon.

„Semmi nem veszélyezteti az Eb-hez fűződő rendezvények és azok résztvevőinek biztonságát” – hangsúlyozta a belügyminisztérium szóvivője a sajtónak nyilatkozva.

A tárca szerint a kormány válságkezelő csoportja kizárólag megelőző intézkedésként rendelte el a biztonságért felelős szolgálatok fokozott készültségi állapotát, ez a legalacsonyabb fokozat a négyes skálán. A közlés szerint nem áll fenn terrortámadás veszélye, a biztonsági intézkedéseket azért vezették be, „mert ez volt eddig az első ilyen jellegű komoly jelzés” az egész sportesemény idején.

Az RMF FM rádió szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a határőrség hétfőn a Bug nevű lengyel-ukrán határfolyón megállított egy tutajt, amelyen két kisebb, trotilból és katonai gyújtószerkezetből összeállított pokolgépet, valamint egy mobiltelefont talált, amelyen a varsói Nemzeti Stadion fényképe volt. A robbanóanyag mellett csempészett cigarettára is bukkantak a határőrök.

A rádióadó megkeresésére a lublini ügyészség szóvivője cáfolta, hogy az ügy egyáltalán megtörtént. A fokozott készültség elrendelése azonban tény a rádió értesülései szerint.

A nyomozók legalább két szálon vizsgálódnak: elsősorban provokációra gyanakszanak, de nem zárják ki egy merénylet lehetőségét sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő