11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaHalmozták az érmeket az ob-n a pécsi úszók

Halmozták az érmeket az ob-n a pécsi úszók

Összesen tizenegy érmet – közte három aranyat – gyűjtöttek a pécsi úszók a múlt hétvégi rövid pályás felnőtt országos bajnokságon. Arról azonban szó sincs, hogy megpihenhetnének a babérokon, hiszen a jövő héten közülük többen máris az eindhoveni kontinensviadalon állnak rajtkőre.

Verrasztó Evelyn és Cseh László éremhalmozása (előbbi hét, utóbbi hat arannyal gazdagodott) egyelőre legföljebb követendő példaként lebeghet a pécsi fiatalok szeme előtt – ám azt, hogy egy-egy számban már nem is állnak olyan messze a sztároktól, igazolja, hogy Biczó Bence például 17 éves kora ellenére éppen Cseh mögött csapott be másodikként a 200 pillangó céljába (1:56,12 p). Ráadásul mindössze négy tized másodperccel lemaradva – egyelőre ennyit számít a rutin, és talán a fordulók, amelyeknek a 25-ös medencében még fokozottabb a szerepük.

– Sokan kérdezték, hogy milyen volt, és mindig azt mondhatom: a kétszáz pillangó állandóan fáj… – mondja azért már mosolyogva Biczó Bence. – Nagyon sokat kell még tanulnom, fejlődnöm, különösen a fordulókon van mit csiszolni. De azért vannak az edzések, hogy ezeket is begyakoroljuk – tette hozzá a Pécs Városi Sportiskola Egyesület kiválósága.

Aki aztán a záró napon még fokozni is tudta a tempót, hiszen 100-on 53,90 másodperces országos csúccsal diadalmaskodott – Cseh ekkor fő számára, a 400 vegyesre koncentrált, majd a Kőbánya OSC gyorsváltójával tette teljessé aranykollekcióját… Az idő pedig azért érdemel különös figyelmet, mert a rövidebb medencében az idén már betiltott „cáparuháknak” is nagyobb volt a jelentőségük a korábbiakban, azaz a mostani ob-n a nagy többség a tavalyinál most gyengébb időkkel rukkolt elő, nem úgy Biczó Bence.

Még a PVSE-nél maradva, az arany és az ezüst mellett két bronz is jutott Sántics Béla tanítványainak. Mindkettőt Bodor Richárd szállította immár menetrendszerűen: a korábbi olimpikon 50 és 100 mellen állhatott a dobogó alsó fokára – ahogy edzője fogalmaz, „egy hosszúra nyúlt nyári pihenő utáni felkészüléssel, rutinból versenyezve”.

Bár érem már nem jutott nekik (néhány számban éppen csak), a fiatalok is megmutatták magukat a felnőtt ob-n: Sánta Adrienn, Lengyel Anna és Király Bence a feltörekvő új generáció tagjaként jutott összesen hét számban a fináléba.

Nem feledkezhetünk meg a korábban PVSE-s majd különféle átigazolási adminisztratív problémák miatt meglehetősen „nagy köröket futó”, most a pécsi Pécsi SUPE úszója, Financsek Gáborról sem, aki éppen egykori klubtársát, Bodort megelőzve gyűjtötte be az 50 és a 100 mell ezüstérmét.

Jutott persze további érem, sőt aranyérem baranyai érdekeltségű versenyzőnek, mi több, Jakabos Zsuzsannára mint szűkebb pátriánk legeredményesebbjére tekinthetünk. Legalábbis nevező klubja alapján, amely most is az ANK volt – kételyünket legföljebb az okozza, hogy Jakabos két év amerikai túra után immár bő egy esztendeje a fővárosban, ottani edzők irányításával csiszolgatja tehetségét.

Mi több, az ob zárásaként a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Kamuti Jenő által kiosztott oklevelet ő is a Jövő SC úszóival együtt vehette át. (E kitüntetés kapcsán is találhatunk azonban egy érdekes pécsi párhuzamot: az említett okleveleket ugyanis azért kapták a Jövő SC-sek, mert „zokszó nélkül, rendkívüli fegyelemmel tréningeztek az idei év első hat hónapjában, miközben a Komjádi uszoda rekonstrukciója zajlott…”. Hja, ha valaki visszaemlékszik a Hullámfürdő korábbi évekbeli munkálatai körüli kalamajkákra, Sántics Béla csapatának nem egy darab, hanem féltucatnyi oklevél „járna”…)

Ám visszatérve Jakabosra, akit akár pécsi, akár immár fővárosi úszónak tekintünk, a teljesítménye előtt le a kalappal: 50 gyorson és 200 háton ugyanis nem talált legyőzőre, 200 és 400 gyorson, valamint 200 mellen pedig a 2. helyen csapott célba.

Mindezt úgy – és ebben megegyezett a „taktikája” az ifiolimpikon Biczó Bencéével –, hogy a formaidőzítést nem is erre a hétvégére járatták a csúcsra, hiszen jövő héten máris utaznak egy még rangosabb viadalra, a rövid pályás Európa-bajnokságra. Jakabos e téren már rutinos úszónak számít, ám Biczó Bencének ez lesz az első nemzetközi felnőtt versenye. Szerencsére emiatt nem izgul a kelleténél jobban, így szép bemutatkozást remélhetünk tőle. Igaz, e téren a szakemberek várakozása is eltér egymástól. Kiss László szövetségi kapitány nyilatkozatában 200 pillangón Biczót is a dobogóesélyesek közé sorolta, Sántics Béla azonban kicsit visszafogottabb, szerinte nyitásként a döntőbe jutás is kiemelkedő eredménynek számítana.

Szűcs Zsolt írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő