Pécsiek az ország első profi virtuális focistái!

Poór Tamás játék - azaz sport - közben

Pécsi csapatkapitánnyal és több pécsi taggal indult útjára Magyarország első e-sport szakosztálya, melyet az MTK alapított. A srácok nemsokára egy bajnokság keretében megmutatják a világ e-sport rajongóinak, hogy mennyire kenik-vágják a népszerű FIFA focijátékot!

A magyar sportegyesületek közül először az MTK Budapest alapított e-sport szakosztályt. Deutsch Tamás, a kék-fehér csapat elnöke szeptember elején jelentette be, hogy hivatalosan is leszerződtetnek egy videójátékos focicsapatot, akik a rendkívül népszerű, FIFA névre hallgató futballjáték nemzetközi bajnokságán is indulnak. A keret több tagja is pécsi. Köztük Poór Tamás, a csapat kapitánya is, aki elmondta, hogy Magyarországon az e-sport jelensége egyre ismertebb, sokan követik a rengeteg különböző bajnokságot az interneten, hiszen a világon több millióan űzik már professzionális szinten a videójáték-sportokat.

A pécsi csapatkapitány kifejtette, hogy a játékfoci nagyban hasonlít a valódi, „hagyományos” focira – melyet természetesen ő is rendszeresen űz.

– Amikor 11-en játszanak 11 játékos ellen, mindenki egy karaktert irányít, mindenkinek megvan a maga posztja, vannak különböző előre megbeszélt taktikák, és a csapatok a meccsek előtt ugyanúgy elemzik ellenfeleik játékát, ahogy a való életben is. Nagyon fontos, hogy meglegyen a kellő összhang a csapattagok között, amiben sokat számít a jó kommunikáció – mondta Poór Tamás.

Poór Tamás játék – azaz sport – közben

A csapatkapitány természetesen nem újonc a versenyszerű videójátékok világában, több mint egy évtizedes tapasztalata van ugyanis a Trackmania nevű autós játékban, melyben csapatával magyar bajnokok is lettek. A FIFA-t azért szerette meg – mesélte –, mert mindig is focirajongó volt, és igazából ennél nem kellett több, hogy elkezdjen komolyan játszani az évente megújuló játékkal (melyhez egyébként így minden évben újra és újra hozzá kell szokni és ki kell tanulni újításait).

A pécsi MTK-s játékosok gyakorolnak első meccsükre

A csapatnak jelenleg 14 tagja van (a magyar bajnokságban 24 csapat versenyez, közülük kerülnek ki a válogatottak), köztük akadnak nők és külföldön élő magyarok is. Első meccsüket az MTK tagjaként október-november környékén játsszák majd, a felkészülést pedig már meg is kezdték, noha a FIFA játékban csak meccseket lehet játszani, azok során kell kialakítani a megfelelő stratégiákat, külön edzési lehetőség nincs.

Apropó edzés, kérdésünkre a csapatkapitány elmondta, hogy a videójáték-fociban – akárcsak minden e-sport játékban – a játékosok főként fejben, mentálisan fáradnak el, mivel folyamatosan előre kell gondolkodni, össze kell hangolni a karakterek mozgását, folyamatosan kell tervezni és újratervezni, ezért fontos, hogy a sportolók fókuszáltak és éberek legyenek. És persze az is, hogy kezeljék profin a játékkonzol kontrollerét. Mindehhez azonban fontos a fizikai állóképesség erősítése és formában tartása is, hiszen aki bírja a gyűrődést az életben, az bírja a játék közben is.

Büszkén viselik a mezt

De mi a feladata egy virtuális fociválogatott csapatkapitányának? Poór Tamás kiemelte, hogy ez a munka leginkább a csapattagok közti kommunikáció elősegítésében, a meccsek és a bajnokság szervezésében, a csapat menedzselésében merül ki, ami kifejezetten megterhelő tud lenni, mivel a keret tagjai – még a pécsiek sem – nincsenek egy helyen, sőt, néha még egy időzónában sem.

– Az MTK célja az – folytatta a csapatkapitány –, hogy a következő bajnokságban megnyerjék a másodosztály fordulóit, utána pedig a feljutást követően megcélozzák a Bajnokok Ligáját vagy az Európa-ligát is.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés