8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapSportIzzasztó hétvége zárja a Pécsi Napokat

Izzasztó hétvége zárja a Pécsi Napokat

Az idei Pécsi Napok eszem-iszom mulatozását egy olyan kemény sporthétvége zárja le október 2-től 4-ig, melytől a fesztivál során felhalmozott plusz kalóriák garantáltan el fognak égni. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. kezdi az izzasztó programkavalkádot pénteki sportnapjával, szombaton startol a Rókaűzők váltó-futóversenye, vasárnap pedig megindul a 2. Misina-csúcstámadás.

A városvezetés az idei nagyszabású Pécsi Napok fesztivált egy rendhagyó, háromnapos sporthétvégével zárja, melynek célja nem más, mint hogy bemutassák: a sportkultúra is a város szerves része – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere az október 2-től 4-ig tartó Pécsi Sportnapokat bemutató keddi sajtótájékoztatón. A sporthétvége pénteki napja kitűnő alkalom arra, hogy a PSN Zrt. Sportiskolája bemutatkozzon, hogy a pécsi kicsik- és nagyok megismerhessék a város sportéletét, valamint arra buzdította pécsieket, hogy minél többen jelentkezzenek a hétvégi futós programokra.

Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Pécsi Sportnapokkal Pécs és Kaposvár még szorosabbra fűzik sportbarátságukat, azáltal ugyanis, hogy a PSN Zrt. pénteki sportdélutánja után a szombati Kaposvár-Pécs duplamaratoni távot lefedő Rókaűzők vezeti fel a Misina Csúcsfutást, bebizonyosodik, hogy a két város összefogása jelentősen tudja emelni a régió sportkultúráját. Hozzátette, a Csúcstámadás kapcsán a hosszútávú cél az, hogy a verseny nemzetközileg is ismertté váljon.

A Pécs-Kaposvár sportbarátságra Péter Attila, a Rókaűzők versenyigazgatója is kitért, szerinte ennek a kapcsolatnak a szimbolikus példája az, hogy a Rókaűzők befejezéseként egy futócsoport Pécs belvárosában is tesz egy kis kört. Mindezt pedig Hári József, a PTE Sportiroda vezetője kiegészítette azzal a bejelentéssel, hogy a Rókaűzőket ezentúl a PTE szponzorálja majd (a jövőben PTE Rókaűzők néven fut majd a verseny)

PSN Zrt. Sportdélután a Széchenyi téren
Október 2. – 16:00-18:00

A sporthétvége a PSN Zrt. immáron második sportnapjával indul. A PSN Zrt. Sportiskolájának növendékei ezen a napon a kicsiket és a nagyokat is színes, megmozgató programokkal várják.

A PSN növendékei
A PSN növendékei

A Széchenyi téren megrendezett mozgalmas délutánon az idelátogató érdeklődők, és a PSN Zrt. támogatói megismerkedhetnek a PSN Zrt. 14 szakosztályának tevékenységével és neves sportolók útmutatásával és segítségével próbálhatják ki magukat különböző sportágakban (például a lövész szakosztály lézeres céllövészetét). Az arra érdemesek pedig a sportdélután keretében vehetik majd át a város sportdíját is.

Rókaűzők – A nagy Kaposvár-Pécs futás
Október 3. – 9:00

A sporthétvége második napján rajtolnak el 21. alkalommal a Rókaűzők. A Kaposvár és Pécs között évtizedek óta megrendezett vágta szombaton indul 9 órakor, a kaposvári Kossuth térről, a több mint 80 bátor és kemény nevező pedig körülbelül fél 5-re érkezik majd meg Pécs főterére.

Űzik a rókát
Űzik a rókát

A 86 kilométeres, mecseki és zselici utakon vezető kimerítő duplamaraton végén az utolsó váltók még egy laza 1,6 kilométert futnak a belvárosban a hivatalos célba érkezésig. A Rókaűzők egyébként idén egyben a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság váltóversenye is lett.

Misina-csúcstámadás, akár kerékpárral is
Október 4. – 8:00, Széchenyi tér

Vasárnap zárul a háromnapos sporthétvége, mégpedig a második alkalommal megrendezett Misina-csúcstámadással. A PSN Zrt. által szervezett meredek futóversenyen idén több kategóriában is indulhatnak a lelkes pécsiek és a 12 országból jelentkezett külföldiek is, ráadásul már bringával is nekivághatunk a kihívásnak. A futónapra az online előnevezők kedvezményesen igényelhetnek rajtszámot, a belvárosi másfél kilométeres „Hauni-törpe” és a közel 2 kilométeres „Hauni-családi futásra” viszont ingyen regisztrálhatnak a kicsik és a nagyok, míg a „Hauni-Tüke-futás” 4 kilométeres városi távját előzetes nevezéssel 500 forintért teljesíthetik a sportolók.

Fut a város
Fut a város

A Széchenyi tértől a TV toronyig vezető, közel 18 kilométeres „Hauni-csúcstámadáson” a futók 4 ezer, a kerékpározók 3 ezer forintért állhatnak rajthoz. Minden futó kap ajándék pólót, a helyezettek távonként érmekért, a csúcsfutók és a bringások viszont az érmek mellett jelentős pénzdíjért versenyezhetnek. Azokat az iskolákat pedig, melyek a Tüke-futáson legjobban mozgósítják diákjaikat és tanáraikat extra különdíjban részesítik.

A szervezők azonban figyelmeztetnek: ez a menet kemény, maratoni leterheléssel jár majd, csak tapasztalt, edzett futók induljanak.

Az előnevezéseket szeptember 28-án, hétfőn 12 óráig várják, de a szervezők a helyszínen is lehetőséget teremtenek a regisztrációra azoknak, akik bármelyik távon kipróbálnák magukat.

Az versenyeseményeket egyébként a Széchenyi téri LED-falon élőben is követhetik az érdeklődők.

Az Hauni-futások miatt számos útlezárásra és forgalomelterelésre lehet számítani, melyeket részletesen a PSN Zrt. honlapján vehetnek szemügyre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő