11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaNézők nélkül Feröer ellen

Nézők nélkül Feröer ellen

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtöki döntése szerint a magyar válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania a Feröer-szigetek elleni október 8-i Európa-bajnoki selejtezőt.

Az UEFA emellett 70 ezer eurós (21,84 millió forint) büntetést is kiszabott a magyar szövetségre (MLSZ) a szeptember 4-i, Magyarország-Románia Eb-selejtezőn történt szurkolói bekiabálások miatt.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=tQ2-_x1ClI8″ width=”720″]

Az MLSZ honlapján jelzi: az UEFA mai döntését szabályszerűnek, de kifejezetten aránytalannak, túlzónak, az MLSZ törekvéseit semmibe vevő, a sportszerűen drukkoló magyar szurkolóknak kimondottan rossz üzenetet küldő döntésnek tartja.

„Az UEFA döntése egy kisebb csoport – az MLSZ által is elítélt – viselkedése miatt a sportszerű többséget sújtja. A szövetség természetesen él a fellebbezés lehetőségével, és bízik abban, hogy érvei a nemzetközi szövetségben meghallgatásra találnak” – áll az MLSZ közleményében.

A magyar szövetség kitér rá, hogy a mostani, stadionbezárással és bírsággal kapcsolatos döntést az UEFA alapvetően a FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) nevű szervezet anonim megfigyelőinek jelentése alapján hozta meg, akik a mérkőzés során három esetben dokumentáltak rasszista bekiabálásokat.

Az MLSZ a jelentéshez csatolt beadványában azzal érvelt, hogy az elítélendő rasszista megnyilvánulás egyáltalán nem jellemezte a mérkőzés hangulatát, sőt szemben a bukaresti találkozó ijesztően ellenséges hangulatával, a hazai telt házas meccs igazi sportélmény volt.

„Amikor a szurkolók egy kis része rasszista bekiabálásokkal próbálkozott, a többség pár másodperc után tudatosan, hangos buzdítással nyomta el ezt a hangot. A mérkőzés általános hangulatát így egyáltalán nem a gyűlöletkeltés vagy a rasszizmus határozta meg, hanem a szenvedélyes szurkolás” – írta az MLSZ, hozzátéve: megítélése szerint éppen ez bizonyította, hogy még egy ilyen feszültségektől terhelt helyzetben is lehet sportszerű körülményeket és kiváló hangulatot teremteni.

A MLSZ ismételten kiemeli: mindezek mellett továbbra is folytatja a rasszizmus és a gyűlöletkeltés elleni elkötelezett küzdelmét. A szurkolóknak fel kell ismerniük, hogy az idehaza egyelőre még gyakran előforduló sportszerűtlen, rasszista megnyilvánulások után az UEFA minden esetben könyörtelenül büntet.

„Ez a mai döntés tanulságos lehet valamennyi klub számára, amely nem tesz meg mindent a sportszerűtlen megnyilvánulások visszaszorításáért, hogy az európai futball – akár klubcsapatról, akár nemzeti válogatottról van szó – valóban a zéró tolerancia elvét követi a rasszizmussal és a gyűlöletkeltéssel szemben” – fogalmaz az MLSZ.

A szövetség honlapján olvasható, hogy szeptember elsejétől már több ezer szurkoló megváltotta jegyét a Feröer-szigetek elleni mérkőzésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő