6 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapHírzónaLépcsőfutóbajnok pécsi lánglovagok

Lépcsőfutóbajnok pécsi lánglovagok

A Molnár Máté, Pandur Csaba duó korosztálya bajnokaként térhetett haza november 29-én Budapestről, a lépcsőfutó országos bajnokságról, amelyen Pécset öt tűzoltó képviselte.

A résztvevőknek párban vagy egyénileg kellett teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben felfutniuk a 23. emeletre, ami gyalogosan is igen megterhelő lenne. Ráadásul az acél felszerelés, a bevetési csizma, a maszk és a sisak összesen nagyjából 30 kiló pluszt jelent személyenként.
– Mivel a versenyt kicsit későn hirdették meg, a felkészülésre szűk két hetünk maradt. A csapattagoknak közel megegyező tempót kell menniük, hiszen a két versenyző közötti távolság nem lehet több egy lépcsőfordulónál, így a hasonló felkészültség és kondi elengedhetetlen a sikerhez. A kollégám, Pandur Csaba életében először indult lépcsőfutó-versenyen, ezért úgy döntöttünk, hogy én futok másodikként, így hátulról tudtam biztatni – mondta Molnár Máté, aki rutinos lépcsőfutó, hiszen korábban a berlini Firefighter Stairrun elnevezésű versenyen Plósz Balázzsal az előkelő harmadik helyet szerezte meg.

10799310_919083024783569_992502169_n

A versenyhelyzetben még újoncnak számító Pandur Csaba ugyan kicsit tartott a kihívástól, de mint mondja, örül az elért időeredménynek (3:14,15), jövőre pedig meg szeretnék dönteni az országos rekordot. Akkor ráadásul már nemzetközi mezőnyben, hiszen a szervezők külföldi indulókkal szeretnék izgalmasabbá és színvonalasabbá tenni a megmérettetést.

– Molnár Máté tapasztalata nagy segítség volt a felkészülésnél. A megfelelő edzésmódszer kiválasztásával és a pozitív hozzáállással sikerült kihozni magunkból a maximumot. Nem becsültem alá a feladatot a rajtvonalnál, tudtam, hogy nem kis megpróbáltatás vár rám. Az utolsó 5-8 emelet megmászása már fejben dőlt el, ahogy mondani szokták. Arra gondoltam, hogy nem szabad feladni, bizonyítani szerettem volna magamnak, hogy képes vagyok rá. Más volt a SOTE-n futni, mint itthon, hiszen Pécsett csak a 17 emeletesben, és ott is csak néhány alkalommal tudtunk gyakorolni, de a verseny hangulata nagyon megfogott, jövőre pedig jelentősen meg szeretnénk javítani az időnket – mondta Pandur Csaba, hozzátéve, hogy a 11 évvel ezelőtt felállított 2:24-es rekord megközelítéséhez, vagy megdöntéséhez 3-4 hónap tréningre lenne szükségük.
A 18-29 éves korosztályban harmadik helyet elérő Dobos Sándor viszont nem elégedett a bronzéremmel.

7

– Mivel először vettem részt ilyen versenyen, teljesen új dolog várt rám, de az járt a fejemben, hogy majd a lépcsők legyőzése közben minden kiderül. A pécsi gyakorlásból kiindulva jobb eredményt vártam magamtól, a legnagyobb problémát a 17 emeletesben megszokottnál jóval szélesebb korlát jelentette, hiszen így jóval kevésbé tudtam a kezemmel segíteni. Jövőre is egyéniben szeretnék rajthoz állni, ha időben el tudjuk kezdeni a felkészülést, meg szeretném nyerni az abszolút kategóriát, azt gondolom, erre mindhárman képesek vagyunk.

A pécsi tűzoltók eredményei:

Molnár Máté törzsőrmester, Pandur Csaba őrmester: 18-29 éves korosztály 1. hely, abszolút páros kategória 2. hely
Dobos Sándor őrmester: 18-29 éves korosztály egyéni 3. hely
Vörös Árpád törzsőrmester: 18-29 éves korosztály egyéni 9. hely
Szász Attila alezredes, pécsi parancsnok: 40-44 éves korosztály 10. hely

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő