London 2012: még kétszáz nap a rajtig

Kétszáz nap múlva, július 27-én kezdődik el hivatalosan a londoni olimpia, amelyre a hazai ötkarikás szervezet (MOB) összesítése alapján mostanáig 83 magyar sportoló szerzett indulási jogot.

A brit főváros 1908 és 1948 után harmadszor rendez nyári játékokat. Az előzőeken a magyarok sikeresen szerepeltek: előbb három arannyal, négy ezüsttel és két bronzzal tértek haza, majd tíz első, öt második és 13 harmadik helyezést gyűjtöttek be. 1908-ban először fordult elő, hogy a magyarok három számban győztek, míg az 1948-as olimpia az abszolút sorrendben is a legeredményesebbek közé tartozik.

Az idei nyári játékokra utazó magyar csapat létszámát jelentősen befolyásolja, hogy a női vízilabdázóknak, illetve a férfi kézilabdázóknak sikerül-e indulási jogot szerezniük. Ez tavasszal eldől, s addigra nagyjából az is látható lesz, hogy Borkai Zsolt MOB-elnök 120-140 főre vonatkozó várakozása mennyiben teljesül.

A MOB értékelése szerint – az elmúlt évek eredményei alapján – továbbra is megvan minden esély arra, hogy a nemzetek rangsorában az első húsz között végezzen Magyarország a versenyek zárultával.

A hazai ötkarikás testület számára fontos – amint arra a hétfői helyzetelemzésében is utal – a doppingmentes felkészülés, illetve szereplés, ezért elrendelte, hogy az olimpiáig hátralévő időben minden kvalifikált sportolónak kötelező részt vennie legalább egy alkalommal a Magyar Antidopping Csoport (MACS) által rendezett felvilágosító előadáson.

Molnár Zoltán MOB-főtitkár az elmúlt időszakban többször is hangsúlyozta a zéró tolerancia elvét. Ennek megfelelően az, aki a játékokon doppingvétséget követ el, örökre kizárja magát az olimpiai mozgalomból.

A MOB fontosnak tartja a kvalifikációs eredmények tisztaságát is, ezt szem előtt tartva, rögzítette, hogy az indulási jog megszerzését követően mindenki köteles 24-48 órán belül doppingvizsgálatra jelentkezni. Az olimpiára történő kiutazást megelőzően minden csapattagnak legalább három alkalommal kell átesnie doppingvizsgálaton úgy, hogy ebből az utolsó az elutazás előtt 48 órával történik majd.

A magyar olimpiai csapat nem a Heathrow, hanem a Gatwick repülőtérre érkezik a londoni olimpiára, mert a Malév, a magyar csapat szállítója csak az utóbbi repülőteret használhatja. Ott kerül sor az olimpikonok akkreditációjára – Borkai Zsolt MOB-elnök kérésére és Sebastian Coe, a szervezőbizottság (LOCOG) vezetőjének engedélyével. A kiutazást megelőzően a magyar csapat gyűlése és fogadalomtétele június 22-én lesz a Művészetek Palotájában.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés