Magyar bronz a pécsi vb-n

Szabó Mihály (Edutus Főiskola) a szabadfogásúak 97 kilós súlycsoportjában már a 11. Egyetemi Birkózó Világbajnokság nyitónapján egy bronzéremmel örvendeztette meg a magyar csapatot és szurkolókat Pécsett – igaz, a másik három indulónk az első körben kiesett a versenyből.

Ugyan a selejtezők és a döntők között a hivatalos megnyitó ünnepség és köszöntők még kettészelték a nyitónap versenyprogramját, kedden ettől függetlenül már a szőnyegeken folyó párharcokra figyelt a Lauber Dezső Sportcsarnok közönsége. A szabadfogásúak 57, 65, 74 és 97 kilós súlycsoportjaival, mindben hat-hat párral indult az egyetemi vb, természetesen mindegyikben egy-egy magyar birkózóval.

Négyük közül hárman sajnos nem jutottak messzire: Nyíri Milán (ELTE) az 57 kilóban az izraeli Demitrij Zobkovtól, Bábszky Gergely (Semmelweis Egyetem) a 65 kilóban az ukrán Vadim Duhnótól, Lagzi-Kovács Bendegúz (Zsigmond Király Főiskola) pedig 74 kilóban a török Musa Gurbuztól szenvedett egyaránt 10-0-s vereséget, így búcsúzott a folytatástól.

A 97 kilogrammosok között a Vasas SC versenyzője, Szabó Mihály a nyitómeccsén 14-4-es pontozással lépett túl a mongol Batdorzs Namhadzson, majd a negyeddöntőben 10-0-ra kikapott az amerikai Dustin Kilgore-tól. Ám szerencséjére az amerikai az elődöntőben 11-1-re verte az orosz Badavi Magomedovot, így utóbbival Szabó a vígaszági bronzcsatában nézhetett farkasszemet. Itt pedig még egyszer összeszedve minden erejét, nem túl lendületes, de taktikus birkózással 4-2-es győzelmet aratott, így az eredményhirdetéskor az első magyar érem, egy bronz került a nyakába.

Ő maga pillanatokkal győzelme után így értékelte saját teljesítményét:

– Bár mongol ellenfelemet technikai tussal vertem meg, talán kívülről nem is látszott, milyen nehéz meccs volt, de valahogy felfrissültem tőle, átlendültem a holtponton. Este pedig legyőztem az oroszt, igyekeztem megtenni minden tőlem telhetőt. Egész nap erre a bronzmeccsre készültünk. A taktikát is tudatosan úgy építettük fel, hogy tudtuk, ellenfelem az elején támadni fog. Bíztam benne, hogy elfárad, és így megfordíthatom az összecsapást. Kihoztam magamból a maximumot, elégedett vagyok a bronzéremmel.

Gulyás István a szabadfogásúak szakágvezetője így összegezte a nyitónap magyar teljesítményét:

– Először is megsüvegelendő Szabó Mihály teljesítménye, a bronzérem is magáért beszél, és az még inkább, hogy egy orosz versenyzőt fárasztott el, és győzött le az éremért. Misi fiatal, van hová fejlődnie, és meggyőződésem, hogy fog is. Másik három indulónk meglehetősen nehéz sorsolást kapott, technikai tussal szenvedtek vereséget. Bende például a korábbi junior Európa-bajnok török Gurbuzzal küzdött, Gergő ukránt húzott. Ők sem tudták eljuttatni a mieinket a vigaszágra, így kiesés lett a vége. Mindhármukkal türelmeseknek kell lennünk, felnőtt-pályafutásuk elején járnak, és még éppen csak elindultak a majdani válogatottság felé vezető úton, remélem, egyszer célba is érnek.

Az egyetemi vb szerdán 14 órától a szabadfogásúak 61, 70, 86 és 125, valamint a nők 48 és 55 kilós mérkőzéseivel folytatódik.

Az 1. versenynap végeredménye

57 kg (11 induló).

Döntő: Morisita – Petrov 5-0

Egyetemi világbajnok: Fumitaka Morisita (Japán)

2. Vlagyiszlav Petrov (Oroszország)

3. Matt McDonough (Egyesült Államok) és Has-Erdene Bjambadorzs (Mongólia)

…10. Nyíri Milán (Magyarország)

65 kg (13 induló).

Döntő: Kilicsallayan – Bucur 10-0

Egyetemi-világbajnok: Selahattin Kilicsallayan (Törökország)

2. George Bucur (Románia)

3. Batmagnaj Bacsuluun (Mongólia) és Mihail Sava (Moldova)

…11. Bábszky Gergely (Magyarország)

74 kg (15 induló).

Döntő: Caldwell – Oszmanov 3-2

Egyetemi-világbajnok: Tyler Caldwell (Egyesült Államok)

2. Samil-Imam Oszmanov (Oroszország)

3. Andrij Nagornij (Ukrajna) és Musa Gurbuz (Törökország)

…15. Lagzi-Kovács Bendegúz (Magyarország)

97 kg (9 induló).

Döntő: Yasarli – Kilgore 10-0

Egyetemi-világbajnok: Fatih Yasarli (Törökország)

2. Dustin Kilgore (Egyesült Államok)

3. Partyk Dublinowski (Lengyelország) és SZABÓ MIHÁLY (MAGYARORSZÁG)

Hirdetés