10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapSportMagyar-szerb olimpiai együttműködés jött létre

Magyar-szerb olimpiai együttműködés jött létre

Az All Star-kosárgála felvezetéseként együttműködési megállapodást írt alá szombaton Borkai Zsolt, a Magyar és Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke.

A nyilatkozat értelmében a két ország közös sporttudományi és szakmai konferenciákat, illetve edzőtáborokat rendez, emellett a szerb NBA-legenda felajánlotta segítségét a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) is. „Mindketten érmet nyertük az 1988-as szöuli olimpián, én aranyat, Vlade ezüstöt, és külön öröm a számomra, hogy 23 év elteltével ez a fontos megállapodás ismét összehozott bennünket” – jelentette ki Borkai Zsolt. Dávid Kornélék döntetlent játszottak Divacékkal az All Star gála első meccsén.

A hazájában élő legendaként tisztelt Divac – aki elhozta Budapestre az ugyancsak világ- és Európa-bajnok Zarko Paspaljt, az olimpiai bizottság alelnökét – kifejtette: a magyar kosárlabdának ez a megállapodás fontos lépés lehet egy jobb jövő felé.

A délutáni gálának otthont adó Sportmax-Hegyvidékben tartott sajtótájékoztatón Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke bejelentette, hogy a délelőtti rendkívüli közgyűlésen megtörtént az alapszabály-módosítás, így elindulhat a közelmúltban meghirdetett Új Pályán-program. „A közgyűlés 59 igen szavazattal és egy tartózkodással elfogadta az új irányvonalat, amellyel visszahoztuk a döntéshozatalba az amatőröket, az utánpótlást és a megyéket, utóbbiak 750 játékos kiállításával plusz egy mandátumhoz juthatnak, mint ahogy a nemzetközi megméretést vállaló klubok is” – közölte az MKOSZ első embere. „Visszavettük a jogkört a tagozatoktól, elvégre a szövetség választott testülete a közgyűlés által felállított elnökség.”

A délelőtti programban lebonyolított B33 minitorna kapcsán elhangzott, hogy hamarosan pénzdíjas, tíz állomásból álló versenysorozat indul a három-három elleni játékban, és a május 29-i döntőt megnyerő győztes félmillió forinttal gazdagodik.

A Dávid Kornél vezette magyar öregfiúk csapat (az 1999-es Eb-n szerepelt magyar válogatott) ezután 92-92-es döntetlent játszott a Vlade Divac irányította együttessel a szombati All Star-kosárgála első mérkőzésén.

A bemutató meccsen a Szerb Olimpiai Bizottságot vezető, NBA-legenda Divac mellett szerepelt a testület szintén ex-kosaras – és ugyancsak világ- és Európa-bajnok – alelnöke, Zarko Paspalj is, utóbbi edzőként vezényelte az alkalmi gárdát az 1999-es Eb-n szerepelt magyarok ellen.

A bemelegítés során a két kapitány a félpályáról, háttal dobált kosárra, de csak a gyűrűt találták el, majd a Borkai Zsolt MOB-elnök által elvégzett feldobást követően megkezdődött a szellős védekezés és szép kosarak jellemezte találkozó. Eleinte a 213 centije ellenére triplákat szóró Gulyás Róbert vitte a prímet, a vendégeknél a magyar válogatott egyik edzője, Dzunics Braniszláv jeleskedett. A félidőben 53-48-ra vezettek a hazaiak, a nagyszünet után azonban a Divac-alakulat beleerősített, és az utolsó másodpercben 92-90-re vezetett. Kálmán László azonban biztos kézzel értékesítette büntetőit, így kialakult az igazságos döntetlen.

A Magyarország-Idegenlégiósok összecsapás 17 órakor kezdődik, a két csapat 2010-es csatáját a „vendégek” nyerték 126-116-ra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő