8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút PécsMászófal segíti a gerincbeteg gyerekeket Pécsett

Mászófal segíti a gerincbeteg gyerekeket Pécsett

Vidám és cseppet sem szégyenlős gyerekekkel lehet találkozni a Schroth-mászásnak nevezett pécsi edzésen. Pedig erre a speciális tornával egybekötött programra olyan gyerekek is járnak, akiknek gerincferdülésük és tartásuk miatt fűzőt kell hordaniuk szinte egész nap.

Gyarmati Dalma három éve vezette be a falmászást a gerinc- és hátdeformitással küzdő gyerekeknél. Az elsőre furán hangzó, egyedi gyógytorna viszont bevált. Mint mondja azért, mert ezzel ösztönözni és egyben erősíteni is tudja a gerincferdüléses és hanyag tartásos fiatalokat.

A falon is végeznek gyakorlatokat, ez mindenkinek egyedi

– Több évtizede ugyanazzal a módszerrel, az úgynevezett Schroth-tornával végzik a gerinckorrekciókat. Ez tulajdonképpen nem más, mint hogy a talajon a gerincet maximálisan korrigált helyzetben tartva, speciális, egyénre szabott gyakorlatokat végeztetnek a gyerekekkel – mondja Gyarmati Dalma Schroth-terapeuta.

Itt viszont mindenki „falnak” mehet!

A pécsi gyógytornász úgy gondolta, ha ezt az olykor monoton Schroth-tornát falmászással egészítik ki, a gyerekeknek is nagyobb kedvük lesz a sportoláshoz. Ez pedig bevált! Itt minden gyereknek megvan a saját, kijelölt útja a falon, amit végig kell járnia, és ami a görbületére jó hatással lehet.

– Ki kell hangsúlyoznunk, hogy a falmászás nem helyettesíti a Schroth-tornát, de kiegészítésnek tökéletes. A gyerekeknek önbizalmat, sokkal szebb és magabiztosabb tartást ad egy idő után. Tulajdonképpen felfogható teljes testedzésnek is – teszi hozzá Dalma.

A fűző sem lehet akadály

Ez a pécsi módszer egyébként ahhoz is hozzájárul, hogy a gyerek izomzata megerősödjön. Igaz, ehhez rendszeresen, hetente egyszer el kell járni falat mászni.

[su_note note_color=”#69e4ff”]Az egyórás program sportspecifikus bemelegítéssel kezdődik, jógagyakorlattal folytatódik, majd a boulderfalon végeznek gyakorlatokat a gyerekek. Ez azt jelenti, hogy kötél nélkül 3 méter magasságig másznak fel. Pihenésképpen talajon végzett erősítő gyakorlatokat csinálnak, valamint megtanulják a köteles mászáshoz szükséges csomókat, biztosítani egymást.[/su_note]

Budapesten követték a pécsi példát

A pécsi edzésformát már le is védették, jelenleg Schroth-mászásként fut. A gyógytornászhoz érkeztek már Budapestről is, akik a fővárosba is elvitték és bevezették a speciális programot.

Gyarmati Dalma szeretné, ha országosan is ismernék a módszert: több ezer gyereknek segíthetnek ezzel

Minden tizedik gyerek érintett lehet

A gyógytornász szerint napjainkra egyre jobb már az iskolai szűrés, így a gerincferdüléses, Scheuermann-beteg gyerekeket is könnyebben észreveszik. Ez pedig nagyban segíti gyógyításukat is. Ha időben elkezdik a kezelést és a tornáztatást, a gerincdeformitás is könnyebben korrigálható.

A szűréseknek köszönhetően már sokkal több gyereknél tudják megállapítani a rossz testtartás okát
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő