5 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapSportNa kik bújtak el a tüskésréti bozótban?

Na kik bújtak el a tüskésréti bozótban?

A tájfutást nem csak a mecseki erdőben lehet űzni, erre a legjobb példa a szombati, tüskésréti tájfutó verseny! A rendkívül izgalmas, semmiképpen sem könnyű, és igencsak taktikus „játékot” mi is kipróbáltuk, és mindenkinek ajánljuk!

Kétségbeesett rohanás a bozótosban, térképpel és tájolóval a kezünkben – írja le az egyik futó a mai versenyt. A szokásostól eltérő módon nem erdei, hanem Pécs egyik frekventált területén megrendezett, bravúros versenynek lehettünk szemtanúi a II. Pécsi Tájékozódási Futó Gálamérkőzésen (PVSK Kupán).

tajfutas1

tajfutas3

Baumholczer Máté, a PVSK tájfutója, az esemény egyik szervezője elmesélte, hogy egy tavalyi edzésük során ki kellett futniuk a tüskésréti futópályához, majd az unalmukat azzal űzték el, hogy befutottak a környező erdőkbe – mi mással? Akkor döntötték el, hogy itt tájfutni kell!

– Azért tetszett meg nekünk ez a terület leginkább, mert csupán 300 méternyi ösvény található a több, mint egy négyzetkilométernyi területen, ettől lesz alapjaiban nehéz a pálya, hiszen csak a növényzeti objektumokra támaszkodva lehetett tájékozódni – mondja Máté.

A szombati verseny a tüskésréti tótól északnyugatra, többnyire a zagytározók nyugati karéjának tetején volt. Az elit és haladó pályákon a sűrűbb fenyvesekben elbújó bozótfoltok mögé volt eldugva a legtöbb pont, úgyhogy nem volt a futóknak könnyű dolguk.

tajfutas5

tajfutas6

A szervező elmeséli, hogy ez a terület, fekvése miatt is igen kedvező. A város legtöbb pontjáról könnyen megközelíthető, és még csak a Mecsekre sem kell felutazni, ha erdei és puha talajú tájfutásra és edzésre vágyunk.

Ha még sose tájfutottunk, most kezdjük el!

– Szeretnénk a jövőben hasonló eseményeket Tüskésréten, mivel a tavat körülölelő erdők negyedéről készült el ez a mostani térkép, vagyis van még hová bővíteni. További tervünk, hogy kéthetente frissülő és változó, állandó ellenőrző pontokat helyezzünk ki, ingyen letölthető, vagy a Tüskésréten egy tasakban kihelyezett laminált térképekkel. Így talán az is megismerheti a komoly és igazi tájfutást, aki eddig nem tette, mert igen is, gondoskodnánk róla, hogy az állandó pontok megkeresése kihívást jelentsen – avat be a tervekbe Máté.

A szombati versenyen korcsoportok helyett csak négy kategóriában indultak a versenyzők, kezdő, könnyű, haladó és elit kategóriában mérettek meg. Mivel a szervezők szerint az emberek többségének nagyobb élményt nyújt a fej-fej melletti küzdelem, ezen a versenyen lehetőség nyílt együtt küzdeni a fiatalabbnak a legjobb felnőttekkel is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő