12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaNem szép, de biztonságos a Műjégpálya

Nem szép, de biztonságos a Műjégpálya

Az egyik pécsi internetes portálon megjelent cikk alapján a napokban szárnyra kelt a pletyka, miszerint a Műjégpálya hűtésére használt ammónia súlyos veszélyt rejt a környezetére. Ám józan ésszel senki sem gondolhatja, hogy a leglátogatottabb téli pécsi önkormányzati sportintézményben nem a maximális biztonság az üzemeltető legfőbb gondja – mondja már elöljáróban Vári Attila, a Műjégpályát üzemeltető Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Műjégpálya kerek 30 éve üzemel, a hűtéshez használt ammóniamennyiség 20 tonna. A rendszer teljesen zárt, azaz a „párolgás” nem az ammónia levegőbe kerülését, hanem a hűtéstechnológia során a tartályokban-vezetékekben történő belső párologtatását jelenti.

Vagyis folyamatosan 20 tonna kering a teljes rendszerben, amelyet 5-6 évente összesen mintegy 1 (azaz egy) tonnával kell csak kipótolni. És ennek az egy tonnának a nagy része ugyancsak nem üzemzavarok, hanem a technológia előre tervezett karbantartásai során, ellenőrzött körülmények között kerül a levegőbe.

A teljes csőrendszer biztonságát fokozza, hogy számtalan rövidebb szakaszra van osztva, így ha valóban bekövetkezne egy „lyukadás”, a hibás rész azonnal kiszakaszolható lenne, azaz csak az abban a részben lévő ammónia folyhatna ki.

Továbbá, mivel a teljes vezetékhálózat, sőt, maguk a tartályok is a föld alatti betonozott tározóban helyezkednek el, az ammónia folyékony állapotban semmiképpen sem juthatna ki a (sokkal magasabban fekvő) talajszintre.

Közömbösítését pedig (a biztonsági óvintézkedés gyanánt tárolt száz köbméternyi víz bepermetezésével) a baleset utánazonnal megkezdhetné (és a tűzoltók megérkeztével nagyon hamar be is fejezhetné) a szakképzett és kellő védőfelszereléssel rendelkező gépész-személyzet. A környék lakói tehát nemhogy „evakuálásra” nem szorulnának, de valószínűleg tudomást sem kellene, hogy szerezzenek egy cső kilyukadásáról.

Az valóban igaz, hogy a Jégpálya teljes egészében a harminc éves kornak megfelelő állapotokat tükrözi, az ezzel járó minden esztétikai, kényelmi és szolgáltatásbéli hiányossággal együtt. Mi több, a mostaninál (ha nem is hatékonyabb, de) egyszerűbben és sokkal olcsóbban üzemeltethető, ráadásul EU-szabvány (freon-glikol) technológia is létezik (a város tervezi is a közeljövőbeni felújítást) –, ám egyvalami, a biztonság soha nem volt és nem is lehet veszélyben.

Ha mindezt minden egyes érdeklődőnek külön-külön nem is tudjuk személyesen megmutatni, a média számára továbbra is bejárható a jégpálya gépháza is, és csak a most október végi nyitás óta három tévéstáb élt is e lehetőséggel – tette hozzá Vári Attila, utalva arra, hogy bár a jégpálya külleme ugyan dicsekvésre sem ad okot, ám eltitkolásra szoruló állapotokról sem beszélhetünk.

Szűcs Zsolt írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő