11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaÖt kontinens háromezer sportolója érkezik

Öt kontinens háromezer sportolója érkezik

A dél-dunántúli régió „valaha volt” legnagyobb szabású sporteseménye lesz a június 30. és július 8. között a Mecsekben megrendezendő szenior tájékozódási futó világbajnokság: a három házigazda tájfutószakosztályhoz (PVSK, PVM, POEÜ) eddig öt kontinens 3231 sportolójának nevezése érkezett meg. Kilencvenöt esztendős induló is rajthoz áll, s Új-Kaledónia is képviselteti magát.

A rangos esemény szerdai városházi sajtótájékoztatója a számok bűvöletében kezdődött: amint dr. Kiss Endre, a szervezőbizottság elnöke sorolta, a minap befutott dél-afrikai nevező jóvoltából immár mind az öt kontinens képviselteti magát a vb-n: eddig 43 ország 744 klubjából 3231 tájfutó jelentkezett be, köztük a legtöbben, 789-en a svédek; míg a legnagyobb útra valószínűleg egy új-kaledóniai sportember vállalkozik.

A szenior vb-n az alsó korhatár egyébként 35 esztendő, innen ugranak aztán ötösével az év-kategóriák, összesen 26-ban osztanak majd érmeket. További kuriózum, hogy a legidősebb nevező a férfiaknál a 95, a hölgyeknél a 90 esztendősek között áll rajthoz. A +90-ben indul ráadásul az egyetlen PVSK-s résztvevő, a klubjával egyidős (92 éves) Medovárszky László – nem mintha több pécsi „ifjú” nem vállalta volna a megmérettetést, ám a rendezők döntése volt, hogy a helyi tájfutóerőket ezúttal teljes egészében a szervezés érdekében kell mozgósítani.

Az előkészületeket egyébként csaknem öt éve harmincfős szervezőgárda kezdte meg (a pályázat nívóját jelzi, hogy a sportág történetében most először nyerte el egy kandidáló rögtön első nekifutásra a legrangosabb esemény rendezési jogát…), ma 300-nál is több szervező (mind társadalmi munkában) és 50 önkéntes tüsténkedik az előkészületeken, a viadal, illetve a kiegészítő programok zökkenőmentes lebonyolításán.

(Csak pár újabb szám: a verseny 60 pályájának és 130 ellenőrzőpontjának kitűzéséhez 40 négyzetkilométernyi terepről kellett pontos tájfutótérképeket rajzolni, míg a mecseki, erdei helyszíneken 500 személyautó és 25 busz parkolását kell napról napra megoldani…)

Utóbbiak közötti érdekesség a „kísérő futam”, amelyet a profi versenyzőkkel érkező családtagok, barátok „unaloműző” amatőr, ám a „rendes” versenypályán zajló hobbiprogramnak szánnak.

A verseny újabb különlegessége lesz a nyitónapon a pécsi történelmi belvároson „átszáguldó” sprint szám városi selejtezője (a döntőjét aztán Komlón rendezik) – amelynek VIP-futamán a Búza térről a Széchenyi térre kell majd „eltalálniuk” a díszvendégeknek.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az 1-es rajtszám itt Pécs polgármesterét illeti majd meg, akit dr. Kiss Endre emellett ugyanitt kért fel arra is, hogy legyen bátor részt venni a verseny kimondottan e célra komponált saját dalának az ünnepélyes megnyitón történő közös eléneklésében is. Dr. Páva Zsolt zárszóként az eseménynek a város kulturális értékeihez való kapcsolódását, és az EKF-év utáni esztendőbeli idegenforgalmi értékét emelte ki, hiszen a szervezők adatai szerint a vb-re érkezők 102 szállásadónál már eddig 30 ezer vendégéjszakát foglaltak le.

További információk: www.wmoc2011.hu

 

Szűcs Zsolt írása – Fotó: wmoc2011.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő