10 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapHírzónaPécsett startolt a Sport Legyen a Tied! program

Pécsett startolt a Sport Legyen a Tied! program

Csaknem ezer kisdiák ismerkedett játékos, önfeledt formában 22 sportág alapjaival április 16-án délután a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban, a sportállamtitkárság, az MDSZ és a PSN Zrt. közös rendezvényén, a Sport Legyen a Tied! országos mozgásprogram nyitóállomásán.

A Sportért Felelős Államtitkárság a Magyar Diáksport Szövetséggel együttműködve indította útjára A Sport Legyen a Tied! programot, amelynek kiemelt célja az ifjúság sportolási hajlandóságának növelése. A sorozat első állomására, a Lauber Dezső Sportcsarnokba ellátogatott Simicskó István sportért felelős államtitkár, Balogh Gábor MDSZ-elnök, Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő, Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, valamint több neves olimpikon és világbajnoki résztvevő, köztük Vári Attila vízilabdázó, Kovács Antal cselgáncsozó, Hadfi Dániel birkózó, Balogh Gábor öttusázó.

Páva Zsolt a fiatalokhoz szól
Páva Zsolt a fiatalokhoz szól

Simicskó István köszöntőjében hangsúlyozta: A sportbarát kormányzat már eddig is sokat tett az ép testben ép lélek-alapelv megvalósulásáért, és a mostani kezdeményezéssel is lehetőséget kíván teremteni a fiataloknak arra, hogy mind többen sportolni tudjanak. A program jóvoltából az iskolások olyan sportágakkal ismerkedhetnek meg, amelyekkel eddig nem tudtak, s az intézményekben lehetőség nyílik majd ezek művelésére. A program nem titkolt célja, hogy Magyarországon legalább félmillió gyermek sportoljon különböző egyesületeknél – tette hozzá a politikus.

A program keretében az idén őszig húsz nagyvárosban tartanak sportágválasztó rendezvényeket. Ezeken a 16 kiemelt sportág, a látvány-csapatsportágak és a tollaslabda helyi képviselői, szakosztályai tarthatnak bemutatót az iskoláknak, gyerekeknek.

sportágválasztó

A pécsi sportcsarnokbeli eseményen az összes résztvevő sportágba örömmel kóstoltak bele a gyerekek, különösen kitett magáért közülük is többek között a kajak-kenu és a sportlövészet. Mindkettő sportága látványos és nívós felszereléseit vetette latba a kicsik kegyeiért, akik csaknem élethű módon tehették próbára erejüket az ergométeres hajókban, illetve célozhatták meg a lőlapot a csúcstechnikájú lézeres fegyverekkel. Érdekesség, hogy a kínálkozó lehetőség a résztvevő politikusok, meghívott vendégek kedvét is felkeltette egy kis mozgásra, így többen a játékpárbajtőrökkel, kosár- és pingponglabdával is eljátszadoztak kicsit – nem is ügyetlenül…

A központi koordinációval megvalósuló program egyedi módon segíti a gyerekek sportágválasztását, hiszen a sportágak bemutatása a köznevelési intézményekben történik, a helyi sportági kínálat és kereslet összekapcsolásával. Emellett 500 millió forint értékű iskolai sporteszközzel járul hozzá a gyerekek sporttevékenységéhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő