6 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaPécsi kosárbíró a nemzetközi elitben

Pécsi kosárbíró a nemzetközi elitben

Miután két, úgynevezett kandidáló kurzus végén is sikerrel vette az elméleti és gyakorlati vizsgák akadályait, megszerezte a sportágban elérhető legmagasabb nemzetközi szintet, és mostantól FIBA-játékvezetőként fújhatja a sípot Kapitány Gellért. E minősítéssel hat magyar kosárlabdabíró büszkélkedhet, a pécsi fiatalember a maga 30 évével a legfiatalabb a sorban.

A nemzetközi tanfolyamsorozatra még tavaly jelölte a magyar szövetség a hazai élvonalban különben már folyamatosan tevékenykedő Kapitány Gellértet, aki akkor másodmagával érkezett hazánkból Bolognába – ám a világ minden tájáról összesereglett 38 bíró közül már csak harmincnegyed magával, egyedüli magyarként vette sikeresen az első kört.

Az újabb hosszas itthoni „tankönyvi” felkészülés után most, február elején a törökországi Gaziantep városában folytatódott a kandidáló kurzus, mondhatjuk, immár tényleg élesben, hiszen a jelölteknek egy ott folyó rangos nemzetközi utánpótlástorna meccsein kellett tudásukat-rátermettségüket bizonyítani.

Ahogy a pécsi újdonsült nemzetközi bíró fogalmaz, ez is kellően megterhelő volt, ám a külön fizikai teszttel is kiegészített gyakorlati vizsgát egy angol nyelvű elméleti kurzus és teszt is megelőzte, amelyen értelemszerűen nem a hétköznapi szituációk megítélésére helyezte a hangsúlyt a nemzetközi szövetség. (Német-kommunikáció szakos bölcsészdiplomával, illetve korábbi angol tagozatos tanulmányokkal a tarsolyában a nyelvtudás szerencsére nem jelentett számára gondot.)

A www.pecsma.hu kérdésére, miszerint e minősítéssel a hazai meccseken is nagyobb tekintélyre, illetve „rázósabb” meccsekre számít-e, Kapitány Gellért úgy válaszolt, hogy a bíróküldők valószínűleg tényleg gyakrabban irányítják majd rangosabb derbikre vagy „balhésabb” közönséggel kecsegtető helyszínekre, ám a játékvezetők rangját nem a papír, hanem a pályákon kivívott tekintély alapozhatja meg.
Megélni egyébként hazánkban csak a játékvezetésből nem nagyon lehetne (egy NB I-es férfimeccsért 30, egy nőiért – amely szerinte is általában kevesebb feszültséggel jár – 25 ezret lehet kasszírozni), így neki is van civil foglalkozása, jelenleg egy nemzetközi biztosító értékesítési menedzsere.

A célja a nemzetközi porondon, ahogy fogalmaz, „az a szint, amely mellett még normális családi élet is élhető”, vagyis, bár biztosan büszkén mesélne majd az unokáinak is egy sikeresen végigfújt vb-döntőről is, azért alapvetően az Euroliga meccsek rendszeres közreműködőjeként szeretné a hazai kosárbírók jó hírét vinni (végül ismét a tarifa felé kanyarodva, itt a sorozat állásától – alapszakasz, rájátszás vagy maga a döntő – függően 350-500 euró a tarifa).

És bár „papíron” ennél többre már nem viheti a szakmában, ahogy fogalmaz, nem áll szándékában a FIBA-licenccel a zsebében hátradőlni a karosszékben, hiszen az eredményes és sikeres működésnek csak a folyamatosan megújított és bővített ismeretek jelenthetik az alapjait.
Szűcs Zsolt írása

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő