Rajtra kész az IRC ralifutam

A versennyel kapcsolatos előzetes teendőket gyakorlatilag mind rendben elvégezte a szervezőgárda, így rajtra kész a Canon 45. Mecsek Rallye. A több tízezernyi turista tökéletes kiszolgálásának előfeltételein még munkálkodnak, ahogy számos további kísérőrendezvény szervezése is még folyik. Ám úgy tűnik, a pénteki rajtra a ralimezőnyt és szurkolóikat is felkészülten fogadhatja majd a város.

Ahogy azt a korábbi esztendőkben is megtette, ezúttal is a biztonság mindenek előttiségét, mint legfontosabb rendezői szempontot hangsúlyozta a verseny szervezőbizottságának elnöke bevezetőjében a Canon 45. Mecsek Rallye hétfői sajtótájékoztatóján.

Hozzátéve, a balesetmentes viadal mellett rendezőként jó időt, nagyon sok elégedett nézőt kíván maguknak. Akiktől ezúton is kéri, vigyázzanak magukra, azaz mindig tartsák be az értük munkálkodó rendezők kéréseit-utasításait, közben pedig óvják természeti értékeinket is, azaz például ne „lopakodjanak be” a nézők elől elzárt területnek minősített pécsváradi gyorsasági szakaszra.

Nagy Csaba alpolgármester hatalmas lehetőségnek, ugyanakkor óriási kihívásnak minősítette az IRC-futamot. Ekkora turistasereg ugyanis egyetlen hosszú hétvégén nemhogy sport-, de semmilyen rendezvényen nem fordult meg még soha szűkebb pátriánkban, így óriási felelősség úgy fogadni és megvendégelni őket, hogy a környék jó hírét vigyék szerte a világba. (Ha tavaly a kultúra főváros voltunk, e viadallal a rali fővárosai sorába léphetünk, vetette föl valaki a sajtótájékoztatón, és valóban, a mostani siker hosszú évekre ide vonzhatja az Európa-szerte igen népszerű sorozatot.)

Ezen persze a korábbi Mecsek-ralikénál eleve lényegesen nagyobb hivatalos stáb munkálkodik, ugyanakkor nemcsak a szervezőkön, hanem a vendégekkel bármi módon kapcsolatba kerülő pécsieken is múlik, hogy milyen lesz a rólunk alkotott kép.

A verseny mellett rengeteg kísérő rendezvény igyekszik majd lekötni az ide érkezők „autózás utáni”, elsősorban esténkénti szabad idejét, többek között koncertek, diszkók, meghosszabbított múzeumi nyitva tartás és még sorolhatnánk.

Emellett olyan érdekességek is színesítik a futamot (és ezek jórészt elsősorban a helybélieknek szólnak), mint például a pannon Filharmonikusok Széchenyi téri „vezényszavára” péntek 15.00 órára meghirdetett „kürthangverseny”; vagy a legöregebb, legszebb, legérdekesebb, legjobban tuningolt stb. autók számára kiírt játékos vetélkedő.

Mindezekről, ahogy a verseny teljes programjáról, időterveiről, a különféle bajnoki sorozatok állásáról, a nevezőkről, a futam hivatalos honlapján, a www.mecsekrallye.hu honlapon olvasható bővebb információ.

Szűcs Zsolt írása.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés