Pécsnek szól a siker

Rátgéber Lászlót a hamarosan épülő kosárakadémia létesítményéről, a magyar kosársport mai helyzetéről és kilátásairól, Pécshez fűződő vonzalmáról, s arról is kérdeztük, sikeredző lévén a nyugat-európai vagy orosz trénerség helyett miért azt választotta, hogy nálunk nevel fiatalokat.

– Nemzeti sportközpont épül Pécsen közel kétmilliárd forintból. Az utóbbi közel negyven év legnagyobb sportberuházása ez a városban. Rátgébernek, a helyi kosársportnak, sportéletnek vagy a városnak szól a döntés?
– Pécsnek szól a siker. Az itt elért kosaras eredményeknek, a játékot szerető szurkolók ezreinek, a pécsi kosárhagyományoknak. Ezért érzi a kormány, hogy nálunk jó kezekbe kerül hazai utánpótlás központja. Nem utolsósorban a három éve működő akadémiának is szól. Az akadémia pilléreit olyan nagyszerű emberek tartják, akiknek rengeteget köszönhetek: Páva Zsolt, Bódis József, Lovasi András, dr. Halmos Péter.

rátgéber laci2

– Miért foglalkozik gyerekekkel, fiatalokkal ahelyett, hogy lényegesen jobban fizető nyugat-európai, orosz vagy más klubokhoz szegődne? 
– Az utánpótlás-neveléstől indultam Újvidéken, tanítványaim közül ötven az európai élvonalban szerepelt, szerepel, így tudom, milyen fontos ez a munka. Ezután viszont a profi sporttal kezdtem foglalkozni. A pécsi kispadon eltöltött időszak életem legértékesebb harmada, rengeteg boldogságot kaptam itt. Mikor viszont a teljesítmény alulbecsülése elindult, külföldre igazoltam. Korábban olyan magyar külső sorral dolgoztunk, mint Iványi, Újvári, Csák, Károlyi és Zsolnay, 2005-2006-ban viszont Fűzy Ákos barátommal azt láttuk, nincs minőségi magyar utánpótlás, ezen pedig változtatni kell. Ekkor született meg az akadémia alapja.

rátgéber laci6

– Hat éve – visszatérésekor – kezdett el építkezni. Ma 700 kosarast nevel az akadémia a kisiskolás korúaktól a középiskolásokig. Mi kell a jó utánpótláshoz? 
– A tömegesítés, a kiváló szakemberek és az infrastruktúra. A tömegesítés szenzációsan sikerült, világszínvonalú edzőcsarnokot kapunk, és kész terveim vannak az edzőképzés reformját illetően. Számomra példaértékű az, ahogy a délszláv térségben dolgoznak. Szakmai programunkat és a szakértelmet, edzőinket tekintve nem dolgozunk rosszabbul, a létesítmény szempontjából pedig jobb lehetőségeink is lesznek náluk. Most a legnagyobb feladatunk a kiválasztás: a legjobb fizikai adottságú, legtehetségesebb gyermekek megtalálása nem csak Pécsett és környékén, hanem az egész országban és a határon túli magyarlakta régiókban. Ehhez nyújt segítséget a sportközpont, amely egy hatvanfős kollégiumot is magában foglal majd. Viszont nem kell, hogy mindenkiből világbajnok legyen. Az első és legfontosabb, hogy minél több gyereket karoljunk fel, neveljünk belőlük jóravaló, derék embert, adjunk nekik jövőképet. Ez nem más, mint társadalomformálás.

– Miért lesz jó a pécsieknek, hogy megépül a sportközpont?
– Jelenleg harmincegy csapatunk van országos versenyben, nekik minden nap edzést tartunk a város számos pontján. A hétvégi meccsekkel együtt hetente több mint száz órát töltünk tornatermekben, csarnokokban Pécsen. A sportközponttal tehermentesül a városi tornaterem-infrastruktúra, ezt a száz órát ki lehet adni más sportcélra. Ráadásul amikor nálunk nincs edzés, a heti mintegy 70 órát, mi is felkínáljuk az iskolai testnevelésnek. Így nálunk is több gyerek kezdhet el sportolni, hiszen megoldódnak teremgondjaink, Pécs városának pedig szintén előrelépést jelent a tornateremhiány kezelésében. Pécsett pedig a sok kihasználatlan ingatlanból egy sorsa megoldódik: az elhagyatott szennyvíztelepre gyémántdobozt helyezünk el, egy világszínvonalú létesítményt.

rátgéber-laci4B

– Saját profi felnőtt csapatok is alakulhatnak az akadémia keretein belül?
– A nevelést az első elemi osztályban kezdjük, de jövőre már óvodás kortól szeretnénk a gyerekekkel foglalkozni. Jelenleg a középiskola végéig képezzük a játékosokat, viszont ez egy stratégiai kérdés, mivel 18 és 20 év között veszik el a legtöbb játékos, ezért lehet, hogy 20 éves korig kitoljuk a képzést. A-csoportos csapatunk nem lesz, hiszen jelenleg a férfiaknál és a nőknél is van élvonalbeli együttes Pécsen, azaz tudnak hová továbblépni helyben is. Tudunk életképet, jövőt festeni a fiataloknak.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

18 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Rátgéber 10 éve már csak a maga menedzserezésével foglalkozik ! Hülyének néz mindenkit, s tudatlan seggnyalás eszi a szavait ! A pécsi kosárlabdát azért kellett tönkre tenni, hogy neki legyen csapata, akadémiája ! Most meg eljátsza a messiást ! Elkergették az oroszoktól , s a Törököktől is. Vállogatotnál is többször leszerepelt ! Pécsen már előtte is volt bajnokcsapat, s utána is lesz!

  2. Pozitiv örömhir ez. És a futbaall akadémiákat is igy kéne felfogni, hisz külföldön jól müködnek a sportakadémiák ahol felfigyelhetnek a tehetségekre idejekorán. Nemzeti érdekek ezek nem politikai, nem utolsó sorban ez egészséges élet a gyerekeinknek.

  3. Vannak emberek akik hoznak és vannak akik visznek. Ez hosszútávon kiderül. Ezért is nagy köszönet a Rátgéber Akadémiának, hogy 2 milliárdot Pécsre hozott.

  4. A pécsi női kosárlabdát tönkre-vágók a bíróság előtt vannak. Nem Páva az. De mindegy. Vagyis nem mindegy, nem hagyták Rátgébert dolgozni, aki mindenhol maradandót alkot. Ez nem mindegy. Gratula az akadémiához.

  5. Azért írtam, mert (elsősorban) pávának köszönhető, hogy az történt a pécsi női kosárlabdával, ami…

  6. Szamár aki ennek nem örül. Ennyi. Rátgébert elismerem. Egyetemen kellene tanítania.

  7. Kár hogy nem csinál profi csapatot, mi akkor szerettük igazából. Széchenyi tér stb stb 12 évig volt bérletünk. Ezért örültem nagyon a Peac kupagyőzelmének. Lehet újból kijárunk női meccsre. Az Akadémiához gratulálok és sok szerencsét kívánok. Irigyekből, fikázókból lesz elég. De mindig is volt.

  8. A baloldal nem épített semmilyen sportlétesítményt. Pedig volt 8 évük. Ez nagy hiba volt mint kiderült. Sok baloldalra szavazó sportoló ( mint pl én ) most már átszavaz jobbra. Mi meg örüljünk, hogy van egy ekkora kaliberű emberünk mint Rátgéber László és a pályán kívüli eredményeivel is gazdagítja Pécs sikereit.

  9. hiszti, nem jól látod a dolgokat. A két milliárdot lehet, hogy Rátgéber hozta ide, de a jobboldali kormány küldi…..Ezért a baloldaliaknak kötelezően fikázni kell ezt, mint pl Tóth Bercinek? Hogy tornatermek kellenek…a szövegben maga a Mester magyarázza el a tornaterem problémát. Nem lehetne bevallani bal oldalon is, hogy mennyire fantasztikus dolog, hogy 1,9 milliárd érkezik Pécsre és a szennyvíztelep romjain épül egy új infrastruktúra? Szerintem Páva ezzel hadd dicsekedjen. Őt választottuk polgármesternek.

  10. Én baloldali szavazóként, elkötelezettként szintén emelem a kalapom Rátgéber László és akadémiája előtt. Ha ő nincs ebből semmi sincs. Engem az zavar, hogy mások tollászkodnak az ő érdemeivel. A mester hozta ide a 2 milliárdot, ne dicsekedjenek a jobboldali politikusok ezzel. Ennyi .

  11. Mi bajod Páva Zsolttal? Hogy egy ilyen nemes célt támogat? Ne vigyünk már mindenbe politikát. 6.án menj el szavazni oszt ennyi. Legalább ha valami kjó dolog történik itt velünk pécsiekkel, mint ez az akadémia, azt ne fikázzuk. Polgármesterünkről véleményt április 6.án oszt októberben lehet formálni x-el. Most pedig gratuláljunk neki, hogy ilyen kjó dolgokat támogat.

  12. Le a kalappal ! 2 milliárdot hozni Pécsre, nem semmi !!! Ez kinek sikerült eddig? Szurkolunk , hogy el ne baltázzák. Én aggódik egy kicsit, hogy ez a szennyvíztelepen lesz.

  13. Nagy gratulációk!!!! Végre érintenek pozitív vibrációk is Pécsről, Pécstől!!!!!

  14. “Az akadémia pilléreit olyan nagyszerű emberek tartják, akiknek rengeteget köszönhetek: Páva Zsolt”

    Ezt te se gondolod komolyan!

Comments are closed.