3 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaSaját világcsúcsát döntötte meg Sors Tamás

Saját világcsúcsát döntötte meg Sors Tamás

Sors Tamásra, az ANK Úszóklub paraúszójára 2008-ban figyelt fel az ország, amikor a pekingi paralimpián 100 pillangón világcsúccsal aranyérmes lett. Legutóbb múlt hétvégén, a berlini Európa-bajnokságon döntötte meg saját világcsúcsát, ezzel az eredménnyel ismét a kontinens legjobbja lett.

A sportolót nem egyszerű elérni azóta, hogy vasárnap hazaérkezett Berlinből. Folyamatosan úton van, igyekszik minden felkérésnek eleget tenni.

– Berlin igazán szép város, korábban már versenyeztem ott, de a mostani Európa-bajnokság természetesen színvonalasabb volt, mégiscsak a kontinens legjobb paraúszóit látták vendégül – kezdte a beszélgetést Sors Tamás. – Sokkal komolyabb volt a szervezés is, a szállodánk pedig két percre volt az uszodától, így nem kellett sokat utazgatni, ami igen kényelmes volt. Arra pedig nem számítottam, hogy világcsúcsot úszok, az érettségi és a kemény felkészülés miatt nagyon fáradt voltam.

Úgy látszik, a futamok közti pihenők meghozták az eredményt: az ANK sportolója az Eb első napján 100 gyorson ezüstérmet szerzett, az utolsó előtti napon 100 háton szintén második lett, majd szombaton megjavította saját világcsúcsát kedvenc számában, a 100 pillangón, ezzel ismét a táv legjobbja lett Európában.

Az úszó lapunknak elárulta, hogy általános iskolás korában fel volt mentve testnevelésből, mert már akkor a víz szerelmese volt.

– Valóban volt felmentésem, mert már akkor aktívan sportoltam, ezzel tudtam helyettesíteni a testnevelés órákat – mondta Sors Tamás.

Azóta már elvégezte a középiskolát is: – Itthon voltam a szóbelik alatt, nem jött közbe egy verseny sem. A matek mindig is a gyengém volt, de szerencsére a sok edzés és a versenyek sem hátráltattak abban, hogy jó eredménnyel leérettségizzem. Most leginkább a felkészülésen volt a hangsúly, hiszen jövőre indulok a londoni paralimpián is. Szeptembertől a Pécsi Tudományegyetemen sportszervező szakon szeretnék továbbtanulni, a jelentkezésemet már le is adtam.

Sors Tamással arról is beszélgettünk, hogy a pekingi paralimpia óta többen ismerik meg az utcán, tudják, hogy 2008-ban aranyérmet akasztottak a nyakába.

– Peking után nagy volt a nyüzsgés, sokan megismertek az utcán, gratuláltak, aztán lassan elmúlt ez a népszerűség. Mindenesetre jó érzés, ha megjegyzik az ember nevét és az arcát – nyilatkozta a hirtelen jött népszerűségről a mindössze tizenkilenc éves sportoló.

A fiatal versenyzőnek július 29-én még részt kell vennie a székesfehérvári vidékbajnokságon, amolyan szintentartásként, de az augusztus a pihenésé. 2012. augusztus 29-én pedig kezdődnek a XIV. Nyári Paralimpiai Játékok, amelyen Sors Tamás ismét rajtkőre állhat az aranyért.

Tasi Tímea írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő